1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler
Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler

Elektrik faturasında yüzde 50 tasarruf mümkün! İşte o yöntemler

Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte enerji faturaları da yükselmeye başladı. Özellikle doğal gaz ve elektrik kullanımındaki artış faturalara yansıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte enerji faturaları da yükselmeye başladı. Özellikle doğal gaz ve elektrik kullanımındaki artış faturalara yansıyor. Bu mevsimde yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı gelirken ütü kullanımı da maliyet açısından öne çıkıyor. İşte kış aylarında hem elektrik hem de doğal gaz faturalarında nasıl tasarruf edilebileceği konusunda tavsiyeler.

ürkiye’de enerjinin yüzde 22’si evlerde tüketiliyor. Bir hanedeki elektrik kullanımının yüzde 50’sini beyaz eşya harcıyor. Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi ile fırından oluşan 4 ana beyaz eşyada, tasarruflu ürünle bir ailenin yıllık elektrik faturasını yüzde 30 düşürmek mümkün. Yani aylık 100 lira olan elektrik faturası 70 liraya iniyor.

BUZDOLABI 24 SAAT ÇALIŞIYOR, ELEKTRİK HARCIYOR

Beyaz eşyada en fazla elektrik tüketen ürün buzdolabı. Tüketimin yarısı (yüzde 25-30), 24 saat çalışması nedeniyle buzdolabından kaynaklanıyor.

Çamaşır makinesi tüketimden yüze 9, bulaşık makinesi yüzde 3 pay alıyor.

Türkiye’de evlerde 23 milyon adet buzdolabı kullanılıyor. Bunun 11 milyonunu çok enerji tüketen, eski model oluşturuyor. Yani yarısı verimsiz.

 

Elektrik dağıtımına anlık denetim

 

ELEKTRİK İÇİN 7 ENERJİ SINIFI VAR

Posta'nın haberine göre, buzdolabı enerji etiketinde 7 sınıf bulunduğunu belirten bir beyaz eşya firmasının Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, “Bunlar; A+++, A++, A+, A, B, C ve D. 2016’nın sonunda A, B, C ve D sınıfı buzdolabının satışı yasaklandı" dedi.

 

 

Öztürk,"En yüksek tasarruflu sınıf olan A+++ bir buzdolabı,en fazla enerji tüketen D’ye göre yüzde 80,A+ ürüne göre ise yüzde 50 daha tasarruflu”diye konuştu.

 

ELEKTRİK TASARRUFU YAPAN BEYAZ EŞYALARA ÖDENEN PARA DÖNÜYOR

Ürünlerin fiyatları; no frost çift kapılı buzdolabında 3900 lira, 8-9 kilogram kapasiteli çamaşır makinesinde 1900 lira, 3 programlı bulaşık makinesinde 800 lira civarında. Enerji verimliliği yüksek bir cihaza yapılan yatırım maliyeti daha fazla olmakla birlikte, cihazın 10-15 yıllık kullanımıyla sağlayacağı enerji tasarrufu, ödenen parayı kısa sürede geri getiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.