1. HABERLER

  2. EGE

  3. Kırmızı et piyasası hareketlendi!
Kırmızı et piyasası hareketlendi!

Kırmızı et piyasası hareketlendi!

Kırmızı et vatandaşın cebini yakıyor... Bunun için önlem olan devlet AB’den gelecek büyükbaş hayvanlar için gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Kırmızı et vatandaşın cebini yakıyor... Bunun için önlem olan devlet AB’den gelecek büyükbaş hayvanlar için gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırladı. Euro dün tarihi zirvesine çıktıktan sonra yapılan bu sıfırlama sektöre göre fiyatların düşmesinde etkili olmayacak. öte yandan geçen hafta da Et ve Süt Kurumu fiyatlarında yüzde 5 indirime gitmişti. Büyük marketlerde ise 1 kilogram etin fiyatı 40 TL'ye kadar çıkıyor.

Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği (TüKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin maliyetlerine en az yüzde 30 yansıdığını belirterek, "Kurların yükselmesinin ardından bu kararın alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde ancak geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi. Avrupa Birliği (AB) menşeli besilik büyükbaş hayvan ve kemikli parça etlerin ithalatında uygulanan gümrük vergisinin bu yıl için sıfır olarak
belirlenmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tunç, et ithalatında verginin sıfırlanması gerektiğini 1 senedir her platformda dile getirdiklerini söyledi.

GüMRüK VERGİSİ SIFIRA İNDİ

MALİYETLERE YüZDE 30 YANSIDI

Tunç, son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin maliyetlerine en az yüzde 30 yansıdığını ifade ederek, "Kurların yükselmesinin ardından bu kararın alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde ancak geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Et fiyatlarındaki artışın kaynağının üretici olmadığının altını çizen Tunç, bu tabloda kurların istikrarsızlığının ve bu durumu fırsata çevirmek isteyen spekülatörlerin etkisi bulunduğunu söyledi.

2 LİRA ARTIŞ 10 LİRA YANSIYOR

Tunç, üreticilerden çıkış fiyatlarında 2 lira artış olduğunda bunun aracılar tarafından tüketicilere 10 lira olarak yansıtıldığını dile getirerek, spekülatörlerin bu yolla büyük paralar kazandığını, vatandaşın ise ucuz et yemekten mahrum bırakıldığını ifade etti. Bu kararla beraber et fiyatlarında sınırlı bir gevşeme olabileceğini vurgulayan Tunç, "Ancak bu sorunun çözümü üretimden geçiyor. üretime devam etmeliyiz, üretimi artıracak modeller üzerinde durmalıyız. Et fiyatları ancak bu şekilde düşecektir" değerlendirmesinde bulundu.

FİYATLAR YüZDE 5 İNDİ

 

İSTENİLEN NOKTAYA GELEBİLİR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da Türkiye'deki kırmızı et talebine cevap verecek kadar ürün bulunmadığı için besi hayvanı ithalatındaki vergiindirimini desteklediklerini belirterek, bunun geç kalınmış bir düzenleme olduğunu söyledi. Et fiyatlarının ciddi anlamda yükselmesinin her kesimde rahatsızlık yarattığını anlatan Yalçındağ, söz konusu düzenlemenin hayvan başına 600 lira civarında bir fiyat düşüşüne, karkas ette de bunun yaklaşık 2 liralık bir indirime denk geldiğini bildirdi. Yalçındağ, söz konusu düzenlemenin gereksiz yere şişen fiyatları istenilen noktaya getirebileceğini ifade ederek, "Geçen sene arpa 80-90 kuruşun üstünde fiyatla satılıyordu. Bu sene yapılan açıklamalara bakılırsa tarımsal anlamda rekolte iyi görünüyor, arpa fiyatları geçen seneye göre 20 kuruş aşağıda olduğu söyleniyor, bunun da fiyatlarda olumlu etkisi görülecektir" diye konuştu.

BİR TEK SANAYİCİNİN İŞİNE YARAR

ESK'nın donmuş et ithal ettiğine dikkati çeken Yalçındağ, ESK'nın getirdiği ürünlerin sanayicinin dışında kimsenin işine yaramayacağını, donmuş eti kasaplarda vatandaşa satamayacaklarını bildirdi. Yalçındağ, et ithalatı ile piyasada 1- 2 liralık gevşeme olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Pazartesiden itibaren indirimleri kendi işletmemde etiketlere yansıtacağım. Diğer kasap arkadaşlarla da bu konuyu görüşeceğim. Etler satın alınmazsa kimin ne işine yarar. Vatandaş alabilsin ki biz de ondan elde ettiğimiz birkaç kuruş karla geçinebilelim. Karkasın üzerinde yüzde 50'lik tezgaha diziliş maliyet gideri var. Halkın satın alma gücü düştü bir de satın alınamaz noktalara taşınırsa bunun kimseye faydası olmaz."

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.