1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Kiralık eve kefil şartı: Bunlara dikkat
Kiralık eve kefil şartı: Bunlara dikkat

Kiralık eve kefil şartı: Bunlara dikkat

Son dönemlerde artan kira anlaşmazlıkları sebebiyle ev sahiplerinin kefil isteme oranında artış yaşandı. Uzmanlar bu konuda herhangi bir hukuki engel olmadığını dile getirse de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Kira anlaşmazlıkları sebebiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında "güvensizlik" sorunları baş göstermeye başladı. Ev sahipleri, kiracılardan "kefil" göstermesini isterken, kefaletin türü ve süresi gibi bazı konularda çeşitli riskler ortaya çıkabiliyor.

Konuyla ilgili NTV'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin kefil istemesinde herhangi bir hukuki engel olmadığını dile getirdi. İki çeşit kefil türü olduğunu belirten Kiraz, bunların birbirinden farklı olduğunun da altını çizdi.

'Müteselsil kefalette kefile de icra takibi yapılabilir'

Normal kefalette mal sahibinin kiracıdan borcunu alamadığında kefile başvurabileceğini söyleyen Kiraz, sözlerine şöyle devam etti:

"Müteselsil kefalet ise zor ve ağır. Siz bir arkadaşınıza ve tanıdığınıza mütesessil kefil oluyorsanız doğrudan borçlu konumdasınız. Normal kefaletten farkı, kira ödenmediğinde kiracının yanı sıra kefile de icra takibi yapılabilir."

Sözleşme imzalarken dikkat

Süre ile ilgili anlaşmazlıkların önüne geçmek için de tarafların imzaladıkları belgelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Kiraz, sözleşmelerinin 1 yıl için yapıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

 

"Uzama döneminde kefil sorumlu değildir, ancak kefil olacak kişi kira sözleşmesinin altına el yazısı ile 'kira sözleşmesi uzayan dönemleri de kapsar' şeklinde kefil olacağım derse artık bu kefillik kira sözleşmesindeki uzama dönemlerini de kapsar."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.