
Hastanelerde alarm zilleri çalmaya başladı!
Hastanelerde alarm zilleri çalmaya başladı! Uzman doktor kadrosunun yüzde 73'ü boş kaldı
Gazete Güncel- Sağlık Bakanı “Gelişmiş ülkelerin hayal bile edemeyeceği şeyleri yaptık” diyerek sistemi övdü, ancak son 2,5 yılda açılan yaklaşık 16 bin uzman hekim kadrosunun yüzde 73’ü boş kaldı. Hakkari, Şırnak, Muş gibi illere hiç atama yapılmadı. Birçok branşta tek bir uzman dahi bulunmuyor, hastalar büyük şehirlere girmek zorunda kalıyor.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun “Gelişmiş ülkelerin hayal bile edemeyeceği bazı şeyleri yaptık. Türkiye’de 184 bin yatak kapasitesi sadece tek kişilik, çift kişilik, tuvaletli, banyolu hasta yatağı var” sözleri ile sağlık sistemini övse de çok acı veriler ortaya çıktı.
Verilere göre, son 2,5 yılda yapılan 7 hekim atamasında açılan yaklaşık 16 bin kadronun yalnızca yüzde 27’si, yani 4 bin 200’ü doldu.
BAZI İLLERE HİÇ ATAMA
Hakkari, Şırnak, Muş ve Bayburt gibi illere bu süre zarfında hiç doktor atanmadı.
Özellikle plastik cerrahi, cildiye, çocuk hastalıkları gibi branşlarda kamu kadrolarının büyük bölümü boş kaldı. Yurttaşlar, tedavi için binlerce kilometre yol gitmek zorunda kalıyor.
Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya’nın ifadelerine göre; 2023-2025 arasında yapılan atamalarda dört kadrodan yalnızca biri tercih edildi. Beş ilde hiç atama gerçekleşmezken, 17 ilde tercih oranı yüzde 10’un altında kaldı. Dokuz branşta tek bir uzman dahi atanamadı.
Birgün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Yalçınkaya, “TUS’ta tercih çok ama kamuda bu alanda hekimler yok. 4 kadrodan üç tanesi boş kalmış. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu sorunu çözmek için ‘sizden dört yıl süre istiyorum’ demişti, beyaz reform yapmıştı ama kamuya dönüşler istenilen seviyede olmadı” dedi.
Bazı illerde hekim kadrosunun sıfır olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, “Mecburi hizmet olmasa o iller uzman hekim yüzü bile görmeyecek. Bazı iller hiç tercih edilmediği için artık kadro bile açılmıyor” ifadelerini kullandı.
"SAĞLIK SİSTEMİ 25 SENE ÖNCESİNE DÖNDÜ"
Yalçınkaya, şöyle devam etti:
“Bazı illerde mecburi hizmetle sağlık hizmeti sürdürülüyor. Maalesef ülkedeki sağlık sistemi, 25 yıl öncesine döndü. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da insanlar tedavi için Ankara’ya, İstanbul’a, Van’a göç ediyor. Refakatçili yolculuk hem ekonomik hem sosyal bir yük.”
Yalçınkaya, hekimlerin bu illere yönelmesi için sosyal ve ekonomik şartların iyileştirilmesi gerektiğini belirterek, “Siz o kentleri dönüştürmeden sağlık emekçisinin oraya gitmesine vesile olamazsınız. Lojman, sosyal ihtiyaç ve ekonomik haklar sağlanmalı” dedi.
Bakan’ın “Bizim odalarımızda tuvalet var” sözlerini hatırlatan Yalçınkaya, “Senin odanda tuvalet var da senin hastanende hekim yok. Hasta odalarında tuvalet olması 2025’te övünülecek bir durum değil” değerlendirmesini yaptı.
BRANŞ KADROLARI BOŞ KALDI
Atama verilerine göre, bazı uzmanlık alanlarında açılan kadroların büyük çoğunluğu doldurulamadı:
Plastik cerrahi: 207 kadrodan yalnızca 17’si tercih edildi.
Gastroenteroloji: 181 kadrodan 16’sı tercih edildi.
El cerrahisi: 48 kadrodan 3’ü tercih edildi.
Çocuk yoğun bakım: 47 kadrodan 1’i tercih edildi.
Çocuk ürolojisi: 31 kadrodan 2’si tercih edildi.
Çocuk enfeksiyon: 49 kadrodan 3’ü tercih edildi.
Çocuk göğüs hastalıkları: 28 kadrodan sadece 1’i tercih edildi.
HEKİMLER GÖÇTÜ
Kamu hastanelerinden uzaklaşmanın temel nedenleri arasında ağır çalışma koşulları, özlük hakları sorunları, mobbing ve şiddet yer alıyor. Bu yılın ilk beş ayında, 995 hekim Türk Tabipleri Birliği’ne yurtdışında çalışmak için başvurdu. Birçok hekim ise özel hastaneleri tercih etti ya da emekli oldu.
Kaynak:Birgün
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.