1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum hangi fay hattında?
Erzurum hangi fay hattında?

Erzurum hangi fay hattında?

Erzurum'da yaşanan depremin ardından vatandaşlar Erzurum hangi fay hattında? Erzurum deprem bölgesi mi? Erzurum Kuzey Anadolu fay hattında mı Doğu Anadolu fay hattında mı? merak ettiler.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum hangi fay hattında? Erzurum'da yaşanan depremin ardından vatandaşlar Erzurum hangi fay hattında? Erzurum deprem bölgesi mi? Erzurum Kuzey Anadolu fay hattında mı Doğu Anadolu fay hattında mı? merak ettiler. İşte detaylar...

ERZURUM HANGİ FAY HATTINDA?

Erzurum Doğu Anadolu fay hattında yer almaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çöküntüsü'nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur.

1939'dan 1999'a kadar bir dizi deprem Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru ilerledi. Ama 1998'den beri Doğu Anadolu Fayı ile ilgili bir seriler de bulunmaktadır. Bunlar 1998 Adana-Ceyhan depremi ile başlamış ve 2003 Bingöl depremi, 2010 Elâzığ depremi, 2020 Elazığ depremi ve 2023 Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerini içermektedir.

KORKUTAN TABLO! Hürriyet gazetesine konuşan ünlü deprem profesörü Ahmet Ercan, önümüzdeki yıl yıl içerisinde ülke genelinde meydana gelmesi muhtemel büyük depremleri sıralarken, Erzurum ve Kars’ın da 7,2 büyüklüğünde bir depremle sarsılacağını öngördüğünü söyledi. Daha önce pek çok kez İstanbul’daki büyük depremin 2045’te gerçekleşebileceğini, ancak hata payının 5-10 yıl olabildiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın önümüzdeki 100 yıl içinde öngördüğü bazı büyük depremler şöyle: Gemlik-İznik: 7.8 Kuzey Marmara-İstanbul-Tekirdağ: 6.3-6.7 ve 7.2 Mudanya-Manyas: 7.5 Kocaeli-Adapazarı-Düzce-Bolu: 7.4 Çankırı-Kastamonu: 6.9 Amasya-Tokat: 7.2 Erzincan-Tunceli: 7.5 Erzurum-Kars-Ardahan: 7.3 Ermenistan-Gürcistan: 7.2 Bingöl-Muş: 6.9 Ağrı-Iğdır-Çaldıran: 7.5 Van-Erciş: 6.5 Diyarbakır: 6.8 Hakkâri-Şırnak-Yüksekova: 7.2

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum