1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Kundakçıyı 'Kadro' buldu... Özel eğitimli köpek benzin ve tinere hassas!
Kundakçıyı 'Kadro' buldu... Özel eğitimli köpek benzin ve tinere hassas!

Kundakçıyı 'Kadro' buldu... Özel eğitimli köpek benzin ve tinere hassas!

Marmaris'te 5 bin futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanın küle dönmesine neden olan Sacit Ayhan tutuklandı. Yangının başlangıç noktasını ise benzin kokusuna duyarlı ‘Kadro' adlı özel eğitimli köpeğin belirlediği ortaya çıktı.

A+A-

Erzurum Güncel- Muğla Marmaris'te çıkan ve 3 bin hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangının başlangıç noktasını, 'Kadro' isimli özel eğitimli köpek belirledi. Antalya İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görevli Golden Retriever cinsi Kadro, yangın ilk çıktığı Bördübet 7 Adalar mevkiinde gezdirildi. Hassas burnuyla tiner ve benzin kokusunu rahatlıkla alan Kadro, yangının çıkış noktasında tepki verdi. Aynı noktada iki benzin bidonu bulundu. Bidondaki parmak izinden kimliği tespit edilen Sacit Ayhan, Küfre Koyu'nda saklanırken yakalandı.

Alkollü olan zanlı sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını ve kendisini dışlandığını, bu nedenle de ormanın 3 noktasında benzin döküp sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf etti.

Ateşin içine girerek intihar etmek istediğini de belirten doğa katliamcısı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

TÜRKİYE'NİN TEK YANGIN TESPİT KÖPEĞİ

Türkiye'nin tek yangın tespit köpeği olan 7 yaşındaki 'Kadro' kundaklama şüphesi olan bölgelerde hassas burnuyla tarama yapıyor. Mazot, benzin, tiner gibi yanıcı maddelerin kokusunu alarak yer tespiti yapıyor.

BABASINDAN İSYAN: EVLAT DEĞİL YÜZ KARASI

Tutuklanan zanlının babası Kadir Ayhan, olay günü yaşananları anlattı. Gözyaşlarına boğulan baba Ayhan şöyle dedi: "Duş aldı, tıraş oldu, eski kıyafetlerini yanına alıp gitti. Yangın çıkınca telefonla aradım ama meşguldü, sonra ulaşamadım. Alevlerin arasında kaldığını düşündüm. Sonra yakalandığını öğrendim. Ormandan ekmek yiyoruz. Keşke orman yanmasaydı, kendisini öldürseydi. Ölüsünü bulsam daha iyiydi."

'ORMAN YAKMANIN CEZASI İDAM OLMALI'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Haziran'da başlayan ve 4 bin hektarlık alanda etkili olan yangının büyük oranda kontrol altına alındığını duyurdu. Yangına 10 dakika içinde 3 helikopter ve 2 uçakla müdahale edildiğini belirten Erdoğan, 4 farklı noktada daha alevlerin çıktığını söyledi. Tahliye edilen hanelere 288 bin TL yardımda bulunulduğunu aktaran Erdoğan, orman yangınlarında idam cezasının tartışılması gerektiğini de belirterek, "Ucu idama mı dayanıyor. Sultan Fatih ne diyor? Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum. Sadece ormanlar mı, hayvanlar da yanıyor. Adam affedersin içmiş, bilmem neye kızdım onun için burayı yaktım. Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde etraflıca durmalı" dedi. Erdoğan, yangının söndürülmesinin hemen ardından ağaçlandırma çalışmalarının başlatılacağını ifade etti.

BEN SİZİ YUKARI BAKTIRMAYACAĞIM

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu açıklama yaparken kurmaylarının havadaki helikopterlere bakışını hatırlatarak, "İlk müdahale 3 helikopter ve 2 uçak ile gerçekleştirildi. Ben sizi yukarıya baktırmayacağım. Siz bana bakın çünkü yapılması gereken neyse hepsi anında gerçekleşti" dedi.

Bakanlar Soylu ve Kirişci, orman yangınlarını gece gündüz takip ediyor.

RÜZGARA KARŞI ZAMANLA YARIŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını ancak şiddetli rüzgar beklenmesi nedeniyle zamana karşı yarış içinde olduklarını belirtti. Yangında görev alan araç gereçlerle ilgili de bilgi veren Kirişci, sahada 453 arazözle toplam 1148 aracın bulunduğunu, adım atacak yer olmadığını ifade etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da en büyük riskin rüzgar olduğunu belirtti. Ormanı kundaklayanlara verilecek cezaların artırılmasını savunan Soylu, "İdam konusu çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılığı söz konusudur. Evet ağza hoş gelmiyor ama bu kadar sorumsuzluğunun da güçlü bir cezası olması gerekir" dedi.

YÜZDE 100 YERLİ KÖPÜK DAHA HIZLI SÖNDÜRÜYOR, GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Uçaklardan atılan kırmızı renkli köpüğü yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla Türk mühendislerinin ürettiği ortaya çıktı. Dünyada sadece Amerika'da bir firmanın ürettiği köpüğü milli imkanlarla ürettiklerini söyleyen Özay İpek, şöyle konuştu: "Ürünün özelliği renginde değil. Hava araçlarının attığı suyun ciddi kısmı rüzgarın ve sıcaklığın etkisi buharlaşıyor ve belli bir miktar yere inebiliyor. Biz de soğutucu ve geciktirici özelliği olan bir köpük geliştirdik. Aynı zamanda doğada gübreye dönüşüyor. Türk mühendislerinin geliştirdiği bir ürün."

UÇAN DEVDEN 2.5 SAATTE 100 TON SU

Marmaris'te devam eden orman yangınına müdahale eden ve dünyanın en büyük helikopterleri arasında gösterilen Mi26 tipi helikopterin alevlerle mücadelesi görüntülendi. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Mi26, 2.5 saat havada kalıyor, 10 sorti yaparak alevlerin üzerine toplam 100 ton su atıyor. Öte yandan Katar'dan gelen 3 helikopter ile Azerbaycan'a ait 1 amfibi uçak da söndürme çalışmalarına destek veriyor.

ORMANDA 3 NOKTAYI YAKTI, 4'ÜNCÜSÜNDE SUÇÜSTÜ YAKALANDI

Antalya Alanya'da Çakıllıca Kulesi'ndeki personel, şüpheli bir motosikletlinin asfalt yolda hızla gittiğini ve birbirine yakın 3 yerde yangın çıkardığını gördü. Ekipler 3 noktadaki yangınları hızlı müdahaleyle söndürdü. Şüpheli Halil Yanık (28), Dereköy Mahallesi'nde 4'üncü noktada ateş yakarken jandarma ekiplerince suç aletleriyle yakaladı. Zanlıya ait av tüfeği ile çantasında kolonya şişesi, 4 çakmak, 8 kutu kibrit ve 2 bıçak ele geçirildi.

2 BİN 733 HESABA TAKİP 130 PAYLAŞIMA İŞLEM

Yangınla ilgili dezenformasyon içerikli sosyal medya paylaşımları takipte. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre siber ekiplerince incelenen 2 bin 733 hesaptan 130'unda suç işlendiği tespit edildi. 23 hesap kullanıcısı ve yöneticisi hakkında işlem yapıldı.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.