1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Güzellik merkezlerine ilgi azaldı: Torungil, "Kurunun yanında yaş da yanmasın"
Erzurum'da Güzellik merkezlerine ilgi azaldı: Torungil, "Kurunun yanında yaş da yanmasın"

Erzurum'da Güzellik merkezlerine ilgi azaldı: Torungil, "Kurunun yanında yaş da yanmasın"

Sosyal medya fenomenlerinin güzellik salonu açma furyası ile birlikte gündeme gelen kara para aklama operasyonları bu sektörde iş yapan birçok esnaf ve sanatkârı zor durumda bıraktı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Berberler ve Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Başkanı Emre Torungil, son günlerde ülke gündeminden düşmeyen güzellik salonları üzerinden kara para aklama olaylarının esnaf ve sanatkârı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Bireysel işlenen suçların esnaf ve sanatkâra mal edilemeyeceğini belirten Torungil, “Hiçbir eğitimi ve tecrübesi olmayan sosyal fenomenler hem vergi kaybına, hem de halk sağlığına zarar veriyor”  dedi.

Esnafa kara para darbesi

Çeşitli zorluklarla, kredi borçlanmalarıyla iş yerlerini açan esnafların gündemde olan haberler dolayısı ile ciddi sıkıntılar çektiğine değinen Torungil, “Kara para aklama genel itibarıyla gayrimeşru yollarda elde edilen parayı yasal göstermek ve meşru ekonomiye sokmak amacıyla kullanılan bir dizi işlem ve faaliyetler bütünüdür. Bu süreçlerinin izlenmesini ve tespit edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Ülkemizde kara para aklama suç olarak kabul edilir ve Türkiye’de kanunda yer alan maddeyle cezalandırılır. Türkiye kara para aklama mücadele konusunda uluslararası standartlar benimsemiş ve finansal sistemini bütünlüğünü korumak için çeşitli dönemler almıştır.

Ülkemizde güzellik salonu adıyla iş yapan 100 bine yakın esnaf var ve bu işletmelerde 300 bine yakın kişi geçimini sağlıyor. Birkaç fenomenin, fenomen balonunu güzellik sektörünün üstünde patlatması son derece vahim. Fenomenler yoğun sosyal medya takipçileri kitlesi nedeniyle kendilerini güzellik sektöründe vitrin olarak kullanarak kendi yapacağı işlerin kolaylıkla duyulmasını sağladı. Bu sayede milyonlarca para kazandılar. Gösterişli hayatları ile sosyal medyada ilgi odağı oldular. Tabi böyle bir para kazanma ve lüks hayat içinde yaşayan güzellik salon sahipleri söz konusu değildir. Çeşitli zorluklarla, kredi borçlanmalarıyla iş yerlerini güzellik salonlarını açan esnaflarımızın da bu olaylara binaen itham edilmeleri çok üzücü. Gündemde olan haberler yüzünden esnaf ve zanaatkarlarımız ciddi sıkıntılar çekiyor” diye konuştu.

Sektörde güven ve ciro kaybı!

Fenomenlerin sektörde ciddi güven ve ciro kaybına sebep olduğunun kaydeden Torungil, “Bireysel işlenen suç esnaf ve sanatkârlarımıza mal edilemez. İşletmelerin sorunlarının tavan yaptığı bu zor günlerde bir darbede olağanüstü denetim altında yapıldı. Dilan Polat denetimi adı altında çoğu zaman adil olmayan ve rahatsız edici bir süreç yürütüldü. Bu tür isimler sektörde güven ve ciro kaybı neden oldu. Hiçbir eğitimi ve tecrübesi olmayan sosyal medya fenomenleri hem vergi kaybına sebep olurken, hem de halk sağlığına zarar veriyor.  Yönetmenliğimiz de var olan vücut bakım cihazları termal liz uygulaması gibi iş yeri açma mevzuatında zorunlu olarak kullanmamız gereken ekipmanlarımız bazı illerde mühürlendi. Bu işi yapan, sektörde var olan bir esnaflar olarak bireysel olan bir suçun tüm sektöre mal edilmesini doğru bulmuyoruz. Elbette her sektörde çürük elmalar vardır, ama çürük bir elma kasada bulunan tüm elmalara mal edilemez. Hiçbir esnaf ve sanatkârımız yalnız değildir her zaman yanlarındayız” ifadelerini kullandı.

Nesrin DEMİR/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.