1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili vuran büyük depremin ardından birçok vatandaş evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusunun yanıtını araştırıyor. e devlet üzerinden evinizin altından geçen fay hatlarının sorgulamasını yapabilirsiniz.

A+A-

Erzurum Güncel- Fay hattı sorgulama, meydana gelen depremlerin ardından merak edilen konular arasında yer alıyor. 'Evimin altından fay hattı geçiyor mu?' soruna yanıt arayan vatandaşlar, AFAD ve e-Devlet aracılığıyla hizmete konulan, Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden, evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulayabiliyor. İşte e-Devlet fay hattı sorgulama ekranı

e-Devlet fay hattı sorgulama sayfası üzerinden, bulunduğunuz bölgeden fay hattı geçip geçmediğini görüntüleyebilirsiniz.
Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

e-devlet fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.

FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ


Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

MTA deprem fay hattı sorgulaması nasıl yapılır: 

MTA'nın sayfasına girdikten sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmektedir.

Fay denir

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Diri Fay: Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. 


Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel şekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.
Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

Fay türleri nedir? 

Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.

Türkiye'de kaç fay hattı var? 

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır. Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İşte e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.