1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Kömür de zamdan nasibini aldı
Kömür de zamdan nasibini aldı

Kömür de zamdan nasibini aldı

Tüketiciler doğalgaza gelen zammı düşünürken, ithal kömürde yaşanan artış dudak uçuklattı. Geçen yıl tonu bin 200 TL’den satılan ithal kömürün fiyatı 3 bin 500 TL’ye yükselince vatandaş bu kez yerli kömüre yöneldi.

A+A-

Erzurum Güncel- Tüketiciler doğalgaza gelen zammı düşünürken, ithal kömürde yaşanan artış dudak uçuklattı. Geçen yıl tonu bin 200 TL’den satılan ithal kömürün fiyatı 3 bin 500 TL’ye yükselince vatandaş bu kez yerli kömüre yöneldi. Erzurum’da satışı yasak olan yerli kömür nedeniyle mahrukatçılar dertli.

Manolya BULUT-PUSULA

Türkiye’de ısınma giderleri maliyeti her geçen gün artıyor. Son zamanlarda doğalgaza yapılan zammın ardından döviz artışı nedeni ile ithal kömür fiyatları da dudak uçuklattı. Geçen yıl tonu bin 500 TL’den satılan ithal kömür, bu yıl 3 bin 500 TL’ye kadar yükseldi.

Döviz kurundaki yükseliş ithal kömür fiyatlarına olumsuz yönde yansıdı. Rusya’dan ithal edilen kömür geçen yıla oranla yüzde 150 zamlandı. Çevre Bakanlığı tarafından büyükşehirlerde satışı yasaklanan yerli kömüre rağbet yaşandı. Kışın çetin geçtiği Erzurum’da vatandaşlar çevre illerden yerli kömür almaya başladı. Bu durumun satışlarını düşürdüğünü söyleyen Erzurum Keresteciler Odasına bağlı Mahrukatçılar Temsilcisi Yavuz Küçükyıldırım, “Esnaf perişan durumda, kara kara sezonu nasıl kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Yüzde yüzün üzerinde artış

Kömürdeki fiyat artışının Çin’in Rusya’dan kömür talep etmesinden de kaynaklandığını ifade eden Küçükyıldırım, “Biz kömürü Rusya’dan alıyoruz. Çin bu yıl Rusya’dan kömür aldı. Talep yoğun olunca Rusya fiyatları yükseltti. Şu an yüzde 150 gibi bir artış var. Geçen yıl tonunu bin 200 TL’den satarken şimdi 3 bin 500 TL’ye kadar çıktı” diye konuştu.

Yerli kömüre rağbet

Vatandaşların çevre illerden yerli kömüre yöneldiğini hatırlatan Küçükyıldırım, “Çevre Bakanlığı hava kirliliğine neden olmasından kaynaklı büyükşehirlerde yerli kömür satışını yasakladı. Bu nedenle kentimizde sadece ithal kömür satışı yapabiliyoruz. Şimdi fiyatlar artınca vatandaş çevre illere gidip başka yerlerden yerli kömür alıyor. Şırnak’a gidip daha ekonomik yerli kömür getiriyorlar. Madem bir şekilde satılabiliyor, buna bir düzenleme getirsinler. Bu sezonu nasıl kapatacağız diye düşünüyoruz. Esnaf perişan durumda” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.