1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Esnafın Yüzü Güldü
Erzurum'da Esnafın Yüzü Güldü

Erzurum'da Esnafın Yüzü Güldü

Pandemi nedeniyle uzun süredir uzaktan eğitimin uygulandığı üniversitelerin yüz yüze eğitime geçecek olması esnafı sevindirdi. İki üniversitenin bulunduğu Erzurum’da öğrencilerin geleceğini duyan esnaf, satışların en az yüzde 50 artmasını bekliyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağını duyurmasının ardından öğrencilerin yoğun yaşadığı Erzurum’da esnaf, umutlu bekleyişe girdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan üniversiteler, yeni akademik yılla birlikte yüz yüze eğitime başlayacak. Erzurum Teknik Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi, 20 Eylül itibariyle 2021-2022 eğitim öğretim yılını açacak. Aylar sonra gelen bu haber, en çok esnafın yüzünü güldürdü. Yaklaşık iki yıldır pandemi nedeni ile siftahsız iş yeri kapatan esnaf, dört gözle öğrencilerin gelmesini bekliyor.

Erzurum’da 20 yıldır kadın kuaförlüğü yapan Nagihan Akdemir, “Bizim sektörde en çok yazın düğünlerin artmasıyla müşteri sayımız artıyor. Ama öğrenciler varken kışın da sabit bir müşteri sayımız oluyordu. Üniversitelerin açılması işlerimizi yüzde 30 oranında artırır. Esnafı da olumlu yönde etkiler” dedi.

Rahat nefes aldık

Lokanta işletmecisi İsmail Çelik ise, “Biz de en çok öğrencileri ağırlıyorduk. İşyerimizde daha çok öğrenciye hitap eden yiyeceklerin satışını yapıyoruz. Üniversiteler açılırsa satışlarımız en az yüzde 50 artar. Neredeyse iki senedir zor bir süreçten geçiyoruz. Sürekli açılıp kapanmaktan ve öğrencilerin yokluğundan dolayı gelirimiz çok düşmüştü. Bu karar esnafa rahat bir nefes aldırdı” diye konuştu.

Umutlu bekleyiş

Giyim mağazası işletmecisi Ferhat Yılmaz da, karardan memnun olduklarını dile getirerek, “Erzurum’da esnafın geçim kaynağı daha çok üniversite öğrencileri, bizim de 20 Eylül’den sonra satışlarımız yüzde 40 artar. Umutla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Umarım tekrar kapanmaz”

Takı ve hediyelik eşya dükkanı işleten Baha Alaş da müşteri kitlesinin daha çok üniversite öğrencileri olduğunu söyleyerek, “Esnaf pandemi sürecinde kesintiye uğradı, biz de çok zorluk yaşadık. Pandemide çoğu yer işçi çıkarttı ama öğrenciler geldikten sonra satışlar artarsa yine işçi alınabilir. Bu da hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlar. Karardan çok memnunuz, umarım tekrar kapanma gibi bir durum söz konusu olmaz” dedi.

Manolya BULUT-PUSULA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.