1. HABERLER

  2. EGE

  3. İşsizlik bir anda fırladı! İşte son rakamlar...
İşsizlik bir anda fırladı! İşte son rakamlar...

İşsizlik bir anda fırladı! İşte son rakamlar...

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, korona virüs salgını nedeniyle artan işsizlik rakamlarıyla ilgili dikkat çeken bir yazı kalem aldı.

A+A-

Erzurum Güncel- İşte Aktaş'ın "İşsiz sayısı 5.8 milyon, işsizlik yüzde 18" başlıklı yazısı:

20 yaşından küçükler için getirilen sokağa çıkma yasağını çalışan gençler için esnetmek zorunda kaldık. Ama yine de 18'den küçükler ve 65'ten büyükler için uygulanan yasak işsiz sayısının 1.4 milyon artmasına, işsizlik oranının yüzde 18'i bulmasına yol açtı.

Ne var ki işsizlik artıyor diye sokağa çıkma yasağından vazgeçilemez. Tam tersine bu yasak genişletilmeli. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü'nün sözünü kamu spotu yapmalı: "Evde oturup televizyon izlemek, yoğun bakımda tavanı izlemekten iyidir."

Son açıklanan aralık ayı verisine göre toplam işsiz sayımız 4.4 milyon düzeyinde bulunuyordu. Bu sayının korona krizinin etkisiyle nerelere vardığını tam olarak bilemiyoruz ve geçenlerde de (2 Nisan) yazdığımız gibi içinde bulunduğumuz günlerin düzeyini ancak 10 Temmuz'da yapılacak açıklamayla öğrenebileceğiz.

Ancak bugün itibarıyla işsiz sayısının en az ne kadar olduğunu hesaplama şansımız var.

Öyle hareketli günler yaşıyoruz ki, hesapladığımız bir sayı anında değişiveriyor. 4.4 milyon olan işsiz sayısı 65 yaşından büyüklerin ve 20 yaşından küçüklerin sokağa çıkmasının yasaklanmasıyla birlikte bir anda 6.5 milyona fırladı.

Ancak İçişleri Bakanlığı'nın 18-20 yaş grubunda bulunanlardan belli koşulları taşımakta olan çalışanlar için bu yasağı kaldırmasıyla birlikte işsiz sayısı yeniden değişti.

18-20 yaş grubunda çalışmakta olanların tümünün kayıtlı çalıştığı ve sokağa çıkabileceği varsayımına göre işsiz sayısı 5.8 milyona geriledi.

6.5 milyon işsize göre yüzde 20 olarak hesaplanan işsizlik oranı da 5.8 milyon işsize göre yüzde 18'e indi.

Yazının devamı için tıklayınız

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.