1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. 'İlk Ses' Erzurum'dan yükseldi! Bugün gösterimde
'İlk Ses' Erzurum'dan yükseldi!  Bugün gösterimde

'İlk Ses' Erzurum'dan yükseldi! Bugün gösterimde

Cumhuriyetin 100’üncü yılı kapsamında çekilen ‘İlk Ses Erzurum’ filmi özel gösterimiyle bugün Erzurumlularla buluşacak.

A+A-

Erzurum Güncel- Haftalardır gündemde olan uluslararası bir dijital platformun Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen bir diziyi yayınlamamasına tepki niteliğinde de gösterimi yapılacak filmin ekibinden açıklama geldi.

Cumhuriyetin 100’üncü yılı kapsamında çekilen ‘İlk Ses Erzurum’ filmi özel gösterimiyle yarın Erzurumlularla buluşacak. Haftalardır gündemde olan uluslararası bir dijital platformun Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen bir diziyi yayınlamamasına tepki niteliğinde de gösterimi yapılacak filmin ekibinden açıklama geldi.

 

Manolya BULUT-PUSULA 

 

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, ilk kez beyaz perdeye taşındı. ‘İlk Ses Erzurum’ adlı film yarın akşam saat 21.00’da Kongre Binası’nda gerçekleşecek özel gösterimle seyirciyle buluşacak. 

 

Film ekibinden Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen filmi yayınlamayan uluslararası bir dijital platforma da tepki geldi. Yenilmez Sanat Merkezi, gösterim öncesi konuyla ilgili açıklama yaptı. 

 

TRT’de yayınlanan ve ülkemizde çekilen ilk Çanakkale dizisi olma özelliğini taşıyan Kınalı Kuzular’ın yapımcısı Ahmet Yenilmez bir kez daha ezberleri bozdu. Sinema, televizyon ve tiyatro alanında birçok ilke imza atan Ahmet Yenilmez yaptığı açıklama ile konuya yeni bir boyut getirdi.

 

Ahmet Yenilmez, “Bizler Yenilmez Sanat Merkezi olarak yıllardır bu ülkede kimsenin el atmadığı; unutulan ya da unutturulmak istenen konuları sanatın birleştirici gücü ile milletimize sunuyoruz. Çanakkale Savaşını, Mehmet Akif Ersoy’u, Sultan 2.Abdülhamit Han’ı, İzmir’in işgalinde şehit düşen Albay Süleyman Fethi Bey’i anlatan çalışmaların hepsini ilk kez bizler hayata geçirdik. Çanakkale Savaşlarını anlatan dizimizi çekerken yola çıktığımız nokta Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Çanakkale Yeni Türkiye’nin Önsözüdür” dizeleri olmuştu. Cumhuriyet’in 100.yılına girerken de misyonumuz gereği yine unutulan ya da unutturulmaya çalışılan bir gerçeği ortaya çıkartmak istedik. Bu kez yol haritamızı belirleyen nokta ise “İlk Ses” oldu. Neydi İlk ses; Cumhuriyet fikrinin ilk ortaya atıldığı, Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından ilk kez telaffuz edilip tarihe not düşüldüğü ve Cumhuriyete gidilen yolda ilk kararların alındığı Erzurum Kongresi. 
Erzurum Kongresi’nin 100.yılında dahi, bu konu ile ilgili hiçbir sinema filmi ve dizi yapılmaması tesadüf olabilir mi. İşte bizler bu noktadan hareketle Cumhuriyet’in 100.yılında İlk Sesin yükseldiği Erzurum’da, Kongreye giden yolda yaşananları ve Kongre sürecini anlattığımız bir film hazırladık. Filmin alt metninde Erzurum’un Türk-İslam coğrafyası açısından arz etiği önemin altını çizdik. Sanırım filmi izlediğinizde neden bugüne kadar bu konu ile ilgili bir çalışma yapılmadığı anlaşılacaktır” dedi. 

 

Özveriyle çekildi 
Kısıtlı imkanlarla çekilen filmin sahne arkasında büyük özveriyle çalışan bir ekip olduğunu söyleyen Yenilmez, “Gelelim meselenin başka bir yönüne. Bir filmi fikir aşamasından seyirciyle buluşturana kadar geçen süreç oldukça zor bir süreç, hele de yakın tarihi anlatan bir iş yapıyorsanız. Ciddi bir araştırma yapacaksınız ve seyircinin izlerken sıkılmayacağı bir senaryoyu hayata geçireceksiniz. Tecrübeli bir ekip ve ciddi bir bütçe gerektiriyor. Bu konuda YSM olarak bizler tecrübeli bir ekibe sahibiz. Araştırma aşamasından senaryosuna ve çekimine kadar kendi ekibimizle projeyi hayata geçirdik. Bütçe konusunda kendi öz kaynaklarımızı kullandık. Erzurum Büyükşehir Belediyesi  ile çekimler aşamasında işbirliği gerçekleştirdik. Birilerinin yüzmilyonlarca lira bütçelerle hayata geçirdiği projelerin yanında biz yaptığı işe gönlünü koyan bir ekiple projemizi tamamladık. Tabi birileri maalesef parasını verdiğinde her konuda her şeyi yapma ve söyleme hakkını kendinde buluyor. Ve tarihinizin en önemli değerlerini dahi bu nokta üzerinden tartışmaya açarak kavramların altını boşaltmaya çalışıyor. Bu düşüncede olanlara en iyi yanıtı yüce milletimiz tarih boyunca vermiştir ve yine verecektir” diye konuştu.

 

Film başka bir görevi de üstlendi 

 

Filmin senaryosunun yazımını ve yönetmenliğini Satuk Buğra Yenilmez ile birlikte gerçekleştiren Mustafa Yılmaz ise sürece ilişkin düşüncelerini şöyle dile getirdi. “Erzurum Kongresi ve Erzurum hem Türk tarihini hem de dünya tarihini değiştiren bir özelliğe sahip. Bunun dayandığı temelleri filmde ortaya koyuyoruz. Bu filmi hayata geçirmek YSM olarak bizim için ayrı bir önem taşıyordu. Ancak son yaşanan gelişmelerle filmimiz başka bir görevi daha üstlendi. Bundan bir asır önce bizi bu topraklardan silmek isteyenler savaş cephesinde kardeşlerimizi karşımıza sürdüler. O zaman Mustafa Kemal, Kazım Karabekir ve Erzurumlular yaktıkları meşale ile düşmana ateş dosta ışık oldular. O savaş hiç bitmedi. Bugün psikolojik harbin en güçlü silahı olan sinema ile saldırıyorlar ve maalesef yine kardeşlerimizi bize karşı kullanıyorlar. Mesele bir filmin uluslararası alanda yayınlanıp yayınlanmamasından çok daha öte anlamlar taşıyor. İşte biz bu noktada çektiğimiz İlk Ses sinema filmi ile dün cephede onlara ders verenlerin torunları olarak bugün de psikolojik harp cephesinde en iyi yanıtı verdiğimizi düşünüyorum.” Erzurum Kongresini anlatan İlk Ses Erzurum filminin ilk gösterimi Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 25 Ağustos 2023 tarihinde Erzurum Kongre Binası’nda gerçekleştirilecek. Yerli ve milli bakış açısıyla hayata geçirilecek olan böylesi projelerin sayısının artması dileğiyle projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”

 

Aziz Bey karakteriyle Ahmet Yenilmez’in bugünden tarihe ışık tuttuğu filmde Mustafa Kemal’e Serdar Yeğin, Kazım Karabekir’e Cem Kılıç, Raif Hoca’ya Şahin Ergüney oyuncu olarak hayat veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.