1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Dikkat çeken araştırma: Orman yangınları, Covid'in yayılmasına yol açtı
Dikkat çeken araştırma: Orman yangınları, Covid'in yayılmasına yol açtı

Dikkat çeken araştırma: Orman yangınları, Covid'in yayılmasına yol açtı

ABD'de yapılan bir araştırmada orman yangınlarından kaynaklanan dumanın akciğerin savunmasını zayıflatarak Covid-19 vakalarının ve ölümlerinin artırdığı sonucuna ulaşıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- ABD'nin California eyaletinde ormanla kaplı alanları küle çeviren ve eyalet tarihinin en büyük yangını olarak kayıtlara geçen felaketin dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına etkisi araştırıldı.

Araştırmacılar, yangınlardan çıkan dumanın koronavirüsün yayılmasına yol açtığını ve akciğeri zayıflatarak semptomları daha şiddetli hale getirdiğini düşünüyor.

YANGINLAR VAKA VE ÖLÜMLERİ TETİKLEDİ

ABD'nin batısındaki büyük orman yangınlarından yükselen dumandaki ince partikül (PM2.5) olarak bilinen kirletici maddelerin, muhtemelen birçok eyalette koronavirüs vakalarında ve ölümlerinde artışa neden olduğu kaydedildi.

Bilim insanları, dumanın belirli yerleşim yerlerinde vaka oranını yaklaşık yüzde 20 oranında artırdığı sonucuna ulaştı. Bazı yerlerdeki koronavirüs ölümlerinin yarısının bu kirlilikten kaynaklanabileceği ifade edildi.

YANGIN DÖNEMİNDE VAKALARDA ARTIŞ YAŞANDI

Konuyla ilgili makalenin yazarlarından Harvard profesörü Francesca Dominici, "Bazı ilçelerde bu ilişki aslında çok kuvvetli. Orman yangınlarının olduğu günlerde koronavirüs vakaları çok arttı. Yangınları bu salgınla birleştirmek gerçekten feci bir etkiye sahip olabilir." diye konuştu.

KİRLİ HAVANIN KORONAVİRÜSE ETKİSİ

Yine aynı konuya dair daha önce yapılan bir araştırma, insanların uzun süreli hava kirliliğine maruz kalmasındaki küçük bir artışın bile koronavirüs ölümlerinde yüzde 11'lik bir artışla ilişkili olduğunu söylüyor. Geçen yıl gerçekleştirilen bir araştırma da dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin yüzde 15'inin kirli hava tarafından tetiklendiğini gösteriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.