1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Erdoğan Bloomberg'e yazdı! Suriye'de barış Ankara'dan geçiyor
Erdoğan Bloomberg'e yazdı! Suriye'de barış Ankara'dan geçiyor

Erdoğan Bloomberg'e yazdı! Suriye'de barış Ankara'dan geçiyor

Suriye iç savaşının 11. yılına girildi. Suriye iç savaşının yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e makale yazdı. Erdoğan, "Batı bu sorunu çözmeli" dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan iç savaş 10. yılını tamamladı. Kan ve gözyaşının dinmediği topraklarda binlerce Müslüman katledildi, milyonlarcası göç etmek zorunda kaldı. Suriye iç savaşının yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD merkezli ekonomi gazetesi Bloomberg de bir makale kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı devletleri Suriye'de barış ve istikrarı yeniden tesis etmeye çağırarak, "Suriye'de barışı Ankara'dan geçiyor" mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"SURİYE'DE MİLYONLARCA HAYATI KURTARDIK"

Geçen yıl bu zamanlarda, Türk ordusu İdlib'e yönelik saldırıyı durdurmak ve masum insanların yerlerinden edilmesini ve öldürülmesini önlemek için Suriye rejimine ait noktaları vurdu. Milyonlarca hayat kurtardık. O dönemde Türkiye'ye övgüler yağdıran ülkeler, kısmen koronavirüs salgını nedeniyle Suriye'de yaşanan insani krizi çabuk unuttu. İç savaş, Batı'nın bir sonraki vicdan krizine kadar dünün haberi olmaya geri döndü.

"SURİYE'DE BARIŞ BATI'NIN TÜRKİYE'YE VERDİĞİ DESTEĞE BAĞLI

Şimdi, demokrasi, özgürlük ve insan haklarından bahsedilirken, insanlığın Suriye'deki eylemleri samimiyetimizin nihai ölçüsü olacaktır. Bölgede barış ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, Batı'nın Türkiye'ye verdiği gerçek ve güçlü desteğe bağlıdır.

"BATI SURİYE'Yİ BİTMEK BİLMEYEN KATLİAMA TERK ETTİ"

Suriye ayaklanmasının 10. Beşar Esad rejimi ve destekçilerinin bu meşru talepleri ezme çabaları, terörizm ve düzensiz göç de dahil olmak üzere korkunç sonuçlara yol açtı. Birçok ülke çeşitli nedenlerle veya çeşitli bahanelerle Suriye anlaşmazlığına dahil oldu, ancak trajedinin çıkış noktasını kaçırdılar.

Sonunda, Orta Doğu'nun en önemli ülkelerinden biri bitmek bilmeyen bir katliamın ortasında terk edildi.

"TÜRKİYE İÇ SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ TUTUMLU TAVRINI DEVAM ETTİRDİ

Suriye iç savaşı başladığından beri Türkiye'nin tutumunun tutarlı kaldığını söylemekten gurur duyuyorum. Türk halkı, tüm Suriyelileri temsil edebilecek bir siyasi sistem oluşturmanın barış ve istikrarı yeniden tesis etmenin anahtarı olduğuna inanıyor. Suriye halkının insan onuru talebini ele almayan her türlü planı reddediyoruz; bu tür seçenekler sadece krizi derinleştirmek için. Aynı zamanda, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı duyulmaması durumunda barışçıl ve kalıcı bir çözümün imkansız olacağını vurguluyoruz.

"MİLYONLARCA MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK"

Son on yılda, hükümetim açıklamalarını eylemle destekledi. Milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmanın yanı sıra Türkiye, IŞİD'den başlayarak Suriye'deki terörist gruplara karşı muharip asker konuşlandırma yapan ilk ülke oldu. Terör örgütlerinden kurtarılan bölgelerde güvenli bölgeler oluşturduk, ülkede yeni umutlar yaratmak için sabırla ve kararlılıkla gerekli tüm adımları attık.

Ne yazık ki, ılımlı isyancılar, yerel ortaklarımız, IŞİD'i ve Kürdistan İşçi Partisi'ni veya başka bir terör örgütü olan PKK'yı yenmek için gösterdikleri sıkı çalışma ve fedakarlıklara rağmen koordineli bir karalama kampanyasının hedefi haline geldi.

"SURİYE'DEKİ GÜVENLİ BÖLGELER TÜRKİYE'NİN GELECEĞE BAĞLILIĞININ KANITI"

Türkiye'nin yerel ortaklarıyla işbirliği içinde oluşturduğu güvenli bölgeler, Suriye'nin geleceğine olan bağlılığımızın kanıtıdır. Bu alanlar barış ve istikrarın yanı sıra kendi kendini idame ettiren ekosistemler haline geldi. Kolluk kuvvetlerini kurmak ve eğitmek için temel programlar uyguladık; güç ve içme suyu da dahil olmak üzere sivil altyapıyı iyileştirmek; ve okulları ve hastaneleri yeniden açtı. Aynı zamanda Türkiye, 2019'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıkladığım bir planın parçası olan Suriye'de uzun süredir devam eden konut sorununu çözmek için kalıcı konaklama tesislerinin inşasını da denetliyor.

"AVRUPA'YI GOÇ VE TERÖRDEN TÜRKİYE KORUDU"

Tüm bu önlemleri alarak Türkiye, Avrupa'yı düzensiz göç ve terörden korudu ve NATO'nun güneydoğu sınırını güvence altına aldı. Değerlerimizi yansıtan eylemlerimiz, Türkiye'nin mazlum halkların umudu, masumların bekçisi ve çözümün anahtarı olduğu iddiamızı desteklememektedir.

"BATI'NIN 3 SEÇENEĞİ VAR"

Bugün Batı için üç seçenek var. Birincisi, Suriye'de daha fazla masum insanın hayatını kaybetmesini kenardan izlemek. Bu sadece Batı'nın ahlaki iddialarını baltalamakla kalmayacak, aynı zamanda yeni tehditlere, terörizme ve düzensiz göçe yol açarak uluslararası güvenliğe ve Avrupa'nın siyasi istikrarına zarar verecektir

İkinci seçenek, kalıcı bir çözüm geliştirmek için gerekli askeri, ekonomik ve diplomatik önlemleri almaktır. Batılı liderlerin böyle bir niyetleri olduğuna inanmak için hiçbir nedenimiz yok, çünkü 10 yıldır bu hatlar boyunca ciddi bir çaba sarf etmediler.

Üçüncü ve en mantıklı seçenek, ağırlıklarını Türkiye'nin arkasına atmak ve Suriye'de çözümün bir parçası olmaktır, minimum maliyetle ve maksimum etkiyle.

Özel beklentilerimiz ortada. Öncelikle Batı'nın güvenli bölgelere saldıran ve rejimin eline geçen PKK'nın Suriye kolu YPG'ye karşı net bir tutum benimsemesini bekliyoruz. Bunun yerine, barış ve istikrara yatırım olarak meşru Suriye muhalefetine yeterli desteğin gitmesi gerekir.

Dahası, Türkiye'nin yükünün paylaşılmaması Avrupa'ya yönelik yeni göç dalgalarına yol açabileceğinden, Batılı ulusları insani krizi sona erdirmek için sorumluluklarını yerine getirmek için çağırıyoruz.

Son olarak, Batı'nın Suriye içinde güvenli bölgelere yatırım yapmasını ve bu barış projesini kesin bir şekilde onaylamasını talep ediyoruz. Suriye'nin geleceği için demokratik ve müreffeh bir alternatif olduğunu tüm dünyaya göstermeliyiz.

Türkiye, insani yardım çalışmalarına öncülük ederek, terörist gruplara karşı cephede yer alarak ve diplomatik süreçlere aktif olarak katılarak Suriye'de gerekeni yapabilecek tek ülke olduğunu kanıtladı. Joe Biden yönetimi kampanya vaatlerine sadık kalmalı ve Suriye'deki trajediyi sona erdirmek ve demokrasiyi savunmak için bizimle birlikte çalışmalıdır. Türk halkı, Suriyeli komşularımızın çıkarlarına hizmet edecek, bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacak her türlü girişimi desteklemeye hazırdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.