1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. DEM PARTİ ERZURUM'DA 9 ADAYLA SEÇİME KATILACAK
DEM PARTİ ERZURUM'DA 9 ADAYLA SEÇİME KATILACAK

DEM PARTİ ERZURUM'DA 9 ADAYLA SEÇİME KATILACAK

Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde DEM Parti, Erzurum'da 9 aday çıkarmayı planlıyor. DEM Parti Erzurum İl Başkanı Kemaloğlu, hedeflerinin kayyım belediyelerini geri almak olduğunu söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel-  Siyasi partilerin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde göstereceği belediye başkan adaylarını belirleme çalışmaları devam ediyor. Erzurum’da seçim çalışmalarını yürüten partilerden biri de DEM Parti. Erzurum’da, 2019 yerel seçimlerinde kazandığı bazı belediyelerine kayyım atanan HDP, bu seçime DEM Parti ismiyle katılacak.

DEM Parti’nin Erzurum’daki en büyük hedeflerinden biri hem kayyım belediyelerini geri alabilmek hem de kazandığı belediye sayısını artırmak.

DEM Parti Erzurum İl Başkanı Barış Kemaloğlu

DEM PARTİ 9 ADAYLA SEÇİME KATILACAK

DEM Parti, belediye başkan adaylarını ön seçimle belirliyor. DEM Parti, Erzurum'un 20 ilçesinde aday göstermeyecek. Parti, dokuz adayla yerel seçimlere katılmayı planlıyor.

DEM Parti Erzurum İl Başkanı Barış Kemaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday göstereceklerini söyledi. Erzurum merkez ilçesi Palandöken başta olmak üzere Çat, Tekman, Karayazı, Karaçoban, Köprüköy, Hınıs ve Horasan’da aday göstereceklerini anlatan Kemaloğlu, şöyle devam etti: “Geçen seçimlerde üç belediye kazanmıştık. Ancak şu an sadece Karaçoban elimizde. Belediyeleri kazandıktan sonra yine kayyım atayıp atamayacaklarını bilmiyoruz. Ama bu konuda bir tedirginliğimiz, sıkıntımız yok. Aday göstereceğimiz arkadaşlarımızın hiçbir sıkıntısı yok. Yine de devletin gücü, atarlarsa atar. Kayyım halkın iradesine gasptır. Kayyımı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz ve reddediyoruz.

Bu defa Hınıs dahil olmak üzere dört ilçemizi de alacağız. Adaylarımızı ön seçimle tespit ettik. Ama adaylarımızı henüz açıklamadık. Çünkü eşbaşkanlık sistemi olduğu için kadın eşbaşkanlar da belli olduktan sonra son durumu bildireceğiz. Erzurum’da kesinlikle herhangi bir partiyle ittifakımız olmayacak.”

2019’DA ÜÇ İLÇEYİ KAZANDILAR

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde ise HDP Erzurum'da büyükşehir belediye başkanlığında yüzde 6,02, il genel meclis seçiminde yüzde 5,86 oy aldı.

İlçelerde ise HDP, Karaçoban (yüzde 54,61), Karayazı (yüzde 61,83), Tekman (yüzde 48,53) ilçelerini kazandı.

Ama Yüksek Seçim Kurulu tarafından Tekman Belediye Başkanı Müzahit Karakuş'a mazbatası verilmedi. Karayazı Belediyesi'ne ise kayyım atandı. Erzurum Karaçoban Belediyesi ise HDP yönetiminde devam ediyor.

8 YIL SONRA MİLLETVEKİLİ ÇIKTI

HDP, Erzurum'da 7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerde yüzde 17,84 (73 bin 629) oy alarak bir milletvekili çıkardı. Ama hükümet kurulamadığı gerekçesiyle seçim tekrarlandı.

1 Kasım 2015'teki seçimlerde HDP yüzde 12,32 (51 bin 204) oy aldı ve çıkardığı bir vekilini kaybetti.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlere ise HDP, Yeşil Sol Parti çatısı altında girdi. Erzurum'da yüzde 9,9 (43 bin 931) oy alan Yeşil Sol Parti, bir milletvekili çıkarmayı başardı. Geçen dönem bir milletvekili bulunan İYİ Parti ise bu seçimde vekil çıkaramadı.

Erzurum’u Meclis’te 6 milletvekili temsil ediyor. Bu milletvekillerinin dördü AK Parti’den, biri MHP’den ve biri de DEM Parti’den.

Kaynak: Emrullah BAYRAK/ Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.