1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Erzurum ve bölgede Kene sezonu açıldı!
Erzurum ve bölgede Kene sezonu açıldı!

Erzurum ve bölgede Kene sezonu açıldı!

Havaların ısınması ile aktif duruma gelen kenelere karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, özellikle kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşanların tedbirli olmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çektiler.

A+A-

Erzurum Güncel- İlkbahar ve yaz mevsimlerinin gelmesiyle birlikte kenelerin popülasyonunda artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda kene ısırması sonucu meydana gelen “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı” ülkemizde insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Havaların ısınmaya başlaması ile beraber kene vakalarının artmasından endişe duyan Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir vatandaşları uyardı. Özellikle Kuzey ilçeleri başta olmak üzere kene vakalarının en çok görüldüğü illerden biri olduğumuza dikkat çeken Dr. Bedir, sosyal medya hesabından uyarılı görseller paylaştı.

Tedbir olarak bağ, bahçe, tarla ve orman gibi riskli alanlara giderken açık renk kıyafet tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Bedir’in yayınladığı görselde; “ Pantolon paçalarını çorap içine sokun, ya da çizme giyinin. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunmayın. Riskli alandan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakın. Vücudunuzun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol edin yada ettirin. Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan eldiven, bez ya da poşet ile çıkartın. Çıkaramıyorsanız zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin” uyarıları yer aldı.

Aşısı yok!

Bir susam tanesi büyüklüğünde olan kene, yer değiştirmek için “çıplak deriye” kıskaçlarıyla sıkıcı tutunuyor ve beslenmek için kan emiyor. Virüs kene içinde yaşam döngüsünü olgunlaştırıp insanda reenkarnasyonunu tamamlıyor. Bu nedenle kenelerin yaygın olduğu (nemli, sulak, sıcak) çayır, yabani otlak ve yeşil düzlüklerde (piknik ve kamp alanları) çıplak ayakla dolaşılmaması, çıplak bedenle toprağa uzanılmaması ilk alınması gereken önlem.

Çoğu kene, tutunduğu yerde “koyu renkli bir ben” olarak algılandığından (ısırması ve kan emmesi hissedilmez) çok geç fark edilebilir. Her açık hava etkinliği sonrası tüm bedende kene için gözlem yapılması çok önemli.

Enfeksiyon belirtileri halsizlik, ateş, baş ağrısı, kırgınlık, kas ağrısı, ışığa duyarlılık, ajitasyon bazen kusma ile 1-3. günde başlıyor. Vücutta yaygın kanama odaklarının yaygınlaşması ile devam ediyor. İyileşme veya ölümle sonuçlanan ağır klinik tablo ise 2. haftada gerçekleşiyor. Ölüm nedeni iç organ yetmezliği ve durdurulamayan kanamalar. Enfeksiyon bir kez geçirildikten sonra kişi hastalığa bağışıklık kazanıyor. Aşısı şimdilik yok.

ASKOM toplantısı Erzurum’da yapıldı

Öte yandan Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyon (ASKOM) Bölge Toplantısı Erzurum Hekim Evi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir başkanlığında yapılan toplantıya Erzurum, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan, Bayburt ve Ağrı illerinin İl Sağlık Müdürleri, acil sağlık hizmetleri başkanları, hastane başhekimleri, il ambulans servisi başhekimleri katıldı.

Toplantıda Erzurum’un sağlık kapasitesi ve her bir bölge ilindeki acil sağlık hizmetleri ele alındı, etkin bir hizmet için neler yapılabileceği değerlendirildi. Toplantıda bahar ayı ile birlikte artış göstermesi muhtemel kene vakaları içi de alınabilecek önlemler masaya yatırıldı.

Ayşe Nur ERDOĞDU BAYRAM / PUSULA 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum