1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. İnsanlığa karşı suça yalan kılıfı
İnsanlığa karşı suça yalan kılıfı

İnsanlığa karşı suça yalan kılıfı

İsrail'in Gazze'deki sivil katliamı, ABD Başkanı Biden'ın da dillendirdiği bir dizi dezenformasyon haberle meşrulaştırılmak isteniyor.

A+A-

Erzurum Güncel- ABD Başkanı Biden, Hamas tarafından kafası kesilmiş çocukların fotoğrafını gördüğünü söyledi; Beyaz Saray bu sözleri yalanladı. Skandal olay sosyal medyadaki kara propagandayı gündeme getirdi; yalanlar bir bir deşifre edildi.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışma sosyal medyaya da sıçradı. Özellikle Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'yla ilgili haberlerde dezenformasyon yapıldı. Bunlardan birine ABD Başkanı Joe Biden de alet oldu. 10 Ekim'de bir açıklama yapan Biden, Hamas tarafından başı kesilmiş çocuk fotoğrafları gördüğünü belirtti; ancak bu sözler Beyaz Saray'dan yalanlandı. Ne Başkan'ın ne de ABD yönetiminden bir kimsenin çocuk katliamına yönelik resim görmediği kaydedildi; iddianın birkaç habere ve İsrailli yetkililerin söylemlerine dayandığı bildirildi. İnternette virüs gibi yayılan kirli iddiayı ise İsrail medyası ortaya atmıştı. Anadolu Ajansı iddiaları İsrail Ordusu Sözcülüğü'ne sordu; ellerinde bunu doğrulayacak bir bilgi bulunmadığı yanıtı alındı. Sosyal medyada dolaşımda olan onlarca yalan daha İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından deşifre edildi.

KAÇIŞ DEĞİL KONSERE AKIN

Sosyal medyada dolaşıma sokulan başka bir görüntü Negev Çölü'ndeki İsrail Müzik Festivali'nde kaydedilmiş gibi gösterildi. Yüzlerce kişinin Hamas üyelerinden kaçtığı iddia edildi. Ancak videonun 4 Ekim'deki Bruno Mars konserinde kaydedildiği, insanların 60 bin kişilik kapasiteli alana girmek için koşuşturduğu tespit edildi.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN KİRLİ OYUN

Bir pikapta hastaneye yetiştirilmeye çalışılan İsrailli kadına Hamas üyelerinin tecavüz ettiği öne sürüldü. Ancak kadının Alman dövme sanatçısı Shani Louk olduğu ortaya çıktı; iddiaları ise annesi tarafından yalanlandı. Herhangi tecavüz girişiminde bulunulmadığını belirten Ricarda Louk, kızının ağır yaralı olduğunu, bir hastanede tutulduğunu söyledi.

Paylaşımlardan biri de, "Filistinliler, İsrailli çocuk ve kadınları vahşice dövdü" haberi. İletişim Başkanlığı, görüntünün Hamas'ın saldırılarından bir gün önce sosyal medyada paylaşıldığını duyurdu. İddiaların aksine, görüntülerde, İsrail güçlerinin Filistin yanlılarına şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

"@izzeddin_masama" adlı TikTok hesabından bir Hamas üyesinin kaçırdığı İsrailli kız çocuğuyla konuştuğu anlara ait olduğu öne sürülen görüntü paylaşıldı. Videonun 'archive.today' isimli internet sayfasında arşivlendiği tespit edildi. Videonun, çatışmalardan bir ay önce, 8 Eylül'de paylaşıldığı saptandı. TikTok hesabı kullanıcısı tarafından silindi.

KAFES GÖRÜNTÜSÜ SURİYE'YE AİT

Britain First isimli aşırı milliyetçi siyasi parti üyesinin paylaştığı videoda, Hamas'ın kaçırdığı çocukları kafeslerde tuttuğu öne sürüldü. TikTok'ta paylaşılan video 2 milyondan fazla görüntülendi. Ancak görüntünün Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar başlamadan önce sosyal medyada dolaşıma sokulduğu saptandı. France24 televizyonu görüntünün 2015'te Suriye'de kaydedildiğini açıkladı.

MEKSİKALI KARTELLERİN KANLI CİNAYETLERİYLE İFTİRA KAMPANYASI

İsrail'in güneyindeki Supernova Müzik Festivali'ne katılan ve Hamas tarafından kaçırılan genç bir kızın yakıldığı iddia edildi. Ancak görüntünün 2015'te Guatemala'da çekildiği belirlendi.

"Hamas'ın engelli İsrailli kadınla Hintli bakıcısını öldürdü" iddiası ortaya atıldı. İletişim Başkanlığı görüntülerin sahte olduğunu duyurdu.

'Hamas üyelerinin İsrailli bir sivili öldürüp kalbini söktü' şeklindeki görüntülerin de Ağustos 2020'de Meksika basınında yer aldığı ortaya çıktı.

FRANSA'DA HAYRET VEREN TALİMAT

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Hamas'a destek veren ve Yahudi karşıtı eylemlerde bulunan yabancıların sınır dışı edileceğini söyledi. Darmanin, 7 Ekim'den beri 50'den fazla Yahudi karşıtı olayı tespit ettiklerini, 20 kişinin gözaltına alındığını ve 3 yabancının sınır dışı edildiğini duyurdu. Darmanin, Yahudi karşıtı eylemlere katılanların da tutuklanması talimatını verdi.

ABD'Lİ BAKAN TAM DESTEK İÇİN TEL AVİV'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Hamas çatışmasının 6. gününde Tel Aviv'e geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken, ABD'nin İsrail'i her zaman destekleyeceğini söyleyerek, "Bir Yahudi olarak da buradayım" dedi. Hamas'ın Filistin'in meşru isteklerini temsil etmediğini belirten Blinken, İsrail'e yönelk saldırılarda en az 25 Amerikan vatandaşının da öldüğünü dile getirdi.

DEAŞ'LA BİR TUTTU

Netanyahu'nun hedefinde Hamas vardı. İsrail Başbakanı, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'a DEAŞ terör örgütü gibi muamele edilmesi gerektiğini söyledi.

ÜRDÜN'DE ABBAS'LA GÖRÜŞECEK

BlInken bugün Ürdün'ün başkenti Amman'a geçecek; Ürdünlü üst düzey yetkililerin yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.