1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da İnşaatı bitmeyen TOKİ konutlarını satışa çıkardılar
Erzurum'da İnşaatı bitmeyen TOKİ konutlarını satışa çıkardılar

Erzurum'da İnşaatı bitmeyen TOKİ konutlarını satışa çıkardılar

TOKİ'den sosyal konut adı altında ev alan bazı vatandaşlar daha inşaatı bitmeden evleri başkalarına satmaya başladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Satış sözleşmesinde ‘borç bitmeden satış yapılamaz’ ibaresine rağmen hava parasına haklarını devredenler, kanunsuz rant elde ettikleri gibi  bir de fahiş fiyatlarla daire ve dükkanlarına alıcı bulmaya çalışıyor. 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) uygun fiyat ve kurayla satışa çıkardığı sosyal konutlar sayesinde yüz binlerce insan ev sahibi oldu. Enflasyon ile birlikte ülkede ev fiyatlarının yükselmesi, fırsatçıların iştahını kabarttı. Erzurum başta olmak üzere birçok ilde TOKİ konutlarından ev alma şansını yakalayanlar, daha evlerin inşaatı tamamlanmadan hava parasına haklarını satmaya başladı. TOKİ konutlarını ikili görüşmelerle satanların yanı sıra emlak sitelerinde ve sosyal medya platformlarında pazarlayanlar bile var.

 

Sözleşme feshedilir

TOKİ’den ev sahibi olan vatandaşlar sözleşmelerine göre ‘borçlarını bitirip tapusunu alana dek evlerini bir başka kişiye devredemez, satamazlar’ kararına rağmen yasal boşluktan yararlanıp noter üzerinden yapılan sözleşme ile sözde devir yapılıyor. Noterde şahıslar arasında yapılan sözleşmede evin borcu bitince ikinci şahsa devredileceğine dair anlaşma düzenleniyor. Bu sürede ise borcu ikinci şahıs ödemeye devam ediyor.

Oysa TOKİ’nin sözleşmesinde yer alan ifadeler şu şekilde; “Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.”

 

 

Arabuluculuktan nemalananlar!

TOKİ’deki hak sahibi ile noter huzurunda anlaşma yapan şahıs arasında arabuluculuk görevi yürüterek kazanç elde edenler de var. Adeta ticaret malzemesi haline gelen sosyal konutlar, devredileceği belirlenen ikinci kişiden üzerine fahiş fiyatlar konularak üçüncü bir kişiye devredilmesi üzerine yeni bir anlaşma da imzalanıyor. Bu anlaşmada ise hak sahibinden evi ilk devralan kişi kazanç elde ediyor.

 

İnşaatı bile bitmedi

Erzurum’da bazı sosyal medya platformları ve emlak sitelerinde henüz inşaatı dahi bitmemiş TOKİ konutlarının satışının yapılmaya çalışıldığı görüldü. Özellikle Aziziye ilçesine bağlı Gezköy Mahallesi’nde yapılan ve hala inşası devam eden sosyal konutların inşaat halindeki fotoğraf ve görüntüleri yayınlanarak, alıcısını arayanlar dikkat çekti. Bazı sosyal medya kullanıcıları yaptıkları yorumlar ile durumu eleştirdi.

İsyan ettiler

TOKİ’ye başvurup kurada hak sahibi olamayan vatandaşlar ise duruma isyan ediyor.  İhtiyaç sahibi vatandaşların uygun fiyattan ev alabilmek için tek şansı olan TOKİ’nin bu şekilde istismar edilmesi tepkilere neden oluyor. Adeta rant haline getirilen TOKİ pazarlığına bir an önce devlet yetkililerince bir düzenleme getirilmesi ve denetim yapılması isteniyor. KaynakPusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.