1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Kiralar uçunca: Üniversiteli evde kaldı
Kiralar uçunca: Üniversiteli evde kaldı

Kiralar uçunca: Üniversiteli evde kaldı

Gençler, fahiş kira artışları yüzünden büyükşehirlerden çok memleketlerindeki üniversiteleri tercih etti. Emlakçılar çareyi fiyat kırmakta buldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Yüksek konut fiyatları ve ev kiraları üniversite öğrencisinin de tercihini değiştirdi. Şehir dışını maliyetli bulan gençler, seçimini yaşadığı şehirden yana yaptı. 'Öğrenci nasılsa tutar' diyerek yüksek fiyat veren emlakçılar, düşen taleple bir nebze de olsa fiyatı geri çekmek zorunda kaldı.

Uzun zamandır gündemden düşmeyen yüksek konut ve ev kira fiyatları öğrencinin de tercihini değiştirdi. Bu yıl seçimini akraba ve yurtlardan yana kullanamayan gençler, yaşadığı kentte kalmayı seçti. Yaşanan bu durum emlak sitelerindeki ilanlara da yansıdı. Ağustos ayında yayımlanan ilanlardaki fiyatlar, eylül ayına kadar kademeli olarak geriye gitti. İlk etapta talebelere yüksek fiyat veren emlakçılar, 'son gün indirim fiyat tarifesi' uygulamaya başladı.

KİRALAMALAR YAVAŞLADI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, özellikle kiralık piyasasında bir geriye gidiş olduğunu gözlemlediklerini söyledi Kas, "Üniversiteler açıldı. Sanırım birçok öğrenci bu yıl farklı bir çözüm arayışına girdi. Birçoğu yakınlarının yanında kalıyor. Bir kısmı ise ailesiyle birlikte evi taşıdı ve daha büyük konutları tercih etti. Bu da oda ve daha küçük konutlara ilginin azalmasına neden oldu. Bu kapsamda kiralamalar yavaşladığı için fiyatlamalarda da düşüş görüyoruz" dedi.

YAŞANAN ŞEHİR SEÇİLDİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da "14 Ağustos'tan sonra canlı talep düşmeye başladı. İnsanlar nerede kalacaklarını şekillendirdi. Dolayısıyla da talep azaldıkça ve emlakçılar kiraya veremedikçe de doğal olarak fiyatlarda bir düşüş yaşanıyor" dedi. Genel piyasada da talep azaldığı için fiyatların geriye gittiğini belirten Maya, "Bu yıl ilk defa ailesinin bulunduğu şehirde üniversiteye gitmek konuşulan bir şey oldu. Öğrenci Kayseri'de ise buradaki üniversiteye kayıt oldu. Bunun temel nedeni de fiyat yüksekliği. Zira iki yılda rakamlar çok yükseldi. Ödenebilitesi çok çok düştü" diye konuştu.

YÜKSEK FİYATTA GERİLEME

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, fiyatlarda çok büyük bir gerileme olmadığını belirtti. Akdoğan, şunları söyledi: "Öğrenciler artık tutacakları evleri tuttu. Talebin en yoğun olduğu dönemi geride bıraktık. Öte yandan öğrenciler tarafından düşük bir talep olunca da haliyle fiyatlarda bir düzeltme, geri gelme durumu yaşandı. Özellikle yüksek fiyattan kiraya verenler 'nasılsa öğrenciler tutar, nasılsa yoğun bir talep olacak' diye düşünerek ilk etapta fiyat yükseltti. Talep olmayınca da nispeten düşürmek zorunda kaldı."

AKŞAM - ARZU KURUM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.