1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. İş dünyasından tünel çağrısı
İş dünyasından tünel çağrısı

İş dünyasından tünel çağrısı

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu beraberinde 27 kişilik heyet ile birlikte Erzurum Ticaret Borsası’nı ziyaret etti.

A+A-

Erzurum Güncel- Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu beraberinde 27 kişilik heyet ile birlikte Erzurum Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Görüşmenin ana konusu; yıllardır inşaatı bir türlü tamamlanamayan Doğu ve Güneydoğu illerini Karadeniz’e bağlayacak olan iki şehir arasındaki tünel projeleri oldu.

Ayşe Nur Erdoğdu/Pusula

Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi olan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, beraberinde Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete, Başkan Yardımcısı Murat Artan, Disiplin Kurulu Başkanı Muharrem Tat ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinden oluşan heyet, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Erzurum’a geldi.

Erzurum Ticaret Borsası’nı ziyaret eden heyet, Basra Körfezinden başlayarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinden Karadeniz Bölgesine ulaşacak olan "Türkiye’ye Kalkınma Yolu Projesi” ve bu projenin özellikle Rize - İspir arasında bulunan Dallıkavak ve Kırık Tünelleri ile entegrasyonu çerçevesinde kamuoyu oluşturmak, çalışmalara hız vermek ve bölgeler arasındaki ticari faaliyetlerin hızlı, güvenli ve daha az maliyetlerle tamamlanması için görüş alışverişinde bulundu.

Erzurum komşu il Rize arasındaki Ovit Tüneli’nin Türkiye’nin en uzun tünellerinin başında geldiğini hatırlatan Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Yıldırım Hakan Oral “Ovit‘i bitirdik ve bu hikayeyi hepiniz daha iyi bilirsiniz ben de büyüklerimden bilirim, böyle bir hikaye hamdolsun gün geldi Ovit derdi bitti. İspir’de kışın artık ticaret hiç durmuyor. Bunun en büyük etkileşimini İspir yaşıyor şu anda. Bunu turizm anlamında da değerlendirebiliriz, ticari anlamda da değerlendirebiliriz. İspir-Rize arasında süt ürünlerinde artık ciddi anlamda bir ticaret var. Özellikle peynircilikte ve arkasından arıcılıkta da devam etmeye başladı” dedi.  

Enjeksiyon tutarsa!

Ancak İspir Erzurum arasında yer alan Dallıkavak ve Kırık Tünellerinin bir türlü tamamlanamadığını dile getiren Başkan Oral, “ Ne yazık ki bir şansızlık mı diyelim bir zemin problemi mi diyelim yolu en çok kısaltan tünel Kırık Tüneli bir türlü tamamlanamadı. İspirli olmam hasebiyle yaklaşık 20 gün önce Erzurum’umuzun önde gelen birkaç gazetecisi ile beraber Dallıkavak ve Kırık tünellerini ziyaret ettik. Orada aldığımız bilgiye göre enjeksiyon yapıyorlar.  Oradaki proje müdürleri ve yüklenici firma temsilcilerinden aldığımız bilgi bu; ‘enjeksiyon tutarsa’ diye bir laf var, bu çok önemli bir şey. Bunu açık yüreklilikle sizler dile getiriyorsunuz biz de Erzurumlular olarak dile getirmek durumundayız. Çünkü ‘tutarsa’ enjeksiyon 30 ay sürecek, böyle bir takvim var. Tutmazsa ne olur onu bilmiyoruz. İnşallah enjeksiyon Kırık Tüneli’nde tutar, biz 30 aya da razıyız yeter ki bu yolumuz olsun” diye konuştu.

Liman şehri olacağız

Dallıkavak Tüneli için ise yüklenici firmanın 2024 sonunu işaret ettiğini belirten Oral, “  Bu yolun şehrimize şöyle bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz, biz liman kenti olacağız. Biz liman kenti olduğumuz zaman organize sanayi bölgelerinde ciddi yatırımcıları teşvik etmiş olacağız. Çünkü Sakarya’da, İstanbul’da ihracat yapan firmalar gümrükten malını çekmeye çalıştığı zaman ortalama 2,5 saat sürüyor hammaddenin fabrikaya gelmesi. Ama biz 1 saat 45 dakika sonra İyidere’de limanda olacağız. Yarın Ankara’da katılacağım Doğu ve Güneydoğu Anadolu Oda ve Borsa Başkanlarının bir istişare toplantısı var. Birinci gündeminde bu konu olacak. Orada Rıfat Hisarcıklıoğlu Başkanımıza da ileteceğiz, desteklerini isteyeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.

Teknolojiyle bu tüneller yapılacak

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ise “Başkanımız konuyu gayet güzel özetlediler. İnşallah şimdiki teknolojiyle bu tüneller yapılacak ve başarılacak. Ama bizim esas dikkat çekmek istediğimiz konu Rize Havaalanının oradan Kırık Tüneli istikametine doğru projesi bitmiş bir tünel vardı, dolayısıyla biz bu projeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza kadar götürdük. Üçüncü tünel için Sayın Ulaştırma Bakanımız da bizatihi haberleri de var kendisi de bizler deklere ettiler. İnşallah bu yıl havaalanı çıkışı itibariyle yapılacak olan 6 bin küsur metre tünelin yatırım programına alınacağını açıkladılar. Eğer onu da başarabilirsek yolumuz 34 kilometre daha kısalacak” diye konuştu.

Daha sonra Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Yıldırım Hakan Oral, Rize heyetine cağ kebap ikramında bulundu. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, cağ kebap kesmeyi ihmal etmedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.