1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Güvendik Fiyatları Sabitledi
Güvendik Fiyatları Sabitledi

Güvendik Fiyatları Sabitledi

Erzurum’un önde gelen yerel market zincirlerinden Güvendik, Ocak ayında 5 bin üründe fiyatları sabitledi

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum’un önde gelen yerel market zincirlerinden Güvendik, Ocak ayında 5 bin üründe fiyatları sabitledi. Mağazalardaki ürünlerin yüzde 80’inde uygulamanın geçerli olduğunu belirten Güvendik Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Özdemir, üretici fiyatlarının kontrol altına alınması durumunda bu durumun uzun süre kalıcı hale geleceğini söyledi.

Cihat İncesu/Pusula

Asgari ücrete yapılan zammın ardından ulusal ve yerel marketlere çağrıda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, fiyatların belli bir süre arttırılmaması veya sabitlenmesi çağrısında bulunmuş, Bakan Nebati, “Biz her türlü katkıyı sağlamaya hazırız” ifadesini kullanmıştı.

Ulusal zincir marketlerin genel müdürleriyle bir araya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise “Piyasa düzenini ve işleyişini bozmaya dönük haksız fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz” mesajını vermişti. Bakanların açıklamalarının ardından 81 ilde faaliyet gösteren ulusal market zincirleri, Ocak ayı itibari ile binlerce üründe fiyatları sabitlediklerini açıklamışlardı.

Kabine üyelerinden gelen açıklamalar, perakende sektörü tarafından karşılık buldu. Türkiye’nin en yaygın şube ağına sahip ulusal marketleri, birbiri ardına indirim ve fiyat sabitleme uygulamasına gitti. Yerel marketler de fiyatları dondurma kararı aldı.

Güvendik 5 bin ürünün fiyatını sabitledi
Erzurum’un yerel market zincirlerinden Güvendik, Ocak ayında 5 bin üründe fiyatları sabitledi. Güvendik Marketlerdeki ürünlerin yüzde 80’inde uygulama geçerli olacak.

Yıl boyunca sürekli indirim kampanyaları yaptıklarını hatırlatan Güvendik Market Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Özdemir, “ Yalnızca 1 ay değil, yıl boyunca farklı kampanyalarla müşterilerimize doğru ürünü doğru fiyatlarla sunmaya devam edeceğiz. Bizler bireysel olarak zam yapmıyoruz, üretici fiyatları kontrol altına alınırsa bu durumun uzun süre kalıcı hale gelir” dedi.

Firma olarak ülke ekonomisine ve müşterilerin bütçesine katkı vermek üzere bu kararı aldıklarını ifade eden Özdemir, “ Bizler her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Enflasyon ile mücadele kararlılığıyla temel gıda, genel temizlik, kişisel bakım, atıştırmalıklar ve kozmetik gibi binlerce üründe fiyatları sabitledik. Tüm mağazalarımızda istisnasız uyguladığımız bu kararın yanı sıra indirim kampanyalarımız da devam edecek. Her ayın 25’ine özel indirimler ile birlikte Çarşamba günleri sebze ve meyve reyonlarında yaptığımız halk günlerini de yıl boyunca sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Van’ın yerel marketlerinden Roka Marketler Zinciri, 2 bin 700 üründe fiyatları ocak ayı sonuna kadar sabitlediklerini açıkladı.

Uygulama yurt geneline yayılıyor
Öte yandan 81 ildeki yerel zincirleri temsilen Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) indirimlerin dışında özellikle gıdada, dayanıklı tüketim grubu ürünlerinde zam yapmama kararı aldıklarını duyurdu.

Genel Başkanlığını Ömer Düzgün’ün yaptığı Federasyondan yapılan yazılı açıklamada, 14 Perakende Derneği, 5 bin 500 şube ve 100 bini aşkın çalışanla vatandaşlara hizmet verdikleri; federasyon çatısı altında güçlerini birleştiren yerel işletmeciler olarak, büyük bir rekabet girdabında kürek çektikleri belirtildi.

Açıklamada, “İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar malumunuz. Böylesine bir rekabet ortamında bizlerin fiyat artırma gibi bir lüksü olamaz. Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşehrimize istihdam sağlıyoruz. Discount marketlerde mağaza başına minimum 600-700 kalem ürün varken bizim en küçük market mağazamızda minimum 5 bin kalem ürün yer alıyor. Her üründen bir değil, birçok markanın üretimini mağazalarımızda bulabilmek mümkün. Sebze-meyvenin birkaç çeşidi, süt ve süt ürünlerinin, bakliyatın ve diğer 5 bini aşkın ürünü vatandaşlarımız fiyat ve marka karşılaştırmalı alabiliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Ürüne zam yapan market değil
Yerel zincirlerde fiyata paralel kalite uygulaması ve gramaja göre fiyat uygulamasının yapılmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
” Yerel zincirler her gün yüzlerce değişik üründe dün olduğu gibi bugün de indirim yapmaya devam ediyor, devam edecek. Şu anki mevcut halde, biz yerel zincirler de sürekli yapmış olduğumuz indirimlerin haricinde özellikle gıdada dayanıklı tüketim grubu ürünlerinde, temizlik ürünlerinde, mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldık. Ürüne zam yapan, market gibi gösteriliyor, böyle bir algı mevcut. Fakat bizler vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmak istemiyoruz.”

Tüketici bizim zamlı sattığımızı sanıyor
Kendilerinin, tüketiciye ürünü en son sunan işletmeler ve zincirin son halkası oldukları vurgulanan açıklamada, “Bu yüzden tüketici fiyatı bizde görüyor, bizim zamlı sattığımızı sanıyor. Burada üretici, tedarikçi, lojistik, genel giderler hepsini bir arada değerlendirmek gerekiyor. Amacımız enflasyonun düşüşüne katkı sağlamak ise bu zincirin her halkasının elini taşın altına koyması lazım. ÜFE-TÜFE arasındaki farka baktığımız zaman üreticilere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Lütfen, marketleri zor durumda bir süre bırakmayınız. Mümkünse, bizlere zamlı ürün ve liste göndermeyiniz. Bu, 81 ildeki tüm yerellerin ricasıdır. Ancak bu şekilde enflasyonun düşüşüne bir katkı sunabiliriz” denildi.

Vatandaşımızın her daim yanındayız
Türkiye’de mağaza enflasyonunun artık tekelleşmeye doğru kaydığına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler de yer aldı:
“Büyük şehirlerden köylere kadar marketler alt alta, üst üste açılmaya hızla devam ediyor. Buna acilen herkesi kucaklayacak Perakende Yasamızla önlem alınması gerektiğini tekrarlamak isteriz. Tabii ki enflasyonun düşüşü sadece market raflarındaki fiyatlara bağlı değil. Gıda dışı tüm perakende sektörlerinin de buna katkı sunması gerekiyor. Türkiye’deki 81 ildeki yerel zincirler olarak, biz devletimizin, vatandaşımızın her daim yanındayız, her daim yanında olmaya devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.