1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Helikopterin beynini meraktan söktük!
Helikopterin beynini meraktan söktük!

Helikopterin beynini meraktan söktük!

Yazıcıoğlu soruşturmasında 4’ü muvazzaf asker, 3’ü Sivil Havacılık çalışanı 7 kişi tutuklandı. İki subay, savunmalarında helikopterin beynini neden söktüklerini açıkladı.

A+A-

Erzurum Güncel-

BBP'NİN Merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası soruşturmasında 4'ü muvazzaf asker, 3'ü de Kaza Kırım Raporu'nu hazırlayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) uzmanı 7 kişi 'silahlı örgüt üyeliği' ve 'delil karartma' iddiasıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında helikopterin hafızası niteliğindeki cihazları sökerken görüntülenen iki asker de bulunuyor. Askerler cihazları "merak ettikleri için" söktüklerini iddia etti.

Cihaz çalmak, delil karartmak

Yazıcıoğlu soruşturması kapsamında gözaltına alınan 16 şüpheli Malatya özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili özden Doğan ve özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şeref Gürkan tarafından sorgulandı. Zanlılardan 4'ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 9'u muvazzaf asker olmak üzere 12 şüpheli tutuklanmaları talebi ile Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkeme "Helikoptere ait cihazların çalınmasına iştirak etmek", "Suç delillerini karartmak", Sahte tutanak tanzim etmek" ve Silahlı terör örgütü üyeliği" iddiasıyla 7 kişiyi tutukladı.

'Emir almadık meraktan söktük'

Tutuklanan 4 muvazzaf asker arasında helikopterin uçuş bilgilerinin yer aldığı "Argus 5000 CE" ve "Skymap IIIC" cihazlarını söken muvazzaf askerler Aydın özsıcak ve Nedim Bakırhan ile yine muvazzaf askerler Nusret Memiş ile Cemal Şahin de bulunuyor. Kaza Kırım Raporu'nu hazırlayan SHGM uzmanları Feridun Seren, Mehmet Sevdim ve Kerem Mumcuoğlu da tutuklandı. Mahkeme, Bekir çiçekçi, E. Semih Yüksekkaya, H. İbrahim Açan, Davut Uçum ve Suat Kaplan'ı ise serbest bıraktı.

Helikopterden cihazları sökerken görüntüleri ortaya çıkan Aydın özsıcak ve Nedim Bakırhan'ın savcılık ifadesinde, "cihazları sökmeleri konusunda herhangi bir emir-talimat almadıklarını" söyledikleri iddia edildi. Edinilen bilgiye göre, iki subay helikopterin uçuş bilgilerinin yer aldığı "Argus 5000 CE" ve "Skymap IIIC" cihazlarını "sırf merak ettikleri için" söktüklerini iddia ettiler.

'Cihazlar bizden sonra sökülmüş'

öte yandan ilk kaza kırım raporunu hazırlayan ve bu raporda eksik parçalardan söz etmemekle eleştirilen SHGM uzmanı üç kişinin ise ifadelerinde, görevlerini yaptıklarını, parçaların ise daha sonra sökülmüş olabileceğini beyan ettikleri öğrenildi. Ancak, hazırlayıp Meclis Araştırma Komisyonu'na verdikleri raporda cihazların söküldüğüne dair herhangi bir ibare bulunmazken, rapora eklenen fotoğraflarda cihazların sökülmüş olduğunun görüldüğü ortaya çıkmıştı.

Yetmez, 'imha' emrini verenler de bulunsun

Yazıcıoğlu soruşturması kapsamında daha önce ifadesi alınan Tuğgeneral Ali Lapanta'ya, savcıların "Ergenekon üyesi misiniz" ve "Helikopteri Batı çalışma Grubu yerine kurulan Atakurtlar Cumhuriyet Oluşumu mu düşürdü?" şeklinde sorular yönelttiği de hatırlatılarak, soruşturmada olayın bir kaza değil Ergenekon'un bir sabotaj eylemi olduğu iddiasının da değerlendirildiği kaydedildi. Yazıcıoğlu ailesinin avukatlarından Selami Ekici, "Bizim araştırmalarımıza göre bu yapı Ergenekon tarzı bir örgütlenme. Ancak net bir şey söyleyemeyiz" dedi. Ailenin diğer avukatı Kemal Yavuz ise "Bu şahısların eylemi kimlerin talimatıyla yaptığı önemli. Araştırmaların bu yönde olması gerekli" diye konuştu.

Ergenekon ve 'Atakurt' sorusu

İfadesi alınan Tuğgeneral Lapanta'ya "Ergenekon üyesi misiniz", "Helikopteri Batı çalışma Grubu yerine kurulan Atakurtlar Cumhuriyet Oluşumu mu düşürdü", "Ergenekon sanığı Erol ölmez'in bu olayın Atakurtlar Cumhuriyet Oluşumu'nun sabotajı olduğu iddiaları var. Böyle bir yapılanma ismini duydunuz mu, TSK içinde böyle bir yapılanma var mıdır" soruları sorulmuştu.

İncirlik radarları incelenmeli

öte yandan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk özdağ, "Kazanın olduğu anda radarlar arızalıysa bütün dünyaya bilgi verilmesi gerekiyordu. Bu radarlar kapatılmış veya arızalıysa İncirlik üssü'ndeki radarlar açıktır. Bu radarlar incelediği takdirde olay net bir şekilde ortaya çıkar" dedi.

Star

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.