1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Devletin parası işte böyle çarçur edildi!
Devletin parası işte böyle çarçur edildi!

Devletin parası işte böyle çarçur edildi!

Erzurum’da ‘ağır hasarlı’ olmasına rağmen kamulaştırılan ve yaklaşık 2 milyon lira harcanıp restore edilerek Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen Niyazi Bey Konağı elde kaldı.

A+A-

Erzurum Güncel-  Erzurum’da ‘ağır hasarlı’ olmasına rağmen kamulaştırılan ve yaklaşık 2 milyon lira harcanıp restore edilerek Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen Niyazi Bey Konağı elde kaldı. Tarihi mekana Vali Okay Memiş’in girişimlerine rağmen işletmeci bulunamadı. Vali Memiş tepkisini, “Konağın önüne bir tur otobüsü gelmedikten sonra o paraları harcamanın ne anlamı var?” diyerek gösterdi.

 

 

Kamu kaynağı işte böyle çarçur edildi

 

Ali Paşa Mahallesi’ndeki Kasım Paşa Cami yanında 1900’lü yılların başında yaptırıldığı tahmin edilen Niyazi Bey Konağı geçen yıl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne tahsis edildi. ’Ağır hasarlı’ olmasına rağmen ‘plan ve programlama yapılmadan’ hazırlanan bir projeyle yaklaşık 2 milyon lira harcanan virane yapı restore ettirildi.

 

 

Restorasyon hatalı iddiası

 

Konumu nedeniyle hiç bir şekilde ‘turizm amaçlı’ kullanılamayacak olan konakta yapılan restorasyonun bir çok noktasında hatalar olduğu iddia edildi. Yapıyı inceleyen Mimar Kürşat Taşçı, mekanın girişine fayans döşenmesinin büyük hata olarak değerlendirdi. Tarihi yapıların her noktasında orijinale yakın tahta kullanılması gerektiğini anımsatan Mimar Taşçı, yine orijinal taş üzerine sıva boya yapılmasının büyük yanlış olduğunu dile getirdi.

 

 

8 oda bir tuvalet o da dışarıda…. Üstelik plastik doğrama!

 

Niyazi Bey Konağı’nda 8 oda bulunurken tuvaletin dışarı yapılması dikkat çekti. Üstelik fayans ve plastik doğramanın kullanıldığı tuvaletle birlikte konak içinde yer alan hamam da kurna ve musluğun bulunmasına rağmen su giderinin olmaması dikkat çekti. Işıklandırma da büyük hata yapıldığını ileri süren Mimar Kürşat Taşçı, “Tarihi mekanlarda ışıklandırma çok önemlidir. Daha loş ve otantik bir görüntü sağlamak gereklidir. Ancak burada ışıklar çok yoğun olmuş bir çok detayı yok etmiş” dedi. Mimar Taşçı ayrıca konakta yer alan tandırın da çevresine alçı sıva yapılmasını eleştirdi.

 

 

Vali Memiş: Kaynaklar doğru yere harcanmalı

 

Vali Okay Memiş’in göreve geldikten sonra üzerinde titizlikle durduğu konulardan biri olan Niyazi Bey Konağı önceki gün TÜRSAB üyeleriyle yapılan toplantıda da gündeme geldi. Böylesine çalışmaların hayata geçirilmeden önce tüm taraflarıyla ele alınması gerektiğini vurgulayan Vali Memiş, kaynağın doğru yatırımlara harcanması gerektiğini kaydetti.

 

 

Bu parayı başka yere harcasaydık havada kapılacaktı!

 

Vali Memiş toplantıda şunları söyledi. “Valilik olarak 2 milyon lira harcayıp Niyazi Bey Konağı diye bir yer yapmışız. Sekiz odası olan nefis bir Erzurum evi. Herkesi gönderdim oraya gidip bakmaları için. Her giden lokasyonundan şikayet etti. Ben buna çok üzüldüm. Bu 2 milyon lirayı oraya harcamak yerine konumu daha doğru olan bir yere harcasaydık, havada kapılacaktı. Bu para harcanmış, mekanı değerlendirmemiz lazım. Konağın önüne bir tur otobüsü gelmedikten sonra, o paraları harcamanın ne anlamı var? Erzurum Evleri diye bir yerimiz var bizim. Müthiş bir çalışma. O tarz tesislere ihtiyacımız var.”

 

 

Git başka yere harca!

 

Her fırsatta Niyazi Bey Konağını gündeme getiren Vali Memiş, daha önce de gazetecilerle bir araya geldiğinde konak için şu yorumda bulunmuştu. “2 milyon lira gibi bir para harcamışız. Hepinize ilan ediyorum. Turizmi geliştirecek şekilde bize yardımcı olun. Şu şehre değer katacak şeyler yapalım. İstiyorum ki turist otobüsü gelsin oradan faydalansın. Kim iyi işletecekse bir girişimci arkadaşımıza verelim.Nasıl işleteceğimiz konusunda bize yardımcı olun. Muammer usta baktı Hacı baba baktı. Dediler ki, ‘Vali bey bura güzel ama otoparkı yok girişi yok.’ Doğru tercih yapılmadığı için şimdi kara kara düşünüyoruz nasıl işleteceğiz diye. 2 trilyon para harcamışız. Onun yerine daha merkezi yerde git kaleye harca çifte minareli medreseye harca…”

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.