1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Kiracı başvuramaz ama ihbar edebilir
Kiracı başvuramaz ama ihbar edebilir

Kiracı başvuramaz ama ihbar edebilir

Yeni yasa da riskli bina tespitinde kiracıya başvuru hakkı tanımıyor ancak kiracılar taşınmazın fotoğraflarını çekip yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na ihbarda bulunabilecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Kentsel dönüşüme hız kazandıran yasanın yürürlüğe girmesinin ardından gözler uygulamaya çevrildi. Yeni yasayı AKŞAM'a değerlendiren Avukat Faruk Aktay, yapılan değişikliklerin, kentsel dönüşüm süreçlerinde karar alma, yargılama süreçleri konusunda yenilikçi ve kolaylaştırıcı olduğunu tek eksiğin kiracıların risk tespiti yaptırmasına hala doğrudan bir başvurunun olmaması olduğuna işaret etti.

İHBAR BAŞKANLIĞA

Aktay "Eleştirilere rağmen riskli yapıların tespitini talep eski kanunda olduğu gibi yalnızca maliklere tanındı, kiracılara bu talep hakkı verilmedi. Buna rağmen idarenin her zaman resen tespit yetkisi var. Kiracılara tavsiyemiz oturdukları binada tespit işlemi yapılması için bu kanunla kurulmuş Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na sürekli ihbarlarda bulunulması" dedi. Aktay'ın verdiği bilgiye göre kiracı, binanın riskli olmasından endişe duyduğunu, taşınmazın fotoğrafları veya diğer delilerle sunabilir.

RAYİÇ BEDELE DİKKAT

Aktay yeni dönemde kentsel dönüşüm için salt çoğunluk ile alınan karara katılmayanların arsa paylarının, rayiç değeri üzerinden satılabileceğine de dikkat çekerek "Satışı gerçekleştirilemezse, söz konusu paylar, dönüşüm projelerini gerçekleştirecek kurumlar tarafından satın alınabilecek. Bu noktada hisse sahiplerinden bina rayicini yüksek tutmalarını, tapuda alım-satım yaparken doğru bedeller girmelerini, gerekirse tapuda payları üzerinde yeniden değerlendirme işlemi yaptırıp, yerel idarelerine baskı kurarak rayiç değerlerin popülist yaklaşımlarla düşük değil, piyasa koşullarıyla değerlendirilmesini sağlamalarını öneriyoruz" diye konuştu.

YARGI SÜRECİ HIZLANACAK

Faruk Aktay, yasayla 6 Şubat depreminde hasarlı olarak tespit edilen konutlarla ilgili idari işlemlerde, açılacak iptal davalarında hızlandırılmış bir yargılama sürecinin devreye gireceğini de söyledi. Aktay "Bu düzenleme ile yargıda birçok süre kısaltılmış 2-3 ay içinde idari işlemin iptali davası, ardından da 2 ay içinde istinaf yollarının tamamlanacağı bir sistem getirildi. İptal davaları ile tam yargı davaları birbirinden ayrılarak, daha hızlı sonuçlanmaları sağlandı. Mahkemelere bilirkişi ataması, liste dışı kişilerden de atanabilecek. Değişiklikler olumlu ama kısaltılmış bu sürelerin ne yazık ki yalnız taraflar için uygulanacağını düşünüyoruz" dedi.

'YERİNDE DÖNÜŞÜM'E 240 BİN BAŞVURU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm projemize e-Devlet üzerinden başvuru sayısı 240 bine ulaştı" dedi. Afetten zarar gören şehirlerde bir yandan rezerv alanda konutlar yapmaya devam ederken, bir yandan da zemini uygun yerlerde, Yerinde Dönüşüm projesiyle vatandaşlara kendi evlerini yerinde yapma imkanı sunduklarını söyleyen Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm projemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla hibe ve kredileri güncelledik. Konutlar için 750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi, köy evleri için 750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi, iş yerleri için 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi verilecek. Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Hibe ve kredilerin yüzde 10'u peşin, geri kalanı ise inşaat ilerleme seviyesi esas alınarak ödenecek" dedi.

Deprem bölgesinde ortaya çıkan yapım maliyetinin 110 milyar dolar civarında olduğunu da anlatan Özhaseki "Ancak hiç kimse merak etmesin. Gece gündüz demeden çalışıyoruz. İnşallah 850 bin güvenli ve sağlam bağımsız bölümün yapımını tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BAZI BELEDİYELER EMEK SARF ETMİYOR

Kentsel dönüşümün üç paydaşının bakanlık, belediye ve vatandaş olduğunu vurgulayan Özhaseki şunları söyledi: "Biz her ne kadar büyük bir çaba ile gece gündüz demeden çalışsak da maalesef bazı yerel yönetimler, özellikle bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar. Elinizde yasa var, imkan var, kentsel dönüşüm yapmak için ortaya çıkın, doğru bir program yapın, sonuna kadar destekleriz. Ama riskli bir iş, kolay değil. Düğünlere gitmek kolay, cenazelere gitmek kolay, sokaklarda gezmek kolay. Ne yazık ki bazı belediye başkanı arkadaşlarımız deprem kapısına geldiği halde kımıldamadan bir polemik konusuyla bu işi götürmekte devam ediyor. Bu da işin en üzücü tarafı."

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.