1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Doğu Ekspresi'ni deneme vakti
Doğu Ekspresi'ni deneme vakti

Doğu Ekspresi'ni deneme vakti

Kış ve erken bahar aylarının en revaçta gezi planlarından biri Doğu Ekspresi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca hayata geçirilen Turistik Doğu Ekspresi, Anadolu'yu keşfetmenin en güzel ve otantik yollarından biri.

A+A-

Erzurum Güncel- Turistik Doğu Ekspresi, Anadolu'yu keşfetmenin en güzel ve otantik yollarından biri. Kovid 19 salgını nedeniyle ne yazık ki Mart 2020'de ekspresin seferlerine ara verilmişti. Ancak mutlu haber şu ki 15 Aralık itibarıyla seferler tekrar başladı. Peki Doğu Ekspresi ile yolculuk bizlere neler vaat ediyor? Öncelikle yolculuk yapacağınız tren oldukça temiz ve konforlu.

İLK MOLA ERZİNCAN'DA

Güzel yemekler eşliğinde harika manzaralara şahitlik ederek ilerliyorsunuz. Her yaştan geziye katılanların oluşturduğu renkli sosyal ortamla yeri geliyor şarkılar söylüyor yeri geliyor derin sohbetlere dalıyorsunuz. Kadınların ve gençlerin güvenle seyahatlerini geçirebilecekleri bir yolculuk ayrıca. Katılanların çoğu bu yolculuğu tekrarlamak istiyor. Ankara-Kars yönünde Erzincan'da 3 saat 25 dakika, İliç'te 3 saat 20 dakika ve Erzurum'da 3 saat 25 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği'de 2 saat 43 dakika ve Sivas'ta 2 saat 9 dakika mola veriyor.

ERZURUM'DA CAĞ KEBABI

Erzincan'daki molada yolcular, Terzibaba'nın türbesini, Taşçı Hamamı, Erzincan Kalesi ve Saat Kulesi'ni ziyaret edebiliyor. Turistik trenin İliç'teki molasında, Bağıştaş Köprüsü'nü, Kemaliye Karanlık Kanyonu'nu, Kemaliye evlerini görme fırsatı bulunuyor. Yolcular isterlerse yamaç paraşütü, rafting, at safari gibi doğa sporları da yapabiliyor. Trenin uzun süreli mola verdiği üçüncü istasyon Erzurum'da, tabyalar, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan ve en büyüğü Emir Saltuk'a ait Üç Kümbetler, şehrin sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese ile Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak da kullanılan Yakutiye Medresesi ziyaretçilerini ağırlıyor. Cağ kebabı ve kadayıf dolmasını yerinde tatma fırsatı bulan yolcular, oltu taşından tespih ve takılarla yöresel küflü peynir ve İspir fasulyesi alabiliyor.

ORTA ÇAĞ'IN EN BÜYÜĞÜ

Kars'a ulaşan yolcular, Rus işgali sırasında Yusufpaşa, Ortakapı ve Cumhuriyet mahallelerinde uygulanan Baltık mimari anlayışın örneklerini görebiliyor. Binalar, yalancı sütunları, bordür kabartma taşları, uzunca bir koridor etrafına iç içe açılan oda ve salonları ve PEÇ adı verilen ısıtma sistemleriyle dikkati çekiyor. Orta Çağ'ın en büyük ticaret merkezi olduğu düşünülen ve 2016'da UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ani Arkeolojik Alanı, geçmişe yolculuk yapmak isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Fethiye Camisi yüzyıllara ve inançlara şahitliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

800 YILLIK TARİHİ VAR

Turistik Doğu Ekspresi yolcuları, dönüş yolunda ise Sivas-Divriği'de temelinden burcuna kadar otantik bir Türk eseri olan kaleyi, 'Anadolu'nun Elhamrası' olarak anılan ve 1985'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nı gezebiliyor. Sivas merkezde ise Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı mücadelesinin temellerini attığı Kongre Binası, Türk süsleme sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan ve 800 yıllık zaman dilimine şahitlik eden Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese ziyaretçilerini bekliyor. Buruciye ve Şifahiye Medresesi, Sivas Ulu Camisi ve Arkeoloji Müzesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

ANKARA ÇIKIŞLI PARKUR 1300 KM

İlk seferine 15 Mayıs 1949'da başlayan Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından Ankara-Kars hattında işletiliyor.1300 kilometrelik parkuru yaklaşık 25 saatte kateden tren, yolculuk sırasında toplam 53 istasyonda duruyor. Söz konusu seyahat rotasına yoğun talep üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı(nın girişimleriyle dünyanın en güzel ilk 4 tren rotasından birinde sefer yapan Doğu Ekspresi'nin yanı sıra 'Turistik Doğu Ekspresi' 29 Mayıs 2019'da seferlere başladı.

GİDİŞ-DÖNÜŞ ALIMDA İNDİRİM

Turistik Doğu Ekspresi iki kişilik yataklı kompartımanlardan oluşurken kişi başına tek yön bilet fiyatı 650 lira. İki kişilik kompartımanda tek kişi seyahat edilmek istenirse 1300 lira ödenmesi gerekiyor. Gidiş-dönüş alımlarında dönüş bileti üzerinden yüzde 25 indirim uygulanıyor. Örtülü kuşetli ve pulman vagonlardan oluşan Doğu Ekspresi'nde, pulman vagonlarda bilet fiyatı kişi başı 68 lira, örtülü kuşetli vagonda ise kişi başı 93 liradan satılırken, çocuk, genç, öğretmen gibi indirimler de uygulanıyor.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.