1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İlan sitelerinde kimlik doğrulama dönemi bugün başlıyor
İlan sitelerinde kimlik doğrulama dönemi bugün başlıyor

İlan sitelerinde kimlik doğrulama dönemi bugün başlıyor

İnternet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren zorunlu hale geliyor. Mülk sahibi ilan verirken kimlik doğrulaması yapacak. Aykırı ilanlar için ceza verilecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliği ile ilan sitelerinde kimlik gizleme ve sahte hesap kullanma dönemi sona eriyor. 1 Kasım’da başlayacak yeni düzenleme ile artık kurallara uymayanlara dev cezalar kesilecek. Peki, elektronik kimlik doğrulama nasıl yapılır? İşte e-Devlet Kimlik Doğrulama Sistemi hakkında bilinmesi gerekenler.

Kimliğimi neden doğrulamalıyım?

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ve “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”e göre; 1 Kasım 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere Emlak ve Vasıta (kiralık araçlar, deniz araçları ve hava araçları hariç) kategorilerinde ilan vermek isteyen kullanıcılar için Kimlik Doğrulama işlemi yapılacaktır. İlan vermek, düzenlemek ya da ilanını yeniden yayına almak isteyen kullanıcıların “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir.

Kimliğimi nasıl doğrulayabilirim?

İlan sitesindeki hesabınıza giriş yaptıktan sonra, ilan verme, düzenleme ya da yeniden yayına alma adımında karşınıza çıkacak “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” yönlendirmelerini takip ederek;

  • e-Devlet Şifresi
  • Mobil İmza
  • Elektronik İmza
  • T.C. Kimlik Kartı
  • İnternet Bankacılığı

Seçeneklerinden herhangi birini kullanarak kişisel bilgilerinizle giriş yapıp doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet Kimlik Doğrulama Sistemi Girişi

Kimlik doğrulama işlemini yapmak zorunda mıyım?

Mevzuat gereği 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla hem bireysel kullanıcıların hem de kurumsal mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimliğini doğrulaması gerekmektedir.

e-Devlet şifrem yok, ne yapmalıyım?

e- Devlet şifrenizi; şahsen başvuru ile yurt içinde PTT işyerlerinden veya yetkili acenteleri ile, Türksat Kablo Ofislerinden yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığı'na bağlı elçilik ve konsolosluklardan temin edebilirsiniz. e-Devlet şifresi ile giriş yapamıyorsanız 2. maddede bahsedilen diğer giriş seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Kimler e-Devlet şifresi alabilir?

  • 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları),
  • Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabilirler.

e-Devlet’e giriş yapamıyorum ne yapmalıyım?

Kişisel bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olarak tekrar giriş yapmayı deneyebilirsiniz.

Bireysel kullanıcı iseniz;

Aynı kimlik bilgileri ile yalnızca tek bir sahibinden.com hesabı için doğrulama yapabilirsiniz. Daha önce doğrulama yaptığınız hesaba giriş yaparak ilan verebilirsiniz

Kurumsal mağaza kullanıcısı iseniz;

Önce mağaza sahibinin, ardından mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir. Mağaza sahibiniz kimliğini doğrulamadıysa mağaza sahibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kurumsal mağaza sahibi kimliğini doğrulamadan kurumsal mağaza kullanıcıları ilan veremeyecek mi?

Önce mağaza sahibinin, ardından mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimliğini doğrulaması gerekmektedir.

Hem bireysel hem kurumsal ilan veriyorum. İki hesabımda da ayrı ayrı doğrulama mı yapmam gerekiyor?

Evet, farklı kategorilerdeki kurumsal ve bireysel hesaplarınız için ilan verme veya düzenleme adımında karşınıza çıkacak e-Devlet Kapısı adımlarını takip ederek ayrı ayrı doğrulama yapmanız gerekmektedir.

e Devlet şifrem yok, nasıl oluşturabilirim?

Google veya Apple kimliğiniz ile hesap oluşturduysanız kayıtlı bir şifreniz olmayacaktır. Dilerseniz hesabınıza ait şifre belirleyerek, kayıtlı e-posta adresiniz ve şifrenizle de giriş yapabilirsiniz.

Giriş sayfamızdan şifre belirlemek için;

  1. Giriş sayfamızda hesabınıza ait e-posta adresini yazın.
  2. Sonraki sayfada yer alan Şifre Belirle butonuna tıklayın.
  3. Açılan sayfadaki bilgi alanına, hesabınıza ait e-posta adresini girin.
  4. Hesabınıza kayıtlı bir cep telefonu numarası yoksa, e-posta adresinize gönderilecek “Yeni Şifre Belirleme” e-postasında yer alan “Şifremi Belirle” butonuna tıklayarak şifre oluşturabilirsiniz.
  5. Hesabınıza kayıtlı bir cep telefonu numarası varsa, cep telefonunuza SMS ile göndereceğimiz onay kodu ile veya e-posta adresinize gönderilecek “Yeni Şifre Belirleme” e-postasında yer alan “Şifremi Belirle” butonuna tıklayarak yeni şifre oluşturabilirsiniz.
  6. Giriş yaptıktan sonra şifre belirlemek için;
  7. Bana Özel altında Hesabım - Hesap Bilgilerim - Şifre Belirleme menüsüne gidin.
  8. Hesabınıza kayıtlı bir cep telefonu numarası yoksa, e-posta adresinize gönderilecek şifre belirleme onay kodu ile kullanmak istediğiniz şifreyi oluşturabilirsiniz.
  9. Hesabınıza kayıtlı bir cep telefonu numarası varsa, cep telefonunuza SMS ile veya e-posta adresinize gönderilecek şifre belirleme onay kodu ile kullanmak istediğiniz şifreyi oluşturabilirsiniz.
  10. Yeni Şafak 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.