1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Zam geldi, kurtulmanın yolu...
Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Zam geldi, kurtulmanın yolu...

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor! Zam geldi, kurtulmanın yolu...

Kredi kartı kullanan milyonları kapsıyor. Kredi kartı aidatlarına zam geldi. Kredi kartı aidatları yıllık 200 liranın üzerine çıktı.

A+A-

Erzurum Güncel- Yasalar bankaların kredi kartı aidatı almalarını engellemiyor. Ama kredi kartı aidatından kurtulmak mümkün. Bankalar müşterilerine üyelik ücreti olmayan kredi kartı sunmak zorunda. Müşteri elindeki aidatlı kartı değiştirmek isterse, banka yine aynı limitte aidatsız kart vermekle mükellef. Yani her yıl kart aidatı ödemekten bıkanlar hiç vakit kaybetmeden kartını aidatsız olanla değiştirmek için bankasına başvurabilir. Talebe rağmen aidatsız kart verilmezse, mevcut karttan da üyelik ücreti alınamaz. Bunun yanında ay sonu ekstreye kart aidatı veya üyelik ücreti yansıtılmışsa bankaların bu parayı geri ödeme zorunlulakları yok ama müşterilerini kaybetmet istemeyen bankalar bu ücretin yarısını silmeyi kabul ediyor.

Kredi kartı aidatlarıyla ilgili son dakika açıklaması. Banka müşterilerinin yıllardır dert yandığı bir konu. Hele son günlerde hesap ekstrelerine yansıtılan tutarlar, bu derdi katlamış durumda. Daha 1-2 yıl önce 100 liranın altındaki ücretlerin iptali için mücadele veren tüketiciler, şimdi 200 lirayı aşan aidatlarla başetmek zorunda. Ama bu masraftan tümüyle kurtulmanın yolu var!

216.50 LİRAYA KADAR ÇIKTI

 

Sonu ...14 ile biten kredi kartıma 04.06.2021 tarihinde 216.50 TL kredi kartı yıllık üyelik ücreti yansıtılmış. Müşteri hizmetleri ile ilk görüşmemde bana 108.25 TL geri ödemeyi teklif ettiler. Kabul etmediğimde bu sefer para puan teklif ettiler.

 

11.06.2021’de X bankası kredi kartımdan üyelik bedeli adı altında 158 TL kesmiş. Senelerdir kullandığım ve düzenli ödemelerini yaptığım kredi kartımın aidatının iadesini istiyorum.

HESAP KAPATTIRAN SÜRPRİZ

 

.... isimli kredi kartını henüz 6 aydır kullanmama rağmen yıllık üyelik ücreti adı altında 181.50 TL kesinti olmuş. Daha kartın senesi dolmadan neyin yıllık ücreti bu?

 

14 yıldır X bankanın kredi kartını kullanıyorum. Her yıl iade edilen kart ücretini iade etmiyor. Müşteri temsilcileri itirazımı reddetti. Ben de sinirlendim kartı kapattım. Tüm hesaplarımı da kapatacağım.

PANDEMİ ŞARTLARI ZORLUYOR

 

Şikayet platformlarında sadece son 2-3 haftada bu konuda yazılmış yüzlerce tepki mesajını bulabilirsiniz. Bir banka müşterisinin yılda bir de olsa 200 lirayı aşan kart aidatı karşısında verdiği tepki ortada. 

Özellikle pandemiyle gelirlerin düştüğü, belki de kart borcunun zamanında ödenemediği bugünlerde tepkiler daha yüksek sesle dile getiriliyor. 

Tüketiciler tepkide haklı ancak yasalara göre; bankaların üyelik ücreti veya aidat almasının önünde engel yok. Buna karşılık aidattan sonsuza kadar kurtulmak mümkün.

TÜKETİCİYİ KORUYAN DÜZENLEME

 

Aidat konusuna daha önce de bu köşede dikkat çekmiştim. Görünen o ki tüketiciyi koruyan hükümleri de içeren yasa halen bilinmiyor. 2014’ten önce kart aidatları tüketici hakem heyetleri yoluyla geri alınabiliyordu. 

Ancak 3 Ekim 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’le kredi kartı aidatı yasal bir zemine kavuştu. Aidatla ilgili yönetmelikteki hükümler, 7 Mart 2020’deki ücret ve komisyon düzenlemesinin 11’inci maddesinde de aynen yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.