1. HABERLER

  2. EGE

  3. Hesap ters tepti, Türkiye kenetlendi
Hesap ters tepti, Türkiye kenetlendi

Hesap ters tepti, Türkiye kenetlendi

Terör üzerine çalışan uzmanlar, akademisyenler, medya temsilcileri ve psikiyatristler umutlara, geleceğe, barışa ve huzura yapılan bu saldırıyı Türkiye'nin nasıl göğüslediğini anlattı

A+A-

Erzurum Güncel- Beşiktaş'taki terör saldırısında Türkiye'deki toplumsal huzur hedeflendi. Ortaya çıkan dayanışma duygusu, bütün planları altüst etti Türkiye birbirine kenetlendi
Kimi polis, kimi üniversite öğrencisi, kimi çalışan, birçoğu hayatının baharında... 10 Aralık'taki terör saldırısında 44 canımızı toprağa verdik. Terör yine canımızı yaktı. Hayatımızın olağan akışı kesildi... Şehitlerin hikayeleri ortaya çıktıkça daha da canımız yandı. Ama bu sefer çok büyük bir öfke de vardı toplumda teröre karşı. İlk bombanın patladığı 'Beleştepe'nin adı Şehitler Tepesi olarak değiştirildi. Toplumun her kesiminden insanlar bu tepeyi ziyaret etti, çiçekler bıraktı, dualar etti. Nöbetler başladı, yurdun birçok yerinde yürüyüşler düzenlendi. Terör lanetlendi. Halk polislere sahip çıktı. Karakollara ziyaret akını başladı. Acı büyüktü, can yakıyordu ve öfke katmerliydi. Geleceğe dair iyi ne varsa o elimizden alınmak istendi. İnsanız, üzülüyoruz, kaygılanıyoruz. Karamsarlık değil belki ama metanetli durmaya çalışıyoruz. Ama bu sefer kimi çatlak seslere rağmen dayanışma ruhu ortaya çıktı. Kısa zamanda anlaşıldı ki bu saldırı amacına ulaşamamıştı. Toplumsal huzur bozulamamıştı. Yastaydık, ama çaresiz de değildik! Terör koca bir yıkım ve terör örgütleri de yıkımın etkisini büyütmek için artık her şeyi kullanabiliyor. Uzmanlara göre amaç toplumsal kaos yaratmak. Bunun için de yapamayacakları şey yok. Ve daha fenası tüm dünyanın aslında önemli bir gündem maddesi. Fakat önüne geçilemiyor. Peki neden? Bu tür saldırılar neden yapılıyor, amaç toplumu büyük bir şiddetle karşı karşıya bırakıp toplumsal barışı mı bozmak, yoksa amaçlanan başka şeyler de var mı? Terör saldırıları karşısında geleneksel medyanın, sosyal medyanın tavrı ne oluyor? Dikkat edilmesi gerekenler neler? Terör eylemleri toplumsal psikolojimizi illa ki etkiliyor ama nasıl etkiliyor? Ortaya çıkan o büyük acıyla, öfkeyle nasıl başa çıkmalıyız? Terörle mücadelede artık tüm bunlar önem kazanıyor. Bütün bu soruları alanlarında uzman isimlerle konuştuk. Cevaplar aradık...


PKK MAŞA, BU EYLEM DIŞ İSTİHBARATLARIN İŞİ
DR. ERAY GüçLüER (AVRASYA STRATEJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ TERöR UZMANI, KEMERBURGAZ üNİVERSİTESİ öĞRETİM üYESİ)

- Sizce neden böyle bir hain saldırı yapıldı?
- Malum iki patlama oldu ve ikinci patlama teröristin inisiyatifi dışında, kahraman polislerimizin hayatları pahasına müdahalesi sonucu gerçekleşti. Belki de o terörist bombayı birinciden daha büyük etkileri olacak bir noktada patlatacaktı. Bu anlamda bu teröristin asıl amacını gerçekleşmesi önlendi denilebilir. çünkü bu tür senkronize eylemlerde ilk patlama ikincisi için yapılır. İkinci nokta da bu eylemin PKK'nın kapasitesini aşması. Gelişmeler de bu söylemimi teyit ediyor. Şimdi hain eylemi TAK üstlendi diyeceksiniz ama biliyoruz ki TAK, PKK'nın alt örgütlenmesidir ve özellikle PKK'nın toplumsal tepki alabilecek eylemlerini üstleniyor.

PKK'NIN GüCü İYİCE AZALDI
- Yani PKK bir maşa mı bu terör saldırısında?
- Devletin yeni güvenlik konseptine hiçbir örgüt dayanamaz demiştim zamanında. PKK da dayanamadı. Fiziksel eylem kapasitesini büyük ölçüde kaybetti. Hakkari-Şırnak sınır hattına sıkışıp kaldı. Bombalı eylem aslında bunun göstergesi. Ama bu bombanın kombine olarak dışarıda imal edilmiş olma ihtimali var. Yani açık söyleyeyim, dış istihbarat örgütlerinin işi bu. PKK'ya istihbarat, teknik ve taktik desteğinin sağlandığını düşünüyorum. Şöyle bir şey de vardır, yerel taşeron örgütlerin güçlerinin azalmasıyla bunlara sağlanan destek artar. Şimdi durum bu. PKK'nın gücü iyice azaldı ama ona sağlanan imkan artıyor. Bunu görüyoruz bu hain eylemde.
- Dış istihbaratların PKK'ya destek verme sebebi nedir?
- 15 Temmuz'da bir iç savaş senaryosu ortaya kondu, olmadı, millet buna izin vermedi. Devlet dimdik bu süreçten çıktı. Yetmedi, Türkiye sınır güvenliğini sağlamak için Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmadan, insani yardımı da gözeterek El-Bab'a kadar bir operasyon düzenledi. Bunlar hep rahatsızlık yaratıyor. Türkiye politikasından vazgeçsin diye yapılıyor. Ama Türkiye politikalarından vazgeçseydi, Halep'te nasıl bir katliam yaşanırdı düşünmek bile istemiyorum... Ama Türkiye durmadı, herkese rağmen Halep'te büyük bir katliamın yapılmasını engelledi.

KESİNLİKLE YETKİLİLERİN BİLGİLERİNE KULAK VERİLMELİ
- Bu tür hain saldırılar sırasında bir kaos ortamı oluyor. Nasıl davranmamız gerekiyor bu tür eylemler sonrasında?
- Bu tür eylemlerin hedeflerinden biri de toplumsal kaos yaratmak. Bunun için eylem sonrasında sadece ve sadece yetkililerin açıklamasına kulak verilmeli. Bu konuda yetkililer de hemen kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyor zaten. Böyle durumda bilgi kirliliğini önlemek için de biraz sabırlı olmak gerek. çünkü özellikle sosyal medya üzerinden eylemle eş zamanlı algı operasyonları da yapılıyor. Casuslar, ajanlar burada da cirit atıyor. Kaynağını bilmediğiniz, teyit edilmemiş bilgilerin paylaşılmaması gerekiyor. İlla ki bilgi almak istiyorsanız, emniyet müdürüne, valiye, bakana tweet atılabilir. çünkü bilgi veriliyor. Medyanın da daha itidalli bir yayın yapması gerek. Mesela bir muhabirin yaralı sayısı verirken ağır yaralılarla hafif yaralıları ayırt ederek vermesi bile çok önemli böyle durumlarda.

MİLLET DE SİYASET DE KENETLENDİ
- Bu saldırıya insanlar çok sert tepki verdi. Bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Terörün hedeflerinden biri toplumsal ahenkteki farklılıkların birer derin ayrılığa dönüşmesini sağlamaktır. Ama bu eylem sonrasında böyle olmadı. İnsanlar çok sert tepki gösterdi. Yürüyüşler oldu, toplum polisine sahip çıktı, Beleştepe'nin adı Şehitler Tepesi olarak değiştirildi ve orada nöbetler tutulmaya başlandı. Millet kenetlenince siyaset de kenetlendi... Siyasiler bir araya geldi. Bu eylemi yapanlar, destekleyenler işte bunu beklemiyordu. Bunun bir nedeni de FETö'cüler. FETö, toplumla-devlet arasında bir bariyer oluşturmuştu. 15 Temmuz'dan sonra bu bariyer yıkıldı ve mesafe de ortadan kalktı. Bu seferki dayanışmada bunun da etkisi var.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.