1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erzurumlu ustadan "yazlık" araç!
Erzurumlu ustadan "yazlık" araç!

Erzurumlu ustadan "yazlık" araç!

Erzurumlu motor ustası, saatte 50 kilometre hıza ulaşabilen, üstü açık araç üretti - Sabit Çalışır: "Bu aracın maliyeti 6 bin lira ve 100 kilometrede sadece bir litre yakıt tüketiyor. Vatandaş, motosiklet yerine bu araca binebilir"

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, daha önce yaptığı "Dadaşmobil"in ardından, üç tekerlekli ve üstü açık "yazlık" aracının yapımını da tamamladı. Türkiye 'de yerli otomobil üretimine dikkat çekmek için çalışmalarını sürdüren Sabit Çalışır (64), 50. Yıl Caddesi'ndeki evinin altındaki atölyede, 4 yıl süren çalışma sonucunda demir gövde üzerine sac kaplamayla tek kişilik araç üretti. Silindir, motor, şasi, şanzıman, dikiz aynası, döşeme gibi tüm aksamlarını tasarladığı aracına gözü gibi bakan Çalışır, her gün titizlikle temizliğini yapıyor. Test sürüşlerinde saatte 50 kilometre hıza ulaşan üç tekerlekli ve üstü açık aracın kaportasına "Dadaş Çalışır 2011" yazan Sabit Çalışır, "destek verilmesi durumunda" yeni araçlar yapmayı planlıyor. - "Yerli üretim için destek verilmeli" Çalışır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede yerli otomobil üretimine dikkat çekip, destek sağlamaya çalıştığını söyledi. Yaptığı sportif aracı insanların yaz aylarında rahatlıkla kullanabileceğini belirten Çalışır, "Bu aracın maliyeti 6 bin lira ve 100 kilometrede sadece bir litre yakıt tüketiyor. Vatandaş, motosiklet yerine bu araca binebilir" dedi. Elinden geldiğini düşündüğü için otomobil yapmaya karar verdiğini anlatan Çalışır, " İddia ediyorum, dünyada eşi benzeri yok. Olsaydı alır binerdim, neden yapayım ki bunu?" ifadesini kullandı. Ürettiği araçlar için "servet" harcadığına dikkati çeken Çalışır, "Bu ülkede çok sayıda zengin var, paralarını oraya, buraya harcıyorlar. Bizim gibi insanlara yardım etsinler. Projelerimi mezara götürmek istemiyorum. Bana destek olsunlar. Bu ülkede kim bir şey yapıyorsa, elinden bir şey geliyorsa, hünerliyse, ona sahip çıkılması lazım. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm ilgililere buradan sesleniyorum, destek versinler" diye konuştu.

Destek verilmediği için meslek hayatı boyunca geliştirdiği araçları hurdaya atmak zorunda kaldığını ifade eden Çalışır, "Bugüne kadar 11 araba yaptım. O kadar para harcadım ki artık param da kalmadı. Yabancıya neden paramızı veriyoruz. Bizde beyin, akıl yok mu? Eğer araba fabrikasyona dönerse bir isim koyarız. Yerli arabalarımız olur, sanayiye katkı sağlarız" diyerek sözlerini tamamladı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.