1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Özel okullar zam tavanını yine deldi
Özel okullar zam tavanını yine deldi

Özel okullar zam tavanını yine deldi

Özel okullarda geçen yıl yaşanan ‘fahiş fiyat' krizi bu yıl da tekrarlanıyor. Bazı okullar yüzde 57'lik artış tavanını ek ücretlerle delerek yüzde 300'e kadar çıkarıyor. İsyan eden velilere ise ‘çocuğunu okuldan al' baskısı yapılıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Yıllık enflasyon oranıyla birlikte özel okulların uygulayacağı tavan zam oranı da belli oldu. Yönetmeliğe göre özel okullarda tavan zam oranı 2024 yılı için yüzde 56.89'un üzerinde olamayacak. Ancak sektördeki pek çok özel okul; servis, kitap, yemek, kırtasiye gibi ek hizmetlerle tavan zam sınırını deliyor. Erken kayıt nedeniyle çocuğunun kaydını yenilemek için okula giden veliler yüzde 300'lere varan orandaki fiyat artışları karşısında çaresiz kalırken, özel okullar pandemi döneminde yaşadıkları kayıp nedeniyle indirime yanaşmıyor. Kartal'daki özel bir ilköğretim okulunda çocuğu eğitim gören M.S., üçüncü sınıfa giden oğlunun kaydını yenilemek için okula gittiğinde yüzde 300'lük zam karşısında büyük bir şok yaşadığını ifade ediyor. M.S., "Yıllık 47 bin TL olan kayıt ücreti bir anda 175 bin TL'ye çıkarıldı. Hiçbirimizin geliri yüzde 300 yükselmiyor. Bu okul ücretlerini karşılamamız mümkün değil" dedi.

VADE FARKI YANSITILIYOR

Velilerin birçoğu bu rakamı kabul etmeyerek kayıt yenilemedi. Velilerden ayrıca vade farkının talep edildiğini belirten Özel Okul Velileri Platformu yetkilileri, "Platformumuza üye olan velilerin neredeyse tamamı tavan sınırının üzerinde zam yapmak zorunda kalıyor. Şikayetçi olan velilere servis hizmeti verilmedi, çocuğunu okuldan almasını istediler. Hatta çok ciddi mobing görüyorlar" açıklamasında bulundu.

YÖNETMELİĞE GÖRE EN FAZLA ZAM % 57

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 53.86, yurt içi üretici fiyatları yüzde 49.93 arttı. MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan son düzenlemede "(Bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamaz" ibaresi yer alıyor. Buna göre özel okulların, tavan olan yüzde 56.89'un üzerinde zam yapmaları yasal olarak yasak.

KENDİ MÜLKÜ OLANLAR 'TAVAN'A UYUYOR

Yüksek enflasyon oranı nedeniyle son birkaç yıldır hem okulların hem de velilerin mağdur olduğunu ifade eden Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı "Ülke ekonomisi nedeniyle her şeyde çok ciddi fiyat artışı var. Maliyetler 6 aylık, 3 aylık hatta günlük bile değişiyor. Buna karşın eğitim kurumlarımız yılda bir kez fiyat artırabiliyor. Biz öğretmenlerimize bu yıl 5 kez zam yaptık, aksi takdirde uzman eğitmenlerimizi kaybedebiliriz" dedi. Kargılı "Veliler bence bir okula çocuğunu kaydettirirken öğretmen maaşlarını sormalılar. Biz bu yıl kayıt ücretlerine yüzde 50'nin üzerinde zam yapmıyoruz. Ancak bizim kendi mülkümüz, dolayısıyla kira ödemiyoruz. Bu nedenle tavan uygulamasına birçok okul maalesef uyamıyor" diye konuştu.

300 BİN ÖĞRENCİ DEVLETE GEÇTİ

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk ise şunları kaydetti: "Pandemiden beri özel okullar çok ciddi kan kaybetti. 1.7 milyon öğrencinin eğitim gördüğü sektörümüzde şu anda 1.4 milyon öğrenci var. 300 bin öğrenci devlet okullarına geçti. Artan giderler ve öğretmen maaşları nedeniyle zor dönemden geçiyoruz. 2000 okulun ayakta kalabilmesi, kapısına kilit vurmaması için en az yüzde 100 zam yapmaları gerekiyor."

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.