1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum Şiiri Davalık Oldu
Erzurum Şiiri Davalık Oldu

Erzurum Şiiri Davalık Oldu

Erzurum Adliyesi’nde uzun yıllardır boyacılık yapan ve şair yönüyle de tanınan Ömer Tan (55), Erzurum Dadaşlar Fasıl Grubu solisti Fikret Şimşek ile davalık oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Adliyesi’nde uzun yıllardır boyacılık yapan ve şair yönüyle de tanınan Ömer Tan (55), Erzurum Dadaşlar Fasıl Grubu solisti Fikret Şimşek ile davalık oldu. Tan’ın Mürekkep isimli kitabından bir şiiri kendisine aitmiş gibi ve rıza dışında okuyarak paylaşan Şimşek, para cezasına çarptırıldı.

Manolya BULUT-PUSULA

Uzun yıllardır adliyelerde boyacılık yapan Ömer Tan, ayrıca şair yönüyle de tanınıyor. Mürekkep isimli şiir kitabının yazarı olan Tan, bu kez çalıştığı adliyede Erzurum Dadaşlar Fasıl Grubu solisti Fikret Şimşek ile mahkemelik oldu.

Olay geçtiğimiz yıl meydana geldi. Fikret Şimşek, Ömer Tan’ın Mürekkep isimli şiir kitabında yer alan Dünden Bugüne Erzurum adlı şiirini okuyarak çektiği görüntüyü kendisine ait Youtube kanalında paylaştı. Şiirin birkaç kelimesini değiştirerek okuyan Fikret Şimşek, görüntülerin açıklamasında da şiiri kendisine aitmiş gibi gösterdi. Durumu fark edenler görüntüleri Ömer Tan’a gönderdi. Hemen harekete geçen Tan, mahkemenin yolunu tuttu. Kendi kitabını ve söz konusu görüntüleri delil olarak sunan Tan, Fikret Şimşek’e dava açtı. 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı.

Fikret Şimşek, ‘Manevi veya Mali Haklara Tecavüz’ suçundan 365 gün karşılığı adli para cezasına çarptırıldı. Sanığın geçmişi ve sosyal ilişkileri göz önüne alınarak cezası 304 gün karşılığı adli para cezasına düşürüldü. Sonuç olarak Şimşek, 6 bin 80 TL adli para cezası aldı. Mahkemece Şimşek hakkında 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Şimşek, ayrıca avukatlık, uzlaşma ve bilirkişi masraflarını da ödeyecek.

Tazminat davası da açacak

Olayı anlatan Ömer Tan, “17 dörtlük olan bir şiiri almış, slayt yaparak okumuş. Okuduğu videoyu da Youtube kanalında paylaşmış. Şiirimde birkaç kelimeyle oynamış, eş anlamlı kelimeler koyarak değiştirmiş. Ama orijinali benim olduğu aşikâr. Paylaştığı halinde şiir Fikret Şimşek, okuyan Fikret Şimşek yazmış. Benim adım geçmiyor. Bana bunu denk gelen bir arkadaşım gönderdi. Ben de hemen videonun yayınlanmış halini kopyalattım. Getirdim, savcılığa dilekçe verdim. Delil olarak sundum ve şikayetçi oldum. Kitabımı da noter tasdik belgemi de delil olarak verdim. Mahkeme sonuçlandı ama şimdi de kendisine tazminat davası açacağım” dedi.

‘Hırsızdan sanatçı olmaz’

Yaşanan olaydan üzüntü duyduğunu dile getiren Tan, “Sanatçı dik durur, onurlu yaşar. Hırsızdan sanatçı olmaz. Toplum da sanatçılar örnek alır, böyle bir insanı mı örnek alsın? Ben bu davanın da örnek olmasını istiyorum. Para çalınsa, kazanırsın yerine gelir. Ama bu aynı şey değil. Aynı şiiri tekrar yazamazsın. Bu benim emeğim. Paylaştığı videonun altındaki yorumlara bakıyorum. ‘Kalemine yüreğine sağlık, Erzurum sevdalısı’ yazmışlar. Sahte Erzurum sevdalısı olmuş” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.