1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Çarşı Pazar Projesinde 3.Ay
Erzurum'da Çarşı Pazar Projesinde 3.Ay

Erzurum'da Çarşı Pazar Projesinde 3.Ay

Erzurum Sabancı Ortaokulunda Erzurum Çarşı Pazar Projesi kapsamında, Aralık ayında Erzurum yemekleri pişiren öğrenciler, Sümmani, Yaşar Reyhani ve Erzurumlu Emrah’la ilgili sonumlar yaptı, EKTUD Başkanı Gökhan Kılınboz’u, sınıfa konuk ettiler.

A+A-

Erzurum Güncel- Sabancı Ortaokulu 5B-C ve 6B-C Sınıfları öğrencileri  Türkçe derslerinde Başöğretmen Emine Behiye Polat Kütük rehberliğinde "Erzurum Çarşı Pazar Projesi" ile Erzurum’u her yönüyle tanıyarak  şehir-kültür-medeniyet üçgeninde  kentin hikâyesine dahil oluyorlar.

9 ay sürecek projenin 3.ayı aralık  ayında çocuklar  ilk hafta  "Şehrimin Tadı" başlığıyla anneleriyle ya da nineleriyle mutfağa girerek şalgam dolması  ve çortutu pancarı pişirdiler. Yapılışını öğrendikleri yemekleri  afiyetle yiyen çocukların bazıları bu  yemekleri ilk defa tattıklarını söylediler.

İkinci hafta  etkinliğinde ise öğrenciler "Şehrimin Türküsü" başlığıyla  "Ervah-ı Ezelden "  ve "Öz Canımdan Çok Sevdiğim Erzurum"  türkülerini ailece dinlediler, öğrendi ve söylediler.

Öğrenciler üçüncü haftada "Şehrimin Yüzleri" başlığıyla  Âşık Sümmani, Âşık Yaşar Reyhani, Erzurumlu Emrah'la ilgili üçerli 12  grup olarak 4 şubede sunumlar yaptı, Erzurum'un değerlerinin hayatlarını ve  eserlerini öğrendiler.

Yine Şehrin Yüzleri kapsamında; EKTUD   Başkanı Gökhan Kılınboz,  sınıflara konuk oldu. Kılınboz’dan "Bar" hakkında bilgiler  alan çocuklar, yanında  getirdiği  öğrencisiyle Bar tuttular. Dördüncü haftada ise  çocuklar "Benim Şehrim" başlığıyla projenin  bu ayki  mekânı olan Temelli Kıraathanesine gittiler. Âşık Sıtkı Eminoğlu ve   Âşık İhsan Yavuzer'le Âşık Reyhani ve Âşık Sümmani türkülerini söylediler, âşıklık geleneğini yerinde  öğrendiler.

Yaklaşık 80 kişilik bir ekiple İbrahim Erkal Kültür Merkezinde Âşık Yaşar Reyhani'yi anma gecesine katılan  öğrenciler Reyhani'nin hayatı ve türkülerini oğlu Ozan Reyhani ve diğer âşıklardan dinlediler. Cirit, kilim gibi  çeşitli  alanlarda etkinliklerin de yapılacağı proje  haziran ayında Abdurrahman Gazi Türbesi'nde yapılacak piknikle sona erecek.

E.Behiye Polat Kütük  “Bu proje benim için çok önemli. 52 sene nefes aldığım, yaşadığım, kültürüyle şekillendiğim Erzurum'a ve tam 30 senedir ilim ve irfan yolculuklarında eşlik ettiğim  onun güzel insanlarına bir vefa borcum" dedi, projeye destek veren öğrenci velilerine  teşekkür etti.

Şeyma TAHİR/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.