1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Güneş Tutulması Başladı
Güneş Tutulması Başladı

Güneş Tutulması Başladı

Dünyanın günlerdir beklediği, yılın en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulması başladı. Uzmanlar "Güneş'e kesinlikle doğrudan bakmayın" diyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Dünyanın Beklediği Güneş Tutulması Başladı

Dünyanın günlerdir beklediği an sonunda geldi. Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması başladı. Yurdun her noktasından görülecek parçalı tutulmada, Ay Güneş'in yaklaşık yüzde 40'ını kapatacak. Tutulmayı gözlemleyecek olanların kesinlikle Güneş'e doğrudan bakmaması tavsiye ediliyor.

İLK YER İZMİR

İzmir'de güneş tutulması, bulutların izin verdiği kısa anlarda izlenebildi. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çoğunluğu öğrencilerden oluşan astronomi meraklıları, saat 10.48'den itibaren başlayacak parçalı güneş tutulmasını gözlemlemek için heyecanla bekledi.

Yoğun bulut tabakasının dağıldığı kısa anlarda büyük sevinç yaşayan gözlemciler, güneş filtreli teleskoplar ve hazırlanan özel camların ardından, güneşteki tutulmayı izledi.

İzmirliler, etkinlik dışında da kentin çeşitli noktalarında tutulmayı gözlemlemeye çalıştı.

Güneşin yaklaşık yüzde 30'unun örtüldüğü İzmir'deki tutulma, saat 12.55'te sona erecek.

(İzmir'de güneş tutulması, bulutların izin verdiği kısa anlarda izlenebildi.)

(Antalya'da vatandaşlar güneş tutulmasını ilgiyle izledi.)

TAM TUTULMA EN İYİ NORVEç'TE GöRüLECEK

En geniş karanlık yaklaşık üç dakikayla Kutup Dairesi'nin hemen altındaki NorveçDenizi'nin üzerinde bir noktayı kaplayacak. Güneş'in yüzde 87'sinin kararacağı Londra da neredeyse tamamen karanlığa bürünecek.

(Fotoğraf İngiltere'nin doğusundaki Bridgwater kasabasında çekildi.)

UZMANLAR UYARDI: BUNU SAKIN YAPMAYIN!

Tutulmayı gözlemleyecek olanların kesinlikle Güneş'e doğrudan bakmaması tavsiye ediliyor. Güneş'e doğrudan bakılması, retinanın zarar görmesi sonucu gözde kalıcı hasara neden olabiliyor. Güneş tutulmasını gözlemlemek için ilk seçenek, tutulma gözlükleri kullanmak. Morötesi, kızılötesi ve yoğun görünür ışığı filtreden geçiren gözlükler, gözleri zararlı ışınlardan koruyor.

Dünya bugün yörünge hareketinde ilerledikçe Ay yavaşça önünde belirecek ve Güneş'i örtmeye başlayacak. Gözlem yapılan bölgeye göre Güneş'in görülmeyen kısımları artıp azalabilecek. Güneş tutulması gözlemleneceği coğrafyanın en batısında başlayacak ve en uzun orta bölgelerde gözlemlenecek.

Almanya ve diğer Orta Avrupa ülkelerinde gözlem süresi 4 saati aşacak.




''haberler''
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.