1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Kılıç artığı ne demek? Abdülkadir Selvi kimdir alevi mi?
Kılıç artığı ne demek? Abdülkadir Selvi kimdir alevi mi?

Kılıç artığı ne demek? Abdülkadir Selvi kimdir alevi mi?

Devlet Bahçeli gazeteci Abdülkadir Selvi için 'kılıç artığı' dedi. Peki ne demektir Kılıç artığı, Abdülkadir Selvi alevi mi ailesi kimdir aslen nerelidir? Abdülkadir Selvi ve kılıç artığı sözüyle ilgili işte bilinenler.

A+A-

Erzurum Güncel- MHP Lideri Devlet Bahçeli, Abdülkadir Selvi için 'kılıç artığı' demişti. Peki Bahçeli 'kılıç artığı' demekle neyi kasdetti, Abdülkadir Selvi kimdir, aslen nerelidir ve geçmişinde 'alevilik' var mıdır? Önce kılıç artığı sözünün manasını verelim.

Ne demektir kılıç artığı? Bu ifade 'düşman bellenen bir toplumun, bir inanç grubunun ya da bir ordunun kılıçtan geçirildikten sonra kalan kısmının boyun eğdirilmesi anlamına geliyor. O insanlara kılıç artığı deniliyor. “Kılıç artığı” deyimi genel anlamda Kurtuluş Savaşı sonrası ülkemizde kalan gayrimüslim yurttaşlar için kullanılırdı. Kaba, incitici ve hoyratça olan deyimi kullananların maksadı, muhatabın onurunu kırmak, aşağılamak, hakaret etmekti.

BAHÇELİ SELVİ'NİN YÜZÜNE NASIL BAKACAK?

ALEVİ DİYE KILIÇ ARTIĞI DİYEMEZSİN! Emin Çölaşan'da bugünkü yazısında Bahçeli'ye şu sözlerle tepki verdi : 'Hiç kimsenin, hele önemli bir siyasetçinin ondan veya diğer Alevilerden mezhep ayrılığı nedeniyle “Kılıç artığı” diye söz etme, hakaret etme hakkı yoktur.'

Devlet Bahçeli'nin bu ağır ve kaba hakaretine bugün Star yazarı Ahmet Taşgetiren ile Emin Çölaşan'dan tepki geldi. Ahmet Taşgetiren Selvi'ye sahip çıkmasına tepki göstereceklere de yanıtını vererek şunları not düştü;

"Abdülkadir Selvi senin neyin olur ki, ona böylesine sahip çıkıyorsun? Cevabı çok kısa: “İnsan kardeşim” olur sadece. Ve tepkim “haysiyet cellatlığı”nı, “bel altı vuruşlar”ı hiç kimse için olağan kabul etmemekle ilgili. Yazıyı yine benim çok naif olarak algılanmama yol açacak bir soru ile bitireyim: Bahçeli yarın Abdülkadir Selvi'nin yüzüne nasıl bakacak?"

Abdülkadir Selvi alevi mi? 
Peki Devlet Bahçeli bu sözü Abdülkadir Selvi'ye niye kullandı? Selvi gayri müslim mi? Burada Selvi'nin mazisi devreye giriyor. Abdülkadir Selvi için 'Alevilikten döndüğü' söylemi bulunmaktadır. Bahçeli'de bu rivayetleri doğru kabul edip 'kılıç artığı' lafını da bunun için söylüyor. 
Peki Abdülkadir Selvi'nin mazisinde Alevilik var mı? Selvi Bahçeli'yi verdiği yanıtta aile seceresini dökmüş ve şu bilgileri vermişti;

"‘Kılıç artığı' olduğumu söyleme nezaketsizliğinde bulunan Sayın Bahçeli'ye hatırlatmak isterim ki, Osman dedem bir cepheden diğerine koşmuş, Osmanlı-Rus savaşında esir düşmüş bir vatan evladıdır. Hasan ve Hüseyin dedelerim ise Yemen'de şehit düşmüş, vatana sadece şahadet haberi ulaşmış Oğuz Türklerinin torunuyum. O şeref bana yeter Sayın Bahçeli…'

Abdülkadir Selvi nereli ablası neler demişti?
Kılıç artığı yanıtında Abdülkadir Selvi 'alevi' göndermesine secere dökümü ile yanıt vermeyi seçti. Sivas'ın Yıldızeli ilçesinden olan Abdülkadir Selvi ailecek aleviydi. Selvi İstanbul'a geldikten sonra mezhebini değiştirip sünniliğe geçmiş. Bu mazisini de 68 yaşındaki ablası Fatma Kaya, şu sözlerle ortaya koymuştu; "Bizim soyumuz bellidir. Biz Aleviyiz. Değerlerimize bağlıyız. Onu gördüğümde televizyonu kapatıyorum"

İstanbul'a taşınmadan önce Sivas Yıldızeli ilçesinde yaşadıklarını belirten abla Kaya, Alevi oldukları için baskı gördüklerini Selvi'nin o yıllarda üniversiteye gittiğini ve değişimin bu süreçte başladığını söylemişti. İstanbul'da 1 Mayıs Mahallesi'nde oturan abla Kaya, Selvi'nin o yıllarda cemaatlerle ilişki kurmaya başladığını dile getirerek, sonraki dönemlerde Selvi'nin aileyle bağını tamamen kopardığını anlatmıştı.

DEVLET BAHÇELİ NE DEMİŞTİ? : Bu kalem ve kılıç artığı şahsın MHP’ye menfi tutumu bellidir, ama AKP’ye dost mu hasım mıdır?

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.