1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Okul çantası bu yıl 1200 TL'ye doluyor!
Okul çantası bu yıl 1200 TL'ye doluyor!

Okul çantası bu yıl 1200 TL'ye doluyor!

Okulların açılmasına sayılı günler kala velileri alışveriş telaşı sardı. TÜKİD'in yaptığı araştırmaya göre bu yıl okul çantaları 900 ila 1200 TL arasında dolarken, fiyatlarda yüzde 40 ila 75 arası artış yaşandı.

A+A-

Erzurum Güncel- 2023-2024 eğitim- öğretim dönemi için geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) takvimine göre okullar 11 Eylül'de açılacak. Milyonlarca öğrencinin okul sıralarındaki yerini alacağı yeni dönemde aileleri de okul alışverişi telaşı sardı. Tüm Kırtasiyeciler Derneği'nin (TÜKİD) yaptığı araştırmaya göre bu yıl öğrencilerin okul çantası ortalama 900 ila 1200 lira arasında dolacak. Geçen yıla göre kırtasiye fiyatlarında bu yıl ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir fiyat artışı olduğuna dikkat çeken TÜKİD Başkanı Vecdet Şendil, "Bu yıl bir çanta ortalama 900 ila 1200 lira arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 liraya da okul çantası alabilirsiniz, 800 liraya da. Tüketicinin talebine ve gelir durumuna göre satın alma tercihleri değişiyor" dedi.

MERDİVEN ALTINA DİKKAT!

Velileri sağlıksız kırtasiye ürünlerine karşı uyaran TÜKİD Başkanı Vecdet Şendil, şunları kaydetti: "Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda okul sezonunda yaptığı denetimler sonucu hazırladığı raporda, Türkiye'deki kırtasiye ürünlerinin % 99'unun çocukların sağlığını tehdit edecek herhangi bir madde içermediği ortaya çıktı. Taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünleriyle olan mücadelemiz devam edecek. Ancak bu süreçte velilere de çok iş düşüyor. Veliler merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durmalıdır. Kimliği belli olan ürünler alınmalı."

ALO 175'İ ARAYIN

Ticaret Bakanlığı'nın, denetimler sonucunda güvensiz bulduğu ürünleri "Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi"nde (GÜBİS) ilan ederek tüketicileri bilinçlendirildiğine dikkati çeken Şendil, şunları kaydetti: "Tüketicilerimiz, aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemeliler. Özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyor ve ürün kimliğinden şüphe ediyorsa, Alo 175 Tüketici Hattı'na şikayet etsinler."

KDV İNDİRİMİ TALEBİ

Bazı kırtasiye ürünlerinde yüzde 20, bazısında ise yüzde 10 KDV uygulandığını belirten Şendil, geçmişte pek çok üründe yüzde 8 olan KDV'nin kısa süre önce Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle artırıldığını anımsattı. Şendil, mekanik kurşun kalem gibi bazı ürünlerdeki KDV'nin yüzde 10'a çekilmesini talep ederek, "Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz. En kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere düşürülmesini bekliyoruz" dedi.

Akşam 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.