
Hesap vakti: Savcı hapis istedi!
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde 2018-2023 yılları arasında yaşanan “kayıp milyonlar” skandalında yargılamanın sonuna gelindi. Cumhuriyet Savcısı, Mali İşler Dairesi eski Başkanı Zeynep Saluk hakkında ‘zincirleme nitelikli zimmet’ suçundan hapis istedi.
Gazete Güncel- Erzurum 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran ‘zimmet ve sahtecilik’ davasında, Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, tutuksuz yargılanan sanık Büyükşehir Belediyesi eski Mali Hizmetler Daire Başkanı Zeynep Saluk’un, görev süresi boyunca belediye hesaplarından çektiği 4 milyon TL’den fazla parayı uhdesinde tuttuğu iddia edildi.
PARANIN AKIBETİNİ AÇIKLAYAMADI!
Savcılık mütalaasına göre sanık Saluk, 2018-2023 yılları arasında belediye hesaplarından toplamda 4.667.352 TL para çekti veya personeline çektirdi. Bu paranın yalnızca 642.850 TL’sinin belediye veznesine yatırıldığı, geri kalan 4.024.498 TL’nin ise akıbetinin açıklanamadığı belirtildi.
Mütalaada dikkat çeken diğer ayrıntılar ise şunlar oldu:
Sahte imzalı tutanaklar; Sanığın parayı teslim ettiğine dair sunduğu tutanaklardaki imzaların, kriminal inceleme sonucunda ilgili kişilere ait olmadığı ve sahteliği kanıtlandı.
Zincirleme suç; Eylemlerin 5 yıl gibi uzun bir süreye yayılması nedeniyle suçun ‘zincirleme’ şekilde işlendiği vurgulandı.
Teşdiden cezalandırma; Savcı, kamu zararının büyüklüğü ve suçun işleniş biçimi nedeniyle cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak (teşdiden) verilmesini talep etti.
BELEDİYE AVUKATI İTİRAZ ETTİ
Mütalaada, sanığın üzerine atılı kamu zararını kovuşturma aşamasında gidermiş olması nedeniyle ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinden yararlandırılması ve cezasında indirime gidilmesi de talep edildi. Ayrıca suçlu bulunması halinde, infazdan sonra başlamak üzere uzun süreli memuriyetten men cezası alması da istenen talepler arasında. Ancak belediye avukatı Yakup Nuroğlu, kamu zararına dikkat çekerek mütalaadaki ‘etkin pişmanlık’ talebine itiraz etti.
SANIK AVUKATLARI EK SÜRE İSTEDİ
Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in suç duyurusunun ardından başlayan yargılama sürecinde bugün yapılan üçüncü duruşmaya sanık Zeynep Saluk katılmadı. Avukatlarının ek süre istemesi nedeniyle duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
14 KEZ PARA ÇEKMİŞ!
Öte yandan ‘zincirleme nitelikli zimmet’ suçuyla yargılanan Zeynep Saluk’un görev süresi boyunca 32 kez bankadan para çekildiği, bunun 14’ünün bizzat kendisinin çektiği belirlendi. Yapılan memur maaş zammı hesaplamasıyla oluşan kamu zararının bugünkü rakamlarla yaklaşık 100 milyon lira olduğu da tespit edildi.
İşte Cumhuriyet Savcısının mütalaasındaki TCK maddeleri ve kanunda yer alan ceza miktarları:
- Zincirleme Nitelikli Zimmet Suçu (TCK 247/1-2, 43/1, 248/2)
Temel Ceza (TCK 247/1): Zimmet suçunun temel cezası 5 yıldan 12 yıla kadar hapistir. Savcı “teşdiden” (alt sınırdan uzaklaşarak) istediği için hâkim cezayı örneğin 8-10 yıl civarında başlatabilir.
Nitelikli Hal Artırımı (TCK 247/2): Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla (sahte belgelerle) işlenmesi nedeniyle ceza yarı oranında artırılır. (Örn: 8 yıl ise 12 yıla çıkar).
Zincirleme Suç Artırımı (TCK 43/1): Eylemler 5 yıl boyunca devam ettiği için ceza 1/4’ten 3/4’e kadar artırılır.
Etkin Pişmanlık İndirimi (TCK 248/2): Zarar mahkeme aşamasında (hükümden önce) tamamen giderildiği için ceza 1/3 oranında indirilir.
- Özel Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 207/1, 43/1)
Temel Ceza (TCK 207/1): 1 yıldan 3 yıla kadar hapistir.
Zincirleme Suç Artırımı (TCK 43/1): Birden fazla sahte belge düzenlendiği için ceza 1/4’ten 3/4’e kadar artırılır.
- Diğer Hak Mahrumiyetleri (TCK 53)
Memuriyetten Yasaklanma: Savcı, sanığın cezasının infazından sonra da başlamak üzere, aldığı cezanın yarısından bir katına kadar süreyle memuriyet ve benzeri hakları kullanmaktan yasaklanmasını (TCK 53/5) talep etmiştir. Yani sanık hapisten çıksa bile uzun süre kamuda görev yapamayacaktır.





HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.