1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Deprem sonrası yine aynı soru: Depremler sonrası toplanan vergiler nerede ?
Deprem sonrası yine aynı soru: Depremler sonrası toplanan vergiler nerede ?

Deprem sonrası yine aynı soru: Depremler sonrası toplanan vergiler nerede ?

Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan 2 büyük depremle birlikte 10 ilimiz yerle bir olurken, Gölcük ve Düzce depremleri sonrası ekonomik kayıpları gidermek amacıyla toplanmaya başlanan vergiler yine tartışma konusu oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye’yi sarsan 7.7 büyüklüğündeki deprem, 1999 yılında alınmaya başlanan ve nereye harcandığı açıklanmayan ek vergileri yeniden gündeme getirdi. Bu vergilerden daha sonra kalıcı hale gelen ve kamuoyunda “deprem vergisi” olarak bilinen Özel İletişim Vergisi’nden bugüne kadar 88 milyar TL gelir elde edildi. 

 

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre Türkiye’nin yaşadığı en büyük depremlerden 17 Ağustos 1999 Gölcük ile 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla o yıllarda çeşitli vergiler getirildi.


 

 

Bunlar, Ek Gelir Vergisi, Ek Kurumlar Vergisi, Ek Emlak Vergisi, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel İşlem Vergisi ve Özel İletişim Vergisi’nden oluşuyordu. Cep ve sabit telefon, dijital ve kablolu tv yayınları ile internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi, daha sonra kalıcı hale geldi. 24 yıldır alınmaya devam edilen Özel İletişim Vergisi’nden toplam 88 milyar lira gelir elde edildi. En fazla gelir ise geçen yıl sağlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl bu vergiden 9.3 milyar lira gelir sağlandı. 2021 yılında ise Özel İletişim Vergisi’nden 6.6 milyar lira gelir sağlanmıştı. Şimdiye kadar toplanan milyarlarca liralık bu verginin ne kadarının yapıların güçlendirilmesi için kullanıldığı ya da depreme hazırlık için kullanılıp kullanılmadığı soruları ise hükümet tarafından yanıtsız bırakıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerinde bu vergi, genel bütçe gelirleri içerisinde yer alan vergi gelirlerinin arasında sıralanıyor. 

Cumhuriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum