1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Mobil Göç Noktası aracı Erzurum'da
Mobil Göç Noktası aracı Erzurum'da

Mobil Göç Noktası aracı Erzurum'da

Hafta sonu Erzurum'da olan Bakan Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede kullanılan Mobil Göç Noktası aracının Erzurum’da devreye girdiğini de açıkladı. Pusula'dan Manolya Bulut söz konusu aracın detaylarına ulaştı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde 29. Dönem Mezuniyet Törenine katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ardından Huzur ve Güvenlik Toplantısına başkanlık etti. Hiç kimsenin devletten güçlü olmadığının altını çizen Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede kullanılan Mobil Göç Noktası aracının Erzurum’da da hizmete girdiğini açıkladı.

Son teknoloji ile donatılmış

Havuzbaşı Kent Meydanı’nda konuşlandırılan araçta Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğü görevlileri, tercüman ve polis görev yapıyor. Şüphelenen şahıslar durdurularak son teknoloji ile donatılan araca yönlendiriliyor. Kimlik kontrolü ve parmak izi taramasından geçirilen şahısların özel sistem sayesinde bilgileri kontrol edilebiliyor.

Ülke genelinde 21 farklı ildeki polis meslek eğitim merkezlerinde 9 aylık zorlu eğitimlerini başarıyla tamamlayan 12 bin 76 polis memurunu mezun olarak teşkilata katıldı. Erzurum Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde ise mezun olan 456 polis memuru törenle diplomalarını aldı. 29. Dönem Mezuniyet Törenine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da katıldı.

Emanete helal getirmeyeceksiniz

Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, törende yaptığı konuşmada, düşmana korku, mazluma nefes olmanın polisin vazifesi olduğunu ifade etti.  Ayyıldız, “ Polislik, hak, hukuk ve adalet mesleğidir. Polis vicdanı olmayanların karşısındadır. Biz işte şanlı bayrağımızı, vatanımızı ve aziz milletimizi emanet ediyoruz.  Biz size yola çıkan sevdiklerimizi emanet ediyoruz. Biz size imdat çığlığıyla gelen her ferdimizi emanet ediyoruz. Emanete helal getirmeyeceğimizden asla şüphemiz yoktur" dedi.

Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak da polis teşkilatının yenilenen kadrosuyla çok daha dirayetli ve bilgili şekilde başarılı işlere imza atığını belirtti.

Polis vicdanı olmayanların karşısındadır

Mezun olan genç polisleri tebrik ederek konuşmasına başlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “ Bazı meslekler vardır, En başta adanmışlık ister. Üniformasında taşıdığı ay yıldız gibi büyük sorumluluğu ve ağırlığı vardır bu mesleklerin. Fedakârlık ister, gayret ister, azim ister. İşte polislik, tam da böyle bir meslektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle: ‘’Herkesin polisi kendi vicdanıdır, Fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır’’ dedi.

Vicdan pusulanızı takip edeceksiniz

Bakan Yerlikaya mezuniyet sevincini yaşayan polis memurlarına hitaben “Sizler; Nene Hatun’un diyarında, Bu şanlı üniformayı kuşandınız. Milletimiz evinde başını yastığına güvenle koyacaksa, bu sizlerin emeği ve fedakârlığıyla olacak. Sokaklarımızda, şehirlerimizde her türlü suç ve suçluyla amansız şekilde mücadele edeceksiniz. Teröre, zehir tacirlerine, kaçakçılara, organize suç örgütlerine göz açtırmayacaksınız. Hukuka bağlılıktan asla ayrılmayacaksınız. Kanunların size verdiği yetkiyi kullanırken sınırları asla aşmayacaksınız. Meslek hayatınız boyunca kanundan, hukuktan, ahlaktan, milletimize bağlılıktan ve devletimize sadakatten asla ayrılmayacaksınız. En puslu gecelerde dahi, daima sizlere doğru yolu gösterecek olan vicdan pusulanızı takip edeceksiniz” diye konuştu.

Polis Meslek Yüksekokulu Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törene İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanı sıra Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok, Mehmet Emin Öz, Fatma Öncü, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Jandarma Genel Komutanı Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Emniyet Müdürü Kadir Yırtar ve mezuniyet coşkusu yaşayan polis memurlarının aileleri katıldı.

Konuşmaların ardından dereceye giren polis memurlarına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından başarı belgeleri ve hediye verildi. Yemin töreninin ardından polis memurları kep fırlattı.

AFAD duruşu

AFAD ekipleri Polis Meslek Eğitim Merkezi’nin düzenlediği mezuniyet törenine katılmak için Erzurum’a gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı karşılamak için Özel Harekat Binası önünde hazır bulundu.,Ekipleri görüp aracından inen Bakan Yerlikaya, “AFAD üşümez ama burası soğuk. Tören bitiminde AFAD duruşu yaparak toplu fotoğraf çekilelim. Sizlerde tören alanına gelin” dedi.

Polis Meslek Eğitim Merkezi mezuniyet töreninin bitiminin ardından AFAD ekipleri ile bir araya gelerek birlikte fotoğraf çektirdi.

Hiç kimse devletimizden güçlü değildir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzurum temasları çerçevesinde Valilik, Büyükşehir Belediyesi, AK Parti İl Başkanlığı ve Cumhur İttifakı ortağı MHP Erzurum İl Başkanlığını ziyaret etti.

Bakan Yerlikaya ardından Huzur ve Güvenlik Toplantısı'na katıldı. Basın kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere açıklamalar yapan Yerlikaya,  bu buluşmalarda şehirlerin huzur ve güvenliğini ilgililerle masaya yatırdıklarını söyledi.

Bu toplantılarla ‘Türkiye Yüzyılı'nda teröre, onların işbirlikçilerine, zehir tacirlerine, organize suç örgütlerine, suçta kibirlenenlere yer yoktur’ mesajı verdiklerini vurgulayan Yerlikaya, "Kim olursa olsunlar kendini hukukun üstünde gören, kamu düzenimizi bozmaya çalışan tüm yapılanmaları çökertip adalete teslim edeceğiz. Hiç kimse ama hiç kimse devletimizden ve milletimizden güçlü değildir. Binlerce yıllık devlet geleneğimizde düzeni sağlamak, milletin huzurunu tesis etmek esas vazifedir” dedi.

Sokaklarımızı zorbalardan temizleyeceğiz

Erzurum'un daha huzurlu ve güvenli olması için 180 gün içerisinde yapılan çalışmaları anlatan Yerlikaya şötle konuştu:

"Mücadele son terörist etkisiz hale getirilinceye ve bu terör belasını bu topraklardan kazıyıp atıncaya kadar devam edecek. Bu amaçla bu dönemde Erzurum'da bölücü terör örgütü PKK/KCK, FETÖ ve DEAŞ’a yönelik 346 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda, 4 terörist etkisiz hale getirildi. 100 şüpheli gözaltına alındı, bunların 7’si tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Huzur ve güvenliğimize zarar veren organize suç örgütlerinin, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ifadeleriyle 'şehir eşkıyaları'nın işlediği suçlar, yanlarına kar kalmaz, kalamaz ve kalmayacaktır. Hepsini tek tek adalete teslim etmekte kararlıyız. Sokaklarımızı bu zorbalardan tamamen temizleyeceğiz."

Yerlikaya, Erzurum'da biri bölgesel, biri yerel 2 organize suç çetesinin çökertildiğini dile getirdi.

Erzurum’da zehir tacirlerine yönelik 630 operasyonda 878 şüphelinin gözaltına alındığını ve 73 şüphelinin tutuklandığını anlatan Yerlikaya, "Geleceğimizi, göz aydınlığı çocuklarımızı zehirlemeye çalışanlara hayatı zehretmeye kararlıyız. Bir çocuğumuzu, bir evladımızı dahi bu uyuşturucu belasından kaybetmeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

Düzensiz göçmenle mücadele

Düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin sürdüğünü belirten Yerlikaya, "Düzensiz göçle mücadelemizde Mobil Göç Noktası adını verdiğimiz araçlarımızı devreye soktuk. Mobil Göç Noktası uygulaması, stratejimizde yer alan, 'sahayı daraltma ve sınır dışı süreçlerini hızlandırmaya' yönelik bir çalışma. Pilot il olarak 19 Temmuz'da ilk kez İstanbul’da uygulamaya başladık. Bugün itibarıyla Erzurum'da 1 Mobil Göç Noktası aracımız hizmet veriyor. Bu uygulama ile sahadaki baskıyı artıracağız. Göreceksiniz, her geçen gün yakalanan düzensiz göçmen sayısı artacak" ifadelerini kullandı.

Erzurum'un düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede stratejik bir şehir olduğuna işaret eden Yerlikaya, kentte bu kapsamda son 180 günde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 57 operasyonda gözaltına alınan 117 şüpheliden 18'inin tutuklandığını aktardı. Yerlikaya, 652 düzensiz göçmenin ise yakalanarak geri gönderme merkezlerinde bulunan 5 bin 501 düzensiz göçmenle sınır dışı edildiğini kaydetti.

İşte o araç

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu Mobil Göç Noktası aracı Erzurum’da da hizmete girdi. Şehrin en işlek yerine konuşlandırılan araçtaki görevliler düzensiz göçmen olduğundan şüphelenilen şahıslara parmak izi okutarak kontrollerini yapıyor.

Havuzbaşı Kent Meydanı’nda konuşlanan araç, polis bariyerleri ile korunuyor. Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğü görevlileri ile birlikte görev alanında bekleyen polis ekipleri, düzensiz göçmen olduğundan şüphelendiği şahısları durdurarak araca yönlendiriyor. Kimlik kontrolü de yapılan şahıslar, kimlik ibrazında bulunamazsa araç içerisinde parmak izi taraması yapılıyor. Erzurum İl Göç İdaresi Müdürlüğü görevlisi, bilgisayar üzerinde kurulu özel bir sistemde şahsın bilgilerini kontrol ediyor. Kaçak olduğu tespit edilen şahıslar ise işlemleri tamamlandıktan sonra polis eşliğinde sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi’ne götürülüyor. Öte yandan Mobil Göç Noktası aracında hazır bekleyen tercüman sayesinde Türkçe bilmeyen yabancı şahıslarla sağlıklı iletişim sağlanıyor.

Büyükşehirlerde aktif

Düzensiz göçmen olduğundan şüphelenilen yabancıların kontrollerinin kısa süre içerisinde yapılmasını sağlayan “Mobil Göç Noktası” araçlarının sayısı hızla artıyor. Düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran ve hızlandıran Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı 57'den 97'ye çıkarıldı. İlk etapta İstanbul’un da arasında bulunduğu 5 büyükşehirde hizmet vermeye başlayan Mobil Göç Noktası aracı, 1 Aralık itibariyle diğer 25 büyükşehre de gönderildi. Böylece Mobil Göç Noktası aracı olmayan büyükşehirler kalmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.