1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Ramazan hazırlıkları tamamlandı
Erzurum'da Ramazan hazırlıkları tamamlandı

Erzurum'da Ramazan hazırlıkları tamamlandı

Ramazan ayı ilk teravih namazı ve sahurun ardından bugün tutulan ilk oruçla başladı. Oruç şehri Erzurum’da hazırlıklar tamamlandı, rahmet ayı Ramazan sebebiyle müftülükler bir dizi tedbir aldı.

A+A-

Gazete Güncel- İlk gün 13 saat 21 dakika oruç tutacak Erzurumlular, saat 18.24’te iftar yapacak. Erzurum’da Ramazan’ın son günü 9 Nisan’da 14 saat 33 dakika oruçlu kalınacak. 5 Nisan’da Kadir Gecesi’nin idrak edileceği 2024 Ramazan’ın da Bayram namazı ise 06.15’te kılınacak. Bu yılki fitre ve fidye miktarı ise 130 TL olarak açıklandı.

Rahmet ayı Ramazan başladı. 2024 (Hicri 1455) Ramazan ayı bugün ilk oruçla başladı. İlk teravih namazı dün gece kılındı. 05.03’te imsakla Erzurum’da 13 saat 21 dakika oruç tutulacak. Erzurumlular, saat 18.24’te iftar yapacak.  Ramazan’ın son günü 9 Nisan Salı günü 14 saat 33 dakika oruçlu kalınacak. 5 Nisan’da Kadir Gecesi’nin idrak edileceği Erzurum’da Bayram namazı ise 06.15’te kılınacak. 30 günlük orucun ardından Ramazan Bayramı 10-11-12 Nisan tarihlerinde kutlanacak. Bu yılki fitre ve fidye miktarı ise 130 TL olarak belirlendi.

Hatimle teravih

Ramazan ayı sebebiyle tüm camilerde mukabele okunurken, Yakutiye’de 7, Palandöken, Aziziye ve Oltu’da 2, İspir,  Uzundere, Tortum ve Narman’da ise 1’er camide hatimle teravih namazı kıldırılacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Narmanlı Camii bahçesinde ihtiyaç sahiplerini için iftar çadırı kuruldu.

Hatimle teravih kılınacak camiler ise şöyle: Yakutiye: Ayazpaşa, Gürcükapı, Narmanlı, Üniversite, Dervişağa, Gez ve Şükrüpaşa, Aziziye: Dadaşkent merkez, Gezköy Mahallesi, Palandöken: Hacı Muammer, Oluroğulları, Oltu: Aslanpaşa, Yeşil, Tortum: Merkez, Uzundere: Çarşı, Narman: Merkez, İspir: Meydanlı.

Rahmet ve mağfiret ayı

Erzurum Müftü Yardımcısı Sebahattin Erdoğan, Ramazan ayı sebebiyle il müftülüğünün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ramazan ayının mali ve bedeni ibadetlerin yoğunlaştığı bir ay olduğunu ifade eden Erdoğan, “ İl genelinde Tüm camilerde bir veya iki vakit mukabele programları, kadınlara yönelik mukabele ve sohbet programları düzenlendi. İl merkezi ve ilçelerimizde hatimle teravih namazı programlarımız, iftar programları, büyük camilerimizde il müftümüz, yardımcıları ve ilçe müftülerimiz ile vaizlerimizin katılımıyla teravihlerden önce vaaz ve irşat etkinliklerimiz olacak.

Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün Narmanlı Camii bahçesinde bir iftar çadırı kuruldu. Ramazan boyunca burada iftar sofraları kurulacak, müftülük olarak buradaki programlara katılım sağlayacağız.

Mukabele programlarında okunan cüzlerde yer alan önemli konu başlıklarının ele alınacağı belirli camilerde yapılacak tefsirli mukabele programlarımıza da vatandaşlarımızı bekliyoruz.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığının sosyal medya hesaplarından oklu mukabele programı ile günlük mukabeleler takip edilebilir. Diyanet TV’de ise günlük hatim programımız yayında bulunuyor.

Ramazan ayının sonlarına doğru itikâf programları düzenlenecek.  Böyle bir niyeti olan vatandaşlarımız il ve ilçe müftülüklerine müracaat edecek. Vatandaşların bu talepleri belirlenen camilerde karşılanacak” dedi.

İl Müftüsü Dr. Rüstem Can’ın TDV Erzurum Şube Başkanı olduğunu anlatan Erdoğan, “  Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla fitre ve zekat faaliyetlerini biraz daha hızlandırmaya gayret edeceğiz. Zenginin zekatı ile fakir arasında bir köprü vazifesi görüyoruz. SYDV,  Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü,  gönüllüler ve imamlarımız ile mahallelerden aldığımız bilgiler doğrultusunda ayni ve nakdi yardım yapıyoruz. Zekat ve fitreleri ulaştırıyoruz.

İslam’ın en önemli bedeni ibadetlerinden olan oruç Ramazan’a tahsis edilmiştir. Ramazan, Rahmet, bereket ve mağfiretin sağanak yağdırıldığı müstesna vakitlerinden birisi.  Vatandaşlarımız Ramazan’ı fırsat bilerek, bu ayda yapılan iyiliklerin sevabının kat kat verildiğini de düşünerek mukabele,  vaaz programlarını takip etmeli, camileri doldurmalı, evlerde de Kur’an ile hemhal olmalıyız.  Bu ayın kazanımlarını, diğer aylarda da sürdürmek için çaba içerisinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Şehir ışıl ışıl

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehrin caddelerine “Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan” yazılı ışıklı tabelalar astı.

Erzurum’da farklı bir ruh ikliminde yaşanan Ramazan ayı için birçok hazırlık yapıldı. Evlerde Ramazan’ın telaşı iyiden iyiye hissedilirken, şehir merkezinde de Büyükşehir Belediyesi tarafından caddelere ışıklı “Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan” yazıları asıldı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tabelaların iftar saati ile birlikte ışıl ışıl olacağını ve şehre bir güzellik katacağını ifade ettiler. 

İrfan Tarakçıoğlu/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.