1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Memleket aşkı virüs taşıdı
Memleket aşkı virüs taşıdı

Memleket aşkı virüs taşıdı

Nüfusa oranla en çok vaka artışının Trabzon, Kars, Erzurum ve Sivas gibi İstanbul'a yoğun göç veren şehirlerde olduğu ortaya çıkıyor. Artışta memleketlerini ziyaret eden vatandaşların etkisi büyük.

A+A-

Erzurum Güncel- Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs Durum Raporu verileri analiz edildiğinde Haziran'ın son haftası ile Ağustos'un ikinci haftası karşılaştırıldığında nüfusa oranla en çok vaka artışının Trabzon, Kars, Erzurum ve Sivas gibi İstanbul'a yoğun göç veren şehirlerde olduğu ortaya çıkıyor. Artışta memleketlerini ziyaret eden vatandaşların etkisi büyük. 

Türkiye'de koronavirüs salgını son haftalarda tırmanışa geçti. Dahası resmi rakamlar da yüksek sesle sorgulanmaya başlandı. Türk Tabipler Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, Ankara'da hastanelerin koronavirüs servislerinde sorunlar yaşanmaya başladığını ve yoğun bakımlardaki doluluğun arttığını söyledi. Adıyaman, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük pozitif vaka sayısı verilerinden farklı olarak sadece Ankara'da günde 1400 vaka olduğunu savunarak, "Şu anda Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde Covid 19 pozitif olduğu tespit edilen ama yer olmadığı için yatırılamayan hastalar olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin yakınları bizi arıyor ve onlara Ankara'da yer arıyoruz" diye konuştu. 

 

Ankara'da durum vahim

 

Ankara'da acil servislerden kliniklere hasta transferi akışının 'tıkanmış durumda' olduğunu öne süren Adıyaman, hafif ve orta dereceli zatürresi olan hastaların da evlerine yollandığını kaydederek, "Evlerine yollananlar da izole şekilde değil, toplu taşıma araçlarıyla yollanıyor" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye'nin şu an salgının göbeğinde yer aldığını kaydetti. Ünal, Türkiye'nin birinci dalga içerisindeki ikinci tepe noktasını yaşamakta olduğunu vurguladı. Ankara Tıp Fakültesi özelinde henüz bir yoğun bakım sıkıntısı yaşanmadığını belirten Ünal, bazı şehirlerden gelen bilgilerin ise yoğun bakım kapasitelerinin dolduğu yönünde olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Hastanemizde yoğun bakım gerektirmeyen hastalar için ayrılan yataklar tamamen dolu, koronavirüs hastaları için ayırdığımız yoğun bakım yataklarımızın ise sadece yüzde 50'si dolu durumda. Biz Ankara Tıp olarak şu an zor bir durumda değiliz ama ülke olarak zor durumdayız. Meslektaşlarımdan aldığım bilgilere göre bazı şehirlerdeki hasta sayılarının çok yüksek olduğunu, yoğun bakımları tamamen dolu hastaneler olduğunu ve buralarda ilave yatak açma çabaları olduğunu biliyorum. Sağlık Bakanlığı bu konudaki bilgileri paylaşmıyor."

 

Koca'nın açıkladığı veriler

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 19 Ağustos'ta Covid 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranının yüzde 51.3, yoğun bakım yatağı doluluk oranının yüzde 64.8, suni solunum cihazı doluluk oranın ise yüzde 31.7 olduğunu açıkladı. Ancak bu veriler Türkiye geneline ait. Oysa koronavirüs salgını şu sıralar 6 ilimizde yoğunlaşıyor: İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır. Sorunlar ise İstanbul dışındaki diğer illerde yoğunlaşıyor. Bu bağlamda özellikle Konya, Ankara, Gaziantep ve Diyarbakır öne çıkıyor. Bu illere Kayseri, Ordu, Kars, Sivas'ı da ilave etmek gerek. 

 

Güneydoğu ilk sırada

 

Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs Durum Raporu da bunu ortaya koyuyor. Bu arada raporun dün 19 Ağustos'a kadar olan verileri de yayınlandı. Buna göre son bir haftada, bir başka ifadeyle 13-19 Ağustos haftasında yaşanan gelişmeler şöyle: 

• Şırnak, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Kilis, Gaziantep, Adıyaman ve Mardin'den oluşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, toplam 1759 yeni vaka ile ilk sırada yer aldı. Bölge, günlük vaka sayıısnda sadece 15 Ağustos'ta Batı Anadolu'nun gerisinde kaldı. Kısaca 9 ilden oluşan ve yaklaşık 8.9 milyon kişinin yaşadığı bölge Türkiye'de salgının ana merkezi olmaya devam ediyor. 

• Yaklaşık 7.8 milyon kişinin yaşadığı Ankara, Konya ve Karaman'dan oluşan Batı Anadolu'da ise 13-19 Ağustos haftasında toplam 1645 vaka tespit edildi. 

• 16 milyon kişinin yaşadığı İstanbul'da ise tespit edilen yeni vaka sayısı 821... İstanbul, 14 Ağustos'ta 99 yeni vaka ile ilk kez 100'ün altına indi!

•  Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları ile karşılaştırıldığında 9 ilden oluşan Akdeniz'de vaka sayısında artış var. Bölgede bir haftada görülen toplam vaka sayısı 702...

• Sivas ve Kayseri'nin de yer aldığı Orta Anadolu'da da vaka sayısındaki artışlar dikkat çekiyor.  

 

En dikkat çeken veri

 

• 29 Haziran - 5 Temmuz haftasında 100 bin kişiye düşen vaka sayısında Güneydoğu Anadolu 25.9 ile ilk sıradaydı. Güneydoğu'yu 16.1 ile Batı Anadolu, 13.9 ile İstanbul izliyordu. Batı Marmara 1.5, Doğu Karadeniz ise 2.9 ile son sıralardaydı. 

•  10 Ağustos-16 Ağustos haftasına baktığımızda ise 100 bin nüfusa göre ilk sırada 20.8 ile Kuzeydoğu Anadolu yer aldı. Bu bölgede Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum, Bayburt ve Erzincan yer alıyor. Bölgede 29 Haziran - 5 Temmuz haftasında 100 binde 6.9 vaka görülmüştü. Aradan geçen 1.5 aylık süre içinde 3 kata yakın bir artış var. 

• 10 Ağustos - 16 Ağustos haftasında Batı Anadolu 19.7 ile ikinci, Güneydoğu 19.4 ile üçüncü, Orta Anadolu 17.1 ile dördüncü oldu. Oysa Orta Anadolu'da 29 Haziran - 5 Temmuz haftasında 100 binde 4.3 vaka saptanmıştı. Demek ki bölgede 4 kat bir artış var.  

• Batı Marmara (Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli) 100 binde 2 yeni vaka ile son sırada yer aldı. Bu salgın boyunca aşağı yukarı hep böyle oldu. Trakya, en temiz bölge olarak öne çıkıyor. 

• Doğu Karadeniz'de ise 10 Ağustos - 16 Ağustos haftasında vaka sayısı 100 binde 10.7'ye çıktı. Bu da 29 Haziran - 5 Temmuz haftası ile karşılaştırdığımızda 3 kattan fazla artış anlamına geliyor. 

 

Tatilciler İstanbul'a döndüğünde…

 

Veriler bize Trabzon, Ordu, Sivas, Erzurum ve Kars gibi İstanbul'a yoğun göç veren şehirlerde vaka sayısının 'memleketini ziyaret eden' vatandaşların katkısıyla son haftalarda artış gösterdiğini ortaya koyuyor. İstanbul'da ise durum sakin ve kontrol edilebilir durumda. Oysa salgının ilk ayında Türkiye'deki vakaların yüzde 60'ı İstanbul'da görülüyordu. 13-19 Ağustos haftasına bakıldığında bu oran yüzde 9.4'e kadar geriledi. Tatilcilerin ve özellikle üniversite öğrencilerinin İstanbul'a gelişiyle megakentte tablonun yeniden vahim hal alabileceği belirtiliyor. Nitekim İstanbul'da dün test merkezleri önünde ciddi yoğunluk görülmesi de bunun işareti! 

Yeni mesaj

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.