1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum ikinci tura hazır!
Erzurum ikinci tura hazır!

Erzurum ikinci tura hazır!

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine artık saatler kaldı. Erzurum’da seçim hazırlıkları tamamlandı. Şehir genelinde 510 bin 202 seçmen 2 bin 241 sandıkta oy kullanacak.

A+A-

Erzurum Güncel- Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine artık saatler kaldı. Erzurum’da seçim hazırlıkları tamamlandı. Şehir genelinde 510 bin 202 seçmen 2 bin 241 sandıkta oy kullanacak.

 

Manolya BULUT-PUSULA

 

4 Mayıs seçimlerinde mevcut adaylardan yüzde 50+1 oy alan olmayınca ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri yarın yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu seçimler öncesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Erzurum’da da seçim hazırlıklarında sona gelindi.

 

Erzurum genelinde 510 bin 202 seçmen Yük-sek Seçim Kurulu tarafından belirlenen toplam 2 bin 241 sandıkta oy kullanacak.  Sandıklarda 1 başkan ve 6 asıl üyeden oluşan sandık kurulu üyeleri görev alacak.

 

Cep telefonu yasak!

 

Seçmenler kimlik kartları ile ilk turda oy kullandıkları sandıklarda oylarını kullanacak. Oy verme işleminin yapıldığı alana cep telefonu ile girilmesi mümkün olmayacak. Tek pusulada oy kullanacak seçmenler sandık kurulunun belirlediği evrakı imzaladıktan sonra oy verme işlemini tamamlamış olacak.

 

Bakanlık devrede

 

Sağlık Bakanlığı, hastanede yatan ve evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı seçmenlerden talepte bulunmaları halinde hasta nakil araçları ve ambulanslarla oy verecekleri merkeze götürülüp, getirilmesini sağlayacak. İllerdeki Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezleri, 14 Mayıs günü oy kullanma saatleri süresinde açık tutulacak. Oy kullanmaya götürülen hastalara sağlık personeli de refakat edecek. Gerekli koordinasyon İl Sağlık Müdürlüklerince gerçekleştirilecek.

 

Seyyar sandıklar hazır

 

Yatağa bağımlı olan seçmenler için de seyyar sandıklar hazırlandı. Görevliler tarafından sandıklar, seçmenlerin bulunduğu yere götürülerek oy kullanmaları sağlanacak. 14 Mayıs seçimlerinde 801 hasta evden ve hastanelerden seçim sandıklarına götürülmüştü. Erzurum Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi’nce 174 personelden oluşan 56 ekip, 765 hastayı evinden, 36 hastayı ise hastaneden ambulansla oy kullanacağı okula sevkini sağlamıştı.

 

Görme engelliler için özel pusula

 

Görme engelli seçmenler için oy pusulasındaki mühür basılacak yerler dikkate alınarak mühür delikleri oluşturuldu. Seçimler için hazırlanan görme engelli oy kullanma şablonları, YSK tarafından yurt içi ve dışındaki oy verme yerlerine gönderildi.

 

‘TERCİH’ veya ‘EVET’ mühürleri olacak

 

Sandık kurulu, 28 Mayıs’ta oy verme saatinden en az bir saat önce sandık başında hazır bulunacak. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kâğıdını başkana verecek. Cumhurbaşkanı seçimi oy pusulası zarfa konulacak. Oy pusulasından başka zarfa hiçbir şey koyulmayacak, aksi halde kullandığı oy geçersiz sayılacak. Seçmene oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir oy pusulası verilemeyecek.

 

Seçim günü yasakları

 

Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerle-rinde kimse silah taşıyamayacak. Kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.

 

YSK'nın kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

 

Güvenlik tedbirleri

 

Seçim güvenliği kapsamında; 326 bin 387 Emniyet Genel Müdürlüğü, 196 bin 197 Jandarma Genel Komutanlığı, 2 bin 800 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 58 bin 658 güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü güvenlik korucusu olmak üzere 601 bin 251 personeli görevlendirildi.  Ayrıca kolluk birimlerine ait 73 Helikopter, 8 Uçak, 61 İHA/İKU, 6 bin 708 ZMA, 754 TOMA Aracı, 244 bot/gemi göreve hazır vaziyette bulunacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.