1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Çılgın Dadaş erzurum'da yaşatılacak
Çılgın Dadaş erzurum'da yaşatılacak

Çılgın Dadaş erzurum'da yaşatılacak

Erzurum değerlerine birer birer sahip çıkmaya başladı. Aşık Reyhani’nin isminin TRT stüdyosuna verilmesinden sonra, Kurtuluş Savaşına sayısız katkıları olan Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan'ın, almış olduğu uçaklardan birinin maketi Erzurum Havalimanına

A+A-

Erzurum Güncel- Türk Ordusu'na en zor günlerinde uçak bağışında bulunan, Türk Kurtuluş Savaşına sayısız katkıları olan Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan'ın, almış olduğu uçaklardan birinin maketi Erzurum Havalimanına asılacak.

Foto Galeri İçin Tıklayınız...

Erzurum’un Çılgın Dadaşı Nafiz Kotan’ta, unutulmadı. Ulaştırma bakanlığı aldığı ani bir kararla, Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan'ın, Türk ordusuna bağışladığı uçaklardan birinin maketini yaptırarak, Erzurum Havalimanına asılması için çalışma başlattı. 12 metre boyunda olacak olan uçak maketinin yapıldığı ve altına Erzurumlu Nafiz Kotan adının yazıldığını belirten Erzurum Havalimanı yetkilileri, maket uçağın önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan törenle hava limanına asılacağını ifade ettiler. Düşman ve yokluklarla mücadele eden ordumuza Kurtuluş Savaşı sırasında 6 uçak hediye eden Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan’ın adının Erzurum Havalimanına verilmesi yıllar önce gündeme getirilmiş, sivil kitle örgütlerinin başlattığı kampanyadan sonuç alınamamıştı. 6 UÇAK BAĞIŞLAMIŞTI Nafiz Kotan, en zor döneminde ordumuza 6 uçak bağışlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 21 Mayıs 1922 tarihinde teslim edilen ve ’Erzurumlu Nafiz’ ile ’174’üncü Alay’ isimlerinin verildiği FIAT marka uçaklardan sonra Erzurumlu Nafiz Kotan’ın sonradan aldığı 4 keşif uçağının da ’Nafiz- 1’, ’Nafiz- 2’ , ’Nafiz- 3’ ve ’Nafiz- 4’ ile adlandırıldığının kayıtlara geçmişti. İLK BOMBAYI ATANA 200 LİRA VERECEĞİM 30 Ocak 1921 günü Meclis Başkanlığına okunan telgraf (Sadeleştirilmiş haliyle): "İstanbul’dan satın aldığım ve buraya getirmeyi başardığım uçak bugün geldi. Adıma orduya armağan ediyorum. Kabulünü dilerim. Düşmanın üzerine ilk bombayı atacak olana iki yüz lira ödül vereceğim. Milletimizin esenliğe kavuşmasını ve başarıya ulaşmasını Tanrı’dan diler, saygı ile ellerinizden öperim." Erzurumlu Hacımehmetzade Nafiz NAFİZ KOTAN KİMDİR? (1885 – 1946) Nafiz Bey 1885 yılında Erzurum’da doğdu. Babası Hacı Ahmet Bey, annesi Esma Hanımdı. 1903 yılında Makbule Hanım ile evlendi, beş çocukları oldu. 1913’te ailesiyle İstanbul’a yerleşti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Nafiz Kotan Beyin ordumuza bağış yaparak iki uçak armağan etmiştir. Nafiz Kotan ayrıca kendi parasıyla 4 uçak almıştır. Bu uçaklar İtalyan tasarımcı Celestino Rosatelli tarafından tasarlanmış, FİAT tarafından üretilmiş, 1918 yılından itibaren hizmete girmiş olan iki kişilik keşif uçaklarıydı. Kotan, 1946 yılında Erzurum’da vefat etti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.