1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erzurum tüm hesaplar değişebilir!
Erzurum tüm hesaplar değişebilir!

Erzurum tüm hesaplar değişebilir!

Erzurum seçim sonuçları 7 Haziran gecesi çok konuşulacağa benziyor. AK Parti'nin 2011'de rekor oyla 5 vekil çıkardığı Erzurum'da dengeler değişebilir.

A+A-
Erzurum Güncel- 2011 Genel Seçimleri'nde AK Parti'nin yüzde 70'lik rekor oy aldığı Erzurum'da seçim sonuçları değişebilir.

Erzurum'da nüfusun yüzde 30'u oluşturan Kürtler'in oyları seçim sonuçları üzerinde kritik öneme sahip. En son yerel seçimlerde 4 belediyeyi kazanmayı başaran HDP, daha önce AK Parti'ye kaptırdığı 20 bin Kürt seçmenin oyunu almak için kolları sıvadı.

Milliyet gazetesinden önder Yılmaz, bugün yayınlanan Erzurum izlenimlerinde kritik seçim rakamları verdi. ekran-resmi-2015-05-26-12.25.35.png

Bugüne kadar AK Parti ile MHP arasında geçen seçim yarışına HDP'de katılmış durumda. 2011 genel seçimlerinde Erzurum'da AK Parti 5 milletvekili, MHPise 1 milletvekili çıkarmıştı. Ancak son yerel seçimlerde HDP'nin 4 belediyede seçim yarışını kazanmış olması 7 Haziran'da sandalye dağılımının değişebileceği sinyallerini veriyor. Şöyle ki; AK Parti'nin 5 vekil çıkarması için 250 bin oy alması gerekiyor. AK Parti'nin 250 bin oy alması durumundaMHP 100 bin sınırının altında kaldığından 1 milletvekili çıkarabiliyor. Ancak HDP'nin daha önce AK Parti'ye kaptırdığı Kürt oylarını alması durumunda Erzurum'da sandayle dağılımı AK Parti 3, MHP 2,HDP 1 şeklinde değişebilir. 

2011 ERZURUM SEçİM SONUçLARI 

2011 Genel Seçim Sonuçları'na göre, AK Parti 282 bin 750, MHP 54 bin 500 ve HDPise bağımsız adayla 33 bin 300 oy almıştı. Erzurum'da nüfusun yaklaşık yüzde 30'u (240 bin) Kürt kökenli vatandaşlardan oluşuyor ve Kürt kökenli yaklaşık 140 bin seçmen bulunuyor. Bugüne kadar genel seçimde 35 bin bandını geçemeyen HDP, 4 ilçe belediyesini kazanmanın verdiği güvenle gözünü Ak Parti'ye giden Kürt oylarına çevirmiş durumda. 

önder Yılmaz'ın bölgeden izlenimi ise şu yönde:

"2015 seçiminde Ak Parti'ye giden Kürt oylarından 20 binini almak isteyen HDP, Kürtlerin yaşadığı güney ilçelerinin yanı sıra kent merkezinde yaşayan ve Ak Parti'ye oy atan Kürtlerin de oyunu alacak bir propaganda yürütüyor. Erzurum'da ilk kez vekil çıkarmak için gerekli olan 55 bin oyun üzerine çıkarak 1 vekil sandalyesini almayı arzulayan HDP, her şeyin Türkiye genelinde yüzde 10 barajını geçmeye bağlı olduğunu da unutmuyor. "

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.