1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurumlu İbrahim Hakkı ölüm yıl dönümünde anılıyor
Erzurumlu İbrahim Hakkı ölüm yıl dönümünde anılıyor

Erzurumlu İbrahim Hakkı ölüm yıl dönümünde anılıyor

18. yüzyılın önemli İslam alimlerinden, bilim insanı Erzurumlu İbrahim Hakkı, vefatının 245. yılında anılıyor.

A+A-

Gazete Güncel- 1703 yılında Erzurum’un Hasankale ilçesinde dünyaya gelen İbrahim Hakkı, küçük yaşta anne ve babasını kaybettikten sonra eğitim hayatına amcasının yanında başladı. Genç yaşta Siirt’in Tillo beldesine giderek şeyhi İsmail Fakirullah’ın talebesi olan Hakkı, burada aldığı eğitimle hem tasavvufi hem de pozitif bilimlerde derinleşti.

“Marifetnâme” ile bilim ve tasavvufu birleştirdi

1757 yılında kaleme aldığı “Marifetnâme” adlı eseriyle astronomiden fiziğe, psikolojiden ahlaka kadar geniş bir yelpazede bilgi sunarak, dönemin en kapsamlı ansiklopedik eserlerinden birine imza attı. Bu eserde dinî bilgi ile fen bilimlerini sade bir dille halkla buluşturan alim, halkın anlayabileceği bir üslup benimsemesiyle öne çıktı.

İstanbul'da saray kütüphanelerinde çalıştı

1747 ve 1755 yıllarında İstanbul’a giderek Osmanlı sarayında kütüphane araştırmaları yapan İbrahim Hakkı, Sultan I. Mahmud’un da dikkatini çekti. Gördüğü takdir sonrası Erzurum’a dönerek eğitim ve irşat faaliyetlerine devam etti.

Tillo’da ebediyete uğurlandı

Erzurûmî, 22 Haziran 1780 tarihinde Siirt’in Tillo beldesinde hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine, şeyhi İsmail Fakirullah’ın türbesinin yanına defnedildi. Kabri, bugün de binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

 

Nesrin DEMİR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.