1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Kahramanmaraş’ta 7.4 şiddetinde deprem
Kahramanmaraş’ta 7.4 şiddetinde deprem

Kahramanmaraş’ta 7.4 şiddetinde deprem

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye'nin güney ve doğusunda da hissedilen depremde AFAD ilk belirlemelere göre 76 ölü 440 yaralı olduğunu açıkladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye'nin güney ve doğusunda hissedilen şiddetli bir deprem meydana geldi. Türkiye'nin pek çok bölgesinden arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine gönderiliyor.

Bazı yerlerde ciddi trafik sıkışıklıkları yaşanıyor. Ambulanslara ve arama kurtarma ekiplerine yol açabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza araçları ile yola çıkmamaları öneriliyor. Önceliğin enkaz altındakilere ulaşabilmek için yolların açık tutulması gerektiği belirtiliyor. Yine deprem bölgesindeki vatandaşların cep telefonlarını mümkün olduğu kadar kullanmaması bunun yerine iletişimlerini internet üzerinden sürdürmeleri öneriliyor.

RELATED VİDEO

Öte yandan deprem bölgesinde yoğun kar yağışı olduğu bilgisi geliyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı birçok kentte hissedildi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde 8 katlı bina yıkıldı. Olay yerinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar kentte 13 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını açıkladı.

Depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Adıyaman ve Malatya'da da yıkılan binalar var.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan kentte 18 kişinin yaşamını yitirdiğini, 67 yaralı olduğunu ve 30 binanın yıkıldığını açıkladı.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Osmaniye'de 4 katlı bir bina yıkıldı. 3 kişinin sağ olarak kurtarıldığı belirtildi. Şu anda sesi duyulan bir kişi kurtarılmaya çalışılıyor Osmaniye genelinde 65 bina hasar gördüğü bildirildi. İl genelinde şu ana kadar 7 ölü tespit edildi.

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik" ifadelerini kullandı.

Valiliklerin açıklamaları

Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, kentte 16 binanın yıkıldığını 5 kişinin öldüğünü söyledi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, ilde 7 binanın yıkılıdığını açıkladı. Su, şu ana kadar 6 vatandaşın öldüğünü, 79 yaralının olduğunu ve 12 kişinin enkaz altından canlı olarak çıkarıldığını açıkladı.

Malatya Valisi Hulusi Şahin kentte 130 binanın yıkıldığını, "İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" sözleriyle ifade etti.

Gaziantep Valisi Davut Gül"Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu" açıklamasını yaptı.

NTV’ye konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar"Ulaşımda bir sıkıntı yaşamıyoruz, doğalgazı biz önlem olarak kestirdik. Elektrikte sıkıntı yok. Ölü sayısı 28 kişi. En az 100 civarında binanın yıkıldığını tespit ettik. Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 42 artçı deprem meydana gelmiştir" açıklamasında bulundu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, deprem nedeniyle Hatay'da yıkılan binalar olduğunu söyledi. İskenderun ve Antakya'da devlet hastaneleri ile polisevinin yıkıldığını belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var."

Kızılay'dan kan bağışı çağrısı

Kızılay'dan yapılan son açıklamada, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için Tüm Türkiye’de vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz" denildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi deprem bölgesine gidiyor. MSB'den yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki bazı birliklerin de hasar gördüğü belirtildi. Açıklamada, TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile nakliye uçaklarının göreve hazır olduğu kaydedildi.

Uluslararası yardım çağrısında bulunuldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur." bilgisi verildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'taki 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 32 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.

Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.

AFAD merkezinde tüm afet gruplarının toplandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş'a Kayseri Valisi, Hatay'a Mersin Valisi, Gaziantep'e Mardin Valisi, Adıyaman'a Tunceli Valisi, Osmaniye'ye Bingöl Valisi ve Malatya'ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Deprem çoğu Orta Doğu ülkesinde hissedildi

Birçok Orta Doğu ülkesinde Maraş ve Antep merkezli deprem yoğun şekilde hissedilirken, artçı sarsıntılar Suriye, Filistin, İsrail, Lübnan, Kıbrıs ve Ürdün'ü de salladı.

Bölgedeki ülkelerde herhangi bir hasar ya da can kaybı olup olmadığına ilişkin bir bilgi henüz mevcut değil.

Suriye Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yaşanan depremin etkilediği Halep, Hama ve Lazkiye'de 42 kişinin öldüğünü ve 200 yaralı olduğunu açıkladı. Suriye devlet medyasının daha sonra aktardığı bilgilere göre, Halep, Hama ve Lazkiye'de deprem nedeniyle en az 100 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgede acil durum ilan etti

Yaşanan büyük deprem sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgede acil durum ilan etti.

Afad'dan ilk açıklama geldi

AFAD'dan gelen ilk verilere göre depremin şiddeti 7,4 olarak ölçüldü! Depremin merkez üssü ise Kahramanmaraş ilçesinin Pazarcık ilçesi.

Peş peşe artçı sarsıntılar

İlk depremin ardından aynı bölgede yaklaşık 9 dakika sonra 6,4 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha Gaziantep merkezli meydana geldi. Bölgede artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor.

Gaziantep Islahiye'de ise saat 04.58'de 5,2 büyüklüğünde bir artçı daha gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kahramanmaraş valisini aradı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı.

İçişleri Bakanı Soylu'dan açıklama

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

Deprem uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, ''7.4 büyüklüğünde deprem gerçekten büyük bir deprem. Burası kritik yerlerden bir tanesi. Hatay'dan geçen Ölüdeniz fayı var ve Doğu Anadolu fayının birleştiği yerde. Önemli bir yıkım olabilir.'' ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası yangın çıktı

7.4 büyüklüğünde deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.

Bakan Koca: Göçük ihbarları aldık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı.

İletişim Başkanlığı: GSM operatörleri kapasite artırdı

İletişim Başkanlığı, "Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur" açıklamasını yaptı.

Deprem sonrası AFAD'dan uyarı

AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından iletişimin sürekliliğinin sağlanması için kritik uyarılarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta yaşanan 7,4'lük depremin ardından vatandaşlara "Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" uyarısı yapıldı.

AFAD tarafından yapılan uyarıda şu ifadeler kullanıldı:

"Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının"

AFAD: 50 tane artçı deprem meydana geldi

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Yıkıcı birtakım artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar 50 tane artçı meydana geldi. Muhtemelen bunun sayısı daha da fazla. Bunlardan üç tanesi 6’nın üzerinde. En büyüğü 6,6 büyüklüğünde. Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Yani daha çok 100 ve üzeri galde yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal en büyük depremin yer ivmesi olarak burada AFAD’ın merkezinde ölçülen değer. Diğer konularda müdahale ve diğer can ve hasarla ilgili size Fuat Oktay ilerleyen dakikalarda bilgi verecek” dedi.

BOTAŞ: Deprem bölgelerinde tedbiren doğalgaz akışı kesildi

BOTAŞ, Hatay ve Kahramanmaraş İl merkezi de dahil olmak üzere deprem bölgelerine doğalgaz akışının tedbir amaçlı durdurulduğunu bildirdi.

Kurumun açıklamasında "Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir" ifadelerine de yer verildi.

BOTAŞ açıklamasında şunlar belirtildi:

"06.02.2023 tarihinde saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır.

Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğalgaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır.

Bölgedeki Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir."

AYRINTILAR GELİYOR..

Enkaz altından yardım çığlıkları

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok sayıda kenti vuran depremde enkaz altından yardım çığlıkları geliyor. Enkaz altındakiler cep telefonlarıyla sosyal medyadan adreslerini yazıp kendilerine uzatılacak bir el bekliyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 şehri vuran 7.4 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 76 kişi öldü, 440 kişi yaralandı ve yüzlerce bina yıkıldı. Çok sayıda vatandaş enkaz altında kaldı. Bir tarafta cep telefonlarıyla yakınlarına ulaşmaya çalışan enkaz altındakiler, bir taraftan da sosyal medyaya bağlanarak yardım çağrısında bulunuyor.

Haluk Levent bu vatandaşlardan birinin çağrısını sosyal medyada paylaştı. Aysel Yeral adlı vatandaş, enkaz altından fotoğrafını paylaşarak “Beni kurtarın” notuyla yardım istedi. Haluk Levent mesajında, “Sevgili Aysel! Şarjını muhafaza et. Ahbap yolda” dedi.

gsdggdgds.png

'Abla tavan üzerimizde'

Twitter’da #enkazaltındayımetiketi en çok paylaşılan mesaj oldu. Hatay’da Defne Saadet Otel Yanı’ndaki yıkılan binada bir kadın enkaz altından ablasına gönderdiği görüntülü mesajda, “Abla bak tavan üzerimizde, zor durumdayız” diyerek yardım istedi.

Enkaz altındaki kardeşlere seslendi

Pazarcık'ta deprem nedeniyle bazı binalar yıkıldı. Yıkılan bir binanın çevresinde bekleyen bir vatandaş, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlere seslenerek, moral vermeye çalıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.