1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Gezici'nin en son seçim anketi sonuçları
Gezici'nin en son seçim anketi sonuçları

Gezici'nin en son seçim anketi sonuçları

Türkiye'deki son 3 seçimi en yakın tahminlerle bilen Gezici Araştırma Şirketi son anket çalışmasını yayınladı. İki gün önce anketörleri gözaltına alınan Gezici’nin araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

A+A-

Erzurum Güncel- Vatandaş ülkedeki kaosun sorumluları olarak yüzde 34,9’la AKP’yi ve yüzde 33,6’yla HDP’yi sorumlu tuttu. Ankette en çok konuşulacak sorulardan biri ise, “Recep Tayip Erdoğan’ın Yolsuzluk Yaptığına İnanıyor Musunuz?” oldu. Ankete katılanların yüzde 53,9’u Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inandığını ifade ederken yüzde 34,1’i ise soruya hayır cevabı verdi. Ayrıca ankette Erdoğan’ın terör olayları ve seçim sürecini ilişkilendirerek, “Bir partide 400 milletvekili olsa süreç böyle olmazdı.” sözleri de vatandaşa soruldu. Ankete katılan vatandaşların yüzde 62,2’si hayır kesinlikle onaylamıyorumderken yüzde 26,2’si  Erdoğan’ın sözlerini onayladığını belirtti. Halkın yüzde 11,6’sı ise kararsız olduğun belirtti. Diğer yandan 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinde hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin soruya ise vatandaşların yüzde 39,3’ü AKP’ye oy vereceğini ifade ederken yüzde 28,1’i CHP’ye, yüzde 16,8’i MHP’ye ve yüzde 13,5’i HDP’ye oy vereceğini açıkladı. Meydan'a özel açıklamalarda bulunan GeziciAK Partinin yüzde 40’ı geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.  Gezici konuşmasını şöyle sürdürdü: “Terör olaylarının artış göstermesinde en büyük neden olarak hükümetin aşırı taviz verdiği ifade edilmektedir. HDP, CHP ve kararsız seçmenlerin çoğunluğu çözüm sürecinin sağduyulu bir şekilde devam etmesi gerektiğini ifade ederken, AKP ve MHP seçmeninin devam etmesi gerektiği konusundaki oranı daha az olduğu görülmektedir. Halkın çoğunluğu Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın terör olayları ve seçim sürecini ilişkilendirmesi ile ilgili söylemlerini kesinlikle doğru bulmadıklarını ifade etmektedir. Bunun yanı sıra terör olaylarıyla ilgili hükümetin yaklaşımını AKP’ye oy vermek isteyenlerin % 30’u da dahil olmak üzere halkın çoğunluğu yetersiz görülmektedir.”

Terör olaylarının artması ve 120’den fazla şehit verdiğimiz günlerde Gezici Araştırma Şirketi yine çok konuşulacak bir anket yayınladı. 12 – 13  Eylül  2015 tarihlerinde yapılan ankete 36 il ve 136 ilçede 18 yaş ve üstü 5000 vatandaş katıldı. Ankete katılan vatandaşlara Türkiye’nin gündeminde olan sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular soruldu.

İşte o anket:

Vatandaşın kırmızıçizgisi ‘yolsuzluk’ ve ‘Abdullah öcalan’ın serbest bırakılması’

Araştırmaya katılan vatandaşa 1 Kasım 2015 milletvekili seçimlerinde oy vermek istediği partiye hangi durumda oy vermeyeceği soruldu. Katılımcıların yüzde 56,7’si terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah öcalan’ın serbest bırakılması durumunda o partiye asla oy vermeyeceğini açıkladı. Ayrıca vatandaşın ‘yolsuzluk’ konusundaki hassasiyeti de dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 55,7’si partilerinin yolsuzluk yapması durumunda bir daha o partiye asla oy vermeyeceğini kaydetti. Halkın yüzde 24,2’si ise demokrasiye yeterince önem verilmemesi halinde 1 Kasım’da oy vereceği partiye asla oy vermeyeceğini ifade etti.

Vatandaş medyaya yapılan baskıya tepkili

Araştırmaya katılan vatandaşlara son günlerde medyaya yapılan baskının artması da soruldu. Vatandaşların yüzde 63,5’i medyaya yapılan baskıyı kesinlikle onaylamadığını açıklarken yüzde 18,9’u ise medyaya baskıyı ‘çok doğru buluyorum ve onaylıyorum’ şeklinde cevap verdi. Ayrıca ankette Hürriyet Gazetesinin binasına yapılan taşlı sopalı saldırının, saldırıyı gerçekleştirenlerin “Protesto Hakkı “ olduğunu düşünüp düşünmedikleri soruldu. Kararsızlar dağıtıldığında katılımcıların yüzde 80,5’i baskının kesinlikle protesto hakkı olmadığını belirtirken vatandaşın yüzde 19,5’i ise Hürriyet’e yapılan taşlı sopalı baskını ‘protesto hakkı olarak’ değerlendirdi.

Terörün artmasının nedeni hükümet ve Erdoğan

Araştırmaya katılan vatandaşlara terör olaylarının artış nedenleri de soruldu. Ankete katılanların 39,2’si terörün artmasını hükümetin aşırı taviz vermesine bağladı. Vatandaşın yüzde 31,8’i ise çözüm sürecini PKK’nın çok iyi değerlendirmesi ve bu dönemde PKK’nın hazırlık yapması nedeniyle terörün arttığını kaydetti. Halkın yüzde 28’i ise terörün artmasının nedeni olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 400 milletvekili istiyor olmasını gösterdi.

Vatandaş ‘Başkanlık sistemi’ni’ istemiyor

Ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli dile getirdiği başkanlık sistemi de soruldu. Ankete katılanların yüzde 64’ü “Başkanlık” sistemini desteklemediğini açıklarken vatandaşın yüzde 36’sı ise “Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?” sorusuna evet cevabını verdi.

Halk, yolsuzlukla adı geçen 4 bakanın yargılanmasını istiyor

Ankete katılanlara yöneltilen bir diğer soru da “4 Bakanın Yolsuzluk İle İlgili Yargılanması Gerektiğini Düşünüyor Musunuz?” oldu. Vatandaşın yüzde 63,6’sı 4 bakanın kesinlikle yargılanması gerektiğini ifade ederken katılanların yüzde 19,5’i ise yöneltilen soruya hayır cevabı verdi. Vatandaşların yüzde 11’i bu konuda kararsız olduğunu açıklarken katılımcıların yüzde 5,9’u ise “şimdi değil sonra” şeklinde yanıt verdi.

Vatandaş Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inanıyor

Araştırmaya katılanlara  “AK Parti Milletvekillerinin Yolsuzluk Yaptığına İnanıyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Vatandaşın yüzde 58,8’i AKP’li milletvekillerinin yolsuzluk yaptığına inandığını söyledi. Halkın yüzde 27,2’si ise AKP’li vekillerin yolsuzluk yaptığına inanmadığını kaydetti. Ayrıca ankette “Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inanıyor musunuz?” şeklinde de bir soru soruldu. Ankete katılanların yüzde 53,9’u Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inandığını açıklarken, halkın yüzde 34,1’i ise Erdoğan’ın yolsuzluk yaptığına inanmadığını belirtti. Yüzde 12’i ise soruya ilişkin kararsız kaldığını söyledi.

Vatandaştan ‘Koalisyonun Kurulmamasına” tepki

Ankete katılanlara “Koalisyonun kurulmamasını doğru buluyor musunuz?” şeklinde de bir soru soruldu. Halkın yüzde 55,6’sı koalisyon kurulmamasını kesinlikle doğru bulmadığını ifade etti. Vatandaşın yüzde 29,9’u ise koalisyonun kurulmamasını doğru bulduğunu söyledi. Yüzde 14,5’lik bir kesim ise kararsız olduğunu aktardı.

Vatandaşa göre en sağduyulu Lider Kemal Kılıçdaroğlu

Vatandaşa yöneltilen bir başka soru ise, “Devlet yetkilileri ve siyasi liderlerden hangilerinin kaos ortamında daha sağduyulu davrandığını düşünüyorsunuz?” oldu. Ankete katılanların yüzde 28,4’ü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaos döneminde en sağduyulu lider olduğunu söylerken, vatandaşın yüzde 27,2’si ise soruya Recep Tayip Erdoğan şeklinde cevap verdi. Halkın yüzde 16,4’ü Devlet Bahçeli’nin bu süreçte sağduyulu davrandığını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yüzde 11,4’lük payla 4. Sırada yer aldı. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise halkın yüzde 10,6’lık desteğiyle sağduyulu liderler listesinin sonunda yer aldı.

‘çözüm Sürecine’ destek azaldı 

Araştırmaya katılanlara çözüm sürecinin devam edip etmemesine ilişkin görüşleri de soruldu. Vatandaşların yüzde 55,8’i sürecin devam etmesine hayır dedi. Katılımcıların yüzde 44,2’si ise çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini ifade etti. AKP’ye oy vermek isteyenlerin yüzde 61,9’u çözüm sürecinin devam etmemesi gerektiğini ifade ederken MHP’ye oy verenlerin % 91,1’i çözüm sürecinin devam etmemesi gerektiğini belirtti. Kararsızlar, CHP’ye oy verenler ve HDP’ye oy verenlerin çoğunluğu ise çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğini savundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.