1. HABERLER

  2. GENEL

  3. O dizinin Tahşiyeciler bölümü interneti salladı!
O dizinin Tahşiyeciler bölümü interneti salladı!

O dizinin Tahşiyeciler bölümü interneti salladı!

14 Aralık operasyonu kapsamında senaristinin ve yönetmeninin gözaltına alınmasına sebep olan Tek Türkiye Taşhiyeciler bölümü izlenme rekorları kırıyor.

A+A-

Erzurum Güncel-

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen '14 Aralık Operasyonu' kapsamında dün sabah erken saatlerde Cemaat'e yönelik yapılan baskınlarda 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Gözaltına alınan isimler arasında, 4 yıl önce Samanyolu Tv'de yayınlanan ve vaktiyle HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın 'çözüm sürecine zarar verdiği gerekçe ve iddiasıyla RTüK'e şikayet ettiği Tek Türkiye dizisinin yapımcısı senaristleri ve yönetmeni de vardı.

İŞTE GöZALTINA ALDIRAN DİZİ

Dizi yapımcısı ve senaristlerin, Samanyolu TV'de yayınlanan 'Tek Türkiye' dizisi üzerinden "Tahşiyeciler" hakkında 'suç ve delil uydurdukları' gerekçesiyle gözaltına alındıkları açıklandı.

Dizinin "Tahşiyeciler"i içeren o sahnesi ise internette izlenme rekoru kırdı.

screen-shot-2014-12-15-at-11.51.31-am.20141215122444.png
(Dizinin 'Tahşiyeciler'le ilgili bölümünde karanlık bir odada, sureti fazla belli olmayan ve oturumu yöneten kişi bu el ve yüzük görüntüsüyle temsil ediliyor)

İŞTE DİZİDE GEçEN TAHŞİYECİLER DİYALOĞU

Dizideki kötü adamların toplaştığı “Karanlık Kurul”da şöyle konuşmalar geçmektedir:

“Bir de irtica için hazırladığımız ama kullanamadan deşifre olan grup, Tahşiye mi Tahşidat mıydı neydi, onlar deşifre olmuştur. Bu işin arkasını bırakmayalım, isim değişikliği yapalım, yola devam edelim mutlaka. Silahlar hep bizden mi çıkacak, biraz da bunlardan çıksın.

-Bu dinci örgütün yeni ismi ne olsun efendim?

-Rahle-mahle bir şey deyin işte. Dini sembol olan bir şey olabilir.”

TAHŞİYE NEDİR? NE DEMEKTİR?

TDK'ya göre tahşiye, dipnot ekleme, çıkıntı yapma anlamlarına geliyor.

TAHŞİYECİLER KİMDİR?

Tarih 22 Ocak 2010'u gösterirken El Kaide örgütüne yönelik Türkiye çapında yapılan operasyonlarda 122 kişi gözaltına alınmıştı. Operasyon sonrasında yapılan ilk mahkemede tüm sanıklar serbest kalırken örgüt evlerinde 2 adet el bombası, fişekler ve krokilerin bulunduğu belirtiliyordu.

İşte tüm tartışmada bu noktada başladı. İddialara göre yapılan operasyon El Kaide operasyonu değil Taşhiyeciler olarak bilinen cemaate yapılan bir operasyondu. Bu cemaat de aynı Gülen cemaati gibi temeli Nurculuk olan bir cemaatti. Ancak Gülen cemaati ile ters düştükleri noktalar vardı; dinler arası diyalog gibi...

naci-celik-berksoy.20141215122507.jpg
YöNETMENDEN OLAY AçIKLAMALAR

"14 Aralık Operasyonu" olarak tarihe geçen operasyon kapsamında hakkında gözaltına alınma kararı alınan 31 isimden üçü, Savcı Hasan Yılmaz tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakılan bu 3 kişi arasında olan Tek Türkiye dizisinin yönetmeni Naci çelik Berksoy, Emniyet'ten çıkışında operasyonla ilgili kritik açıklamalar yaptı.

14-aralik-operasyonunda-son-durum-5084026.20141215122926.jpeg
(Senarist Elif Şenvardar)

Samanyolu'nda 4 yıl önce yayınlanan "Tek Türkiye" adlı dizinin yönetmeni Naci çelik Berksoy ile senaristler Radiye Ebru Şenvardar ve Elif Yılmaz da, 14 Aralık operasyonukapsamında gözaltına alınna isimlerdendi. Bu üç isim, saat 23.30 sıralarında savcılık kararıyla serbest kaldı. Naci çelik Berksoy, gazetecilere, "Valla böyle bir şey yoktur tarihte. Yani filmden dolayı sansürlemeler olmuştur, ama tutuklama hiç olmamıştır" diye açıklama yaptı.

"HABERİM VARDI AMA CİDDİYE ALMADIĞIM İçİN..."

Bu sabah işe giderken, gelip aldılar. çekime gidiyordum. Biraz haberim vardı ama, ciddiye almadığım için...

Daha önce de söyledim. Bir 24 saat olmadı ama, misafir ettiler bizi. Savcı beye ifade verdik, gayet o da medeniydi. Sorular sordu senaryo ile ilgili, Tek Türkiye ile ilgili. Geçmiş gün. Genellikle hatırladığım kadarıyla diye cevap verdim. İşleyişi anlattım, bizim nasıl çalıştığımızı anlattım.

Bir yönetmen ne yapar, bir senarist ne yapar, onlar konusunda teknik bir bilgi verdim. Ondan sonra çıkardılar işte, birtakım terör örgütü diye anlattıkları bir şeyi sordular. Ben bu konularda biraz yabancıyım, bilmiyorum dedim.

"BİZ HOCAEFENDİ'NİN DİKTE ETTİRDİĞİ BİR ŞEYİ KULLANMIŞIZ..."

Biz Hocaefendi'nin dikte ettirdiği bir şeyi Tek Türkiye'de kullanmışız. Tahşiye örgütü, terör örgütüyle ilgili böyle bir şey söylediler, ben de bilgim yok dedim.

Valla böyle bir şey yoktur tarihte. Yani filmden dolayı sansürlemeler olmuştur, ama tutuklama hiç olmamıştır. Başka bir olaya karışır yönetmen, mesela diyelim bir terör gösterisine, o ayrı. Ama filmden dolayı bu ilk defa oluyor böyle bir şey. Ama yanlış olduğunu onlar da anladılar herhalde."

Yönetmen Berksoy, daha sonra otomobille Emniyet'ten ayrıldı.

demirtas.20141215122539.jpgSELAHATTİN DEMİRTAŞ 'TEK TüRKİYE'DEN ŞİKAYETçİYDİ!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş“Tek Türkiye”, “ölümsüz Kahramanlar” gibi dizilerin gerçek dışı anlatımlarla Kürt halkını hedef gösterdiğini, kardeşlik kültürüne zarar verdiğini söylemişti. “O dizileri izleyenler, dizi bitince sokağa çıkıp, karşısına çıkan ilk Kürt vatandaşı boğmak istiyordur” açıklamasıyla çözüm sürecine zarar verdiklerini ileri sürerek, dizileri RTüK’e şikâyet etmişti.

TEK TüRKİYE DİZİSİNİN KONUSU VE MESAJI

Tek Türkiye, 2007 yılında Samanyolu TV'de yayınlanan Türk aksiyon dram televizyon dizisi.

Dizi, senaryoya göre; PKK'lıların elinde bulunan Sağırsu köyü'nde geçer, çekimleri Konya'da yapılmıştır.

Tarık'ın Köyde Doktorluk yapan arkadaşı onu köye çağırır. Onu köye davet eden meslektaşı da ahlaksızlıkları ortaya çıkınca Tarık’ı bile beklemeden kaçar. Güneydoğu'da yer alan bu köy terör ve fakirlikten her zaman etkilenmiştir.Bundan etkilenen Tarık köyde kalmaya karar verir ve Doktor olarak orada görev almaya başlar.

''internethaber''
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.