1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erdoğan kararları duyurdu!
Erdoğan kararları duyurdu!

Erdoğan kararları duyurdu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından, alınan yeni kararları duyurdu.

A+A-

Erzurum Güncel- Erdoğan yoklama kaçağı, bakaya gençlere bedelli askerlik müjdesi verirken açık cezaevlerinde Kovid-19 izniyle ilgili yeni düzenlemeyi açıkladı. Suriye sınırında askeri operasyonların başlayacağı sinyalini veren Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde 2023'te uzaya gidiş için başvuruların başladığını da bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçerek alınan yeni kararları ve gündeme ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Erdoğan "Yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize müjde vermek istiyorum" diyerek kaçak yılına göre değişen oranlarda rakam ilavesiyle bedelli askerlik yapmak isteyen yoklama kaçağı, bakaya gençlerin askerlik şubelerine başvurabileceğini belirtti. Erdoğan ayrıca açık cezaevlerinde Kovid-19 izninin 31 Temmuz 2023 tarihine dek uzatıldığını açıkladı. İsveç ve Finlandiya'ya terörü destekledikleri gerekçesiyle sert tepkisini yineleyen Erdoğan, Milli Uzay Programı çerçevesinde 2 kişinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmesi için adaylık başvuru sürecinin resmen başladığı bilgisini de paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz bu operasyonlar başlayacaktır" diyerek perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına işaret etti.

Başlıksız-7

"YOKLAMA KAÇAĞI, BAKAYA GENÇLERE MÜJDE VERMEK İSTİYORUM"

 Erdoğan, alınan kararları açıklamak ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantının ardından kameralar karşısına geçti. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

  • Bugün sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize müjde vermek istiyorum. Yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler.

AÇIK CEZAEVİ İZNİ UZATILDI

  • 31 Mayıs'ta süresi sona eren Kovid-19 izinleriyle ilgili de yeni bir değerlendirme yaptık. Açık cezaevlerindeki hükümlülerin Kovid-19 izinlerini 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıyoruz.

"ARKAİK BİR MUHALEFETİMİZ VAR"

  • Ülkemizde gerçekleştirdiğimiz büyük demokrasi ve kalkınma devriminin eksikleri, hatta hataları olabilir. Bunları açık yüreklilikle ortaya koyacak bir muhalefetle her şeyi konuşmaya hazırız. Hayırda yarışan, eser ve hizmet siyasetini merkeze alan bir yönetim anlayışının gereklerini yerine getirmek için gece, gündüz çalışıyoruz. Karşımızda sadece Türk milletinin bu coğrafyada yaşadığı en büyük felaketlerden birini sahiplenmenin ötesinde siyaset ortaya koyamayan arkaik bir muhalefetimiz var.

  • Bu ülkede 'Siz hele bir oy verin, gerisini sonra hallederiz' diye ortada salınan, 'Düşün arkama' deyip milleti uçuruma sürükleyen siyaset tarzının devri kapanalı çok oldu.

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA YÜKÜ AZALTMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

  • Hayat pahalılığı başta olmak üzere çeşitli sıkıntılara maruz kaldığımız gerçektir. Mevcut sıkıntıların üstesinden yine biz geleceğiz. Ülkemizin demokraside ve kalkınmada ulaştığı ileri seviye bize yeniden yapılanan küresel sistemde hak ettiğimiz yeri fırsatı vermiştir. Küresel güvenlik ve ekonomi krizine bu gözle baktığımız için geçici sorunlar karşısında paniğe kapılmıyoruz.

  • Her alanda altyapı yatırımlarından ülkemizin ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşıladığımız için bundan sonra önceliğimiz insanımızın refah seviyesini artıracak politikalar olacaktır. Önümüzdeki aylarda hayat pahalılığın insanlarımız üzerindeki yükünü azaltmayı sürdüreceğiz.

  • NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan ülkeler tarihlerine bakarlarsa bizim Doğu'dan gelen tehditlere karşı kendilerine de çok büyük katkılar sağladığımızı göreceklerdir. Bizim NATO'nun genişlemesi konusundaki tutumumuzu terörle mücadele konusundaki ilkeli tutumumuzdan kaynaklanıyor. Geçtiğimiz cuma ve cumartesi bu çerçevede yoğun telefon diplomasisi yürüttük. Muhattaplarımızın tamamına Türkiye'nin NATO'nun genişlemesi konusundaki yaklaşımı terörle mücadele ve müttefiklik vurgularıyla paylaştık. Terör örgütlerinin insanlığın güvenliği için ortadan olan NATO'da yer almasını biz kabullenemeyiz.

"ARTIK BENİM İÇİN MİÇOTAKİS DİYE BİRİSİ YOK"

  • Bu yanlışı Türkiye, Yunanistan ve Fransa'nın NATO'dan çıkışı döneminde onlara desteği vermişti. Ne oldu? Şu anda Yunanistan bizimle nasıl bir uyum içinde? FETÖ terör örgütünün Avrupa'ya gidiş güzergahı şu anda Yunanistan değil mi? Şu anda 10'a yakın üs var Yunanistan'da. Bu üslerle acaba Yunanistan kimi tehdit ediyor? Bu üsler Yunanistan'da niye kuruluyor? Şu anda AB ülkelerine 400 milyar avro borcu olan bir Yunanistan var.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA TEPKİ: "KABUL EDİLEMEZ"

  • (İsveç, Finlandiya meselesi) Kötü siciliyle her iki ülkede de devam eden Türkiye karşıtı yaklaşımları kabul edilemez buluyoruz. Terör örgütünün liderlerinin posterleriyle yürüyüş yaptılar. Şimdi sesleniyorum; bana neler söyledin. Bak Stockholm'ün caddelerinde teröristler bağırarak çağırarak yürüyorlar. Senin polisin de onları koruma altına alıyor. Almanya'nın caddelerinde de bu tür gösterileri yapıyorlar Alman polisinin koruması altında.

  • Siz ancak terör örgütleriyle kol kola yürümeyi başarıyorsunuz. Somut uygulamalarıyla değişimi gördüğümüzde Türkiye olarak üzerimize düşenleri yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

  • Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe günkü MGK toplantısında gereken kararları alacağız.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU'NA GİTMEK İÇİN ADAYLIK BAŞVURU SÜRECİ BAŞLADI

  • Uzay alanında iddiasını ortayan Türkiye için yaklaşık 1 yıl önce Milli Uzay Programı'mızı açıklamıştım. Gençlerimize sesleniyorum: 10 hedefi sizlerle paylaşmıştım. Hedef başlıklarımızda adım adım ilerliyoruz. Bugün hedeflerimizden birine yönelik önemli bir duyuruyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye için uzay yarışında yer almak bir lüks değil, mecburiyettir.

  • Bugün ülkemiz adına tarihi bir ana, yepyeni bir eşiğe hep birlikte adım atacağız. Eminim, bu salondaki basın mensupları aracılığıyla tüm bakan arkadaşlarım aracılığıyla birçok insan küçük yaşlarından itibaren uzaya gitme hayali kurmuştur. Hâlâ kuranlar da var. Bir Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz. Başvuru için 'http://uzaya.gov.tr' adresini oluşturduk. Eğitim şartlarını sağlayan 45 yaşından genç tüm vatandaşlar başvurabilir. Başvurular arasından seçilecek 2 aday uzaya çıkış için gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Bu 2 adaydan biri üstlendikleri tarihi görev için 2023'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. Vatandaşımız kendisinin ya da Türkiye'deki diğer bilim insanlarının yerçekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve deneyleri gerçekleştirme imkanına sahip olacak.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.