1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Halkı için ağlayarak yardım istedi
Halkı için ağlayarak yardım istedi

Halkı için ağlayarak yardım istedi

Yezidi milletvekili, halkı için ağlayarak yardım istedi

A+A-
Erzurum Güncel- Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) önceki gün 500 Yezidi'yi öldürmesi, 500 kadını da esir alarak cariye yapması üzerine Irak Meclisi'nde kürüsye çıkan Yezidi milletvekili Feyyan Dahil'Katliamı durdurun' çağrısında bulundu. Oldukça dokunaklı bir konuşma yapan Dahil, Irak'ta 2 bin'e yakın kişinin ölmesine ve 200 bin kişinin kaçmasına sebep olan IŞİD'in Yedizi kentleri olan Sincar ve Zumar'daki hareketlerine karşı çıktı. Konuşmasına Kelime-i şehadet getirerek başlayan Dahil, "21'inci yüzyılda Yezidileri ağlatmak için 72 girişimde bulunuldu. Bu sefer oldu. Erkeklerimiz öldürüldü, kadınlarımız cariye oldu. Tüm Iraklılar gibi öldürüldük. Şiiler, Sunniler, Hristiyanlar, Türkmenler öldürüldü. Şimdi sıra bize geldi" sözlerine yer verdi. 
 
 
 
Yezidilere karşı soykırım uyarısında bulunan Dahil, "Yezidilik dini IŞİD'in elinde yok ediliyor. IŞİD kontrol altına aldıktan sonra Sincar'dan 30 bin Yezidi aile zorla göç etti. Göç ettikleri bölgelerdeki kötü insani koşullar nedeniyle 70 çocuk ile yaşlı ve kadınlardan oluşan 100 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu. Dahil, Bağdat'taki merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY), Yezidilileri yaşadıkları bu kötü durumlardan kurtarma çağrısında bulundu.
 
Ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekline mensup olan Yezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok şehirlerinde yaşıyorlar. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Konuşmasının sonlarına doğru hıçkırarak ağlamaya başlayan Dahil, halkına yapılan katliam için duyduğu acıyı belirtti. IŞİD'in zulmünden kaçan Yezidiler Musul'un kuzeyine doğru giderken yüksek dağ zirvelerini kullanıyor. Aşırı sıcak yüzünden, son 2 günde 50 çocuğun susuzluktan öldüğü kaydedildi.
Vatan
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.