1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. “Kuru Otlar Üstüne” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Kuru Otlar Üstüne” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Kuru Otlar Üstüne” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nuri Bilge Ceylan'ın “Kuru Otlar Üstüne” filmi, iddialı yapımların yarıştığı 76. Cannes Film Festivali'nde prömiyer yaptı. Dakikalarca ayakta alkışlanan “Kuru Otlar Üstüne” filmi hakkında tüm bilmeniz gerekenleri derledik.

A+A-

Erzurum Güncel- "Kuru Otlar Üstüne" Cannes Film Festivali'nde:

Nuri Bilge Ceylan'ın, prömiyerini 76. Cannes Film Festivali'nde yaptığı filmi "Kuru Otlar Üstüne" dünya basınında övgü dolu eleştiriler aldı. 27 Mayıs 2023'e kadar sürecek olan Cannes Ana Yarışması'nda yer alan filmin gösterimi bittikten sonra, Ceylan ve oyuncular 10 dakikadan fazla ayakta alkışlandı.

Deniz Celiloğlu, Nuri Bilge Ceylan, Merve Dizdar

"Kuru Otlar Üstüne" Filmine Gelen Yorumlar:

Dış basında olumlu eleştiriler alan Nuri Bilge Ceylan'ın filmi üzerine, Amerikan popüler kültür ve sinema dergisi Variety'de de bir yazı çıktı. Yazıda Ceylan'ın bu filminde, 197 dakika boyunca "İnsanın iyi ya da kötü, bencil veya anti-kahraman olma, aynı anda hem ilgiyi hem de yalnızlığı arzulama ve tüm gece boyunca bunun hakkında konuşma hakkını" irdelediği belirtildi. Ceylan'ın, önceki filmlerinde odaklandığı konuların daha da "derinine" indiği ifade edildi.

Janine Jackowski, Nadir Öperli, Alexandre Mallet-Guy, Mediha Didem Türemen, Erdem Şenocak, Ece Bağcı, Merve Dizdar, Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Ayaz Ceylan, Deniz Celiloğlu, Musab Ekici

"Kuru Otlar Üstüne" Filminin Konusu:

Ceylan'ın "olgunluk dönemi eseri" olarak nitelendirilen film, doğunun uzak bir kasabasında mecburi hizmetini yapan; kendini bir köşede unutulmuş "kuru otlar" gibi hisseden resim öğretmeni Samet'in hikayesi üzerinden, genç ve yalnız insanların hüzünlü öyküsüne odaklanıyor. Samet'in edebiyat öğretmeni arkadaşı Kenan ve İngilizce öğretmeni Nuray'ın arasında gelişen hikaye; Anadolu insanının sorunlarına ince dokunuşlar yaparken, bireyin ebedi yalnızlığı ve çaresizliği serüvenini de varoluşçu bir yaklaşımla tartışmaya açıyor. Nuri Bilge ve Ebru Ceylan çiftinin çektiği fotoğraflar da hikayeye estetik bir boyut katıyor. Karlarla kaplı bir doğada tek başına yürüyen adam planıyla açılan "Kuru Otlar Üstüne" filmi, Nuri Bilge Ceylan filmlerinin ana teması olan "taşra sıkıntısı çeken adam" ruhuna gönderme yapıyor.

Erdem Şenokak, Musab Ekici, Merve Dizdar, Nuri Bilge Ceylan, Ece Bağcı, Deniz Celiloğlu, Ebru Ceylan and Akın Aksu

"Kuru Otlar Üstüne" Filminin Oyuncuları:

"Kuru Otlar Üstüne" filminin basın toplantısına; canlandırdığı güçlü, dirençli kadın karakteriyle öne çıkan Merve Dizdar, Musab Ekici, Deniz Celiloğlu, Ece Bağcı ve senarist Akın Aksu ile birlikte katılan Nuri Bilge Ceylan, filmin çekimini Erzurum'un Karayazı ilçesi civarındaki köylerde gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Kuru Otlar Üstüne" Filminin Hikayesi Nereden Geliyor?

Filmin senaryosu, Akın Aksu'nun öğretmenlik yıllarında biriktirdiği anılarından yola çıkılarak yazılmış. Senaryosunu, Aksu ve eşi Ebru Ceylan ile birlikte yazdığı film hakkında Nuri Bilge Ceylan, "Mutluluğun başka bir yerde olduğu avuntusu, çoğumuz için geçerlidir. Hayatımızdan memnun değilsek nerede olursak olalım, hep başka bir yerde olabileceğimiz avuntusu bize iyi gelir. Bunun için çok fazla uzakta olmak şart değildir" dedi. Bulunduğu çevreye kendini yabancı hisseden karakterlerin her zaman ilgisini çektiğini; kendisini de böyle biri olduğunu belirten Ceylan, "Belki de bütün karakterlerim, duygularını kendi ruhumda hissettiğim, en azından ipuçlarını gördüğüm şeylerdir diye düşünüyorum. Ben ruhun karanlık bölgelerine ilgi duyan bir insanım; benim hayatta bir tür anlam yaratma şeklim bu belki de" şeklinde konuştu.

Nuri Bilge Ceylan, Merve Dizdar, Ebru Ceylan, Deniz Celiloğlu, Musab Ekici

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali Ödülleri:

2014'te Cannes'da "Kış Uykusu" filmiyle aldığı Altın Palmiye'nin yanı sıra; "Uzak" "Üç Maymun"ve "Bir zamanlar Anadolu'da" filmleriyle de önemli ödüllere layık görülen Nuri Bilge Ceylan'ın "Kuru Otlar Üstüne" filmi, festivalin güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor.

Musab Ekici, Merve Dizdar, Nuri Bilge Ceylan, Deniz Celiloğlu, Ece Bağcı

"Kuru Otlar Üstüne" Filmi Ne Zaman Vizyona Giriyor?

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi, 12 Temmuz 2023'te sinemalarda vizyona giriyor.

"Kuru Otlar Üstüne" Filminin Fragmanı:

alem.com.tr

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.